Policejní piráti v akci

Na 16. kilometru dálnice D11 havaroval policejní stíhací passat. Jeho řidič narazil přední částí auta do zadní části přívěsu nákladního automobilu. Podle poškození vozu to musela být pořádná pecka. Při nehodě se zranil jeden policista.

Policejní vozidlo stálo u benzínové stanice, když si policisté všimli rychle jedoucího vozu a začali ho pronásledovat. Přepokládejme, že pronásledované vozidlo se řítilo po dálnici více než 160 km/h, protože při nižší rychlosti je pod rozlišovací schopnosti každého z nás určit, zda řidič překročil povolenou stotřicítku či nikoliv. Od benzínové stanice je totiž měření radarem na voze téměř nemožné, minimálně nelze pořizovat záznam. Za minutu pronásledované vozidlo ujede téměř 3 kilometry. A to je přibližně ten čas, který potřebuje policejní vůz na to, aby se rozjel z nuly na 200 km/h a při této rychlosti nejdříve po 3 kilometrech dohnal pronásledované vozidlo.

Na videozáznamu ze šetření dopravní nehody nikde není vidět světelný maják. Pochopitelně, aby policejní vozidlo nebylo k rozeznání od civilních vozidel, když policie ještě v danou chvíli neměla žádný důkaz o překročení rychlosti a teprve se chystala záznam pořídit. Máme tady jednoho piráta, který jede rychleji, než je povoleno (možná), a pak tady máme jednoho ochránce, který jede rychleji, než je povoleno, a ještě rychleji, než silniční pirát (protože si myslí, že honí piráta).

Pirát nebezpečně projede a ochránce bezpečně rozbije vozidlo za milión korun z peněz daňových poplatníků. Přitom jenom kvůli tomu, že měl pocit. A není to zdaleka první a zřejmě ani poslední policejní passat rozbitý při honičkách na dálnici. Nebezpečí vysoké rychlosti na dálnici primárně totiž nespočívá v nezvládnutí vozidla rychle jedoucím řidičem, ale v neodhadnutí rychlosti a vzdálenosti ostatními řidiči. Kdyby policejní passat jel se zapnutým výstražním světleným a zvukovým znamením, pak nelze proti rychlé jízdě vznést námitku. Pokud, ale policejní řidič zvolil jízdu bez majáku, pak je u mě větší pirát a gauner, než řidič, kterého pronásledoval.

Skutečně pomáhají a chrání ...      

Autor: Jan Králík | pátek 29.6.2012 15:03 | karma článku: 30,77 | přečteno: 1933x