Občané první kategorie mají stále zelenou

Státní rozpočet pláče, ale přesto ročně vydává sedm miliard korun na vyplácení rent bývalým příslušníkům ozbrojených složek. Příspěvek za odsloužená léta náleží příslušníkům ozbrojených složek, kteří splní podmínky zákona. Zákonodárce ve své „blahovolnosti“ přistoupil k tomuto kroku, aby zabezpečil bývalé příslušníky, kteří např. ze zdravotních důvodů již nemohou aktivně sloužit.

Ovšem současná praxe je ve většině případů zcela odlišná. Ze služebního poměru většinou odcházejí příslušníci v plné síle a celá řada z nich dále pracuje pro stát nebo ve prospěch státu. Na první pohled se to může zdát jako logický krok, že získané zkušenosti uplatňují ve prospěch státu. Ovšem čistě z ekonomického pohledu je to pro stát nevýhodné, protože za jednu práci platí dvakrát.

Uvedu konkrétní příklad. U armády pracuje metodik v hodnosti podplukovníka ve vysoké platové třídě. Po dvaceti letech odejde do civilu.  Dostane zákonné odstupné a měsíční rentu ve výši cca 19. 000,- Kč, ale zůstane pracovat u armády jako občanský zaměstnanec na pozici metodik a náleží mu plat 30.000,- Kč. To znamená, že za stejnou práci dostane dvakrát zaplaceno. Nejdříve měl cca 40.000,- brutto a dnes má čtyřicet tisíc čistého. Rozhodně mu to nezávidím, protože za tak důležitou a náročnou práci si to rozhodně zaslouží! Ovšem na druhou stranu mám velké pochybnosti o tom, zda daňový poplatník musí platit za jednu práci dvakrát.

Podobných příkladů bychom určitě našli celou řadu a určitě každý z nás se s podobným příkladem již setkal. Některé obecní úřady připomínají spíše celní nebo policejní ředitelství než samosprávný úřad. Ovšem stejný princip je třeba uplatnit i na řádné důchodce, kteří rovněž berou důchod a vesele úřadují ve státní nebo veřejné správě. Mladí nemají práci, tak berou podporu ze státního rozpočtu. Důchodci berou důchod ze státního rozpočtu, plat ze státního rozpočtu a stát nemá peníze! To je skutečně zvláštní hospodaření. Bylo by zajímavé zjistit kolik, se za posledních dvacet let takto vydalo peněz. Pokud by se tyto peníze ušetřily, tak se třeba mohlo více přispět ženám na mateřské, aby se zvýšila porodnost.

Za jednu práci jeden příjem ze státních peněz. Buď rentu, nebo řádný plat. V soukromé sféře si každý muže vydělat kolik chce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Králík | čtvrtek 11.9.2014 9:59 | karma článku: 19,73 | přečteno: 647x