O morálce nám nebude kázat agent StB

Listopad 1989 přinesl do naší společnosti zásadní politické a společenské změny, které se do určité míry dotkly každého z nás. Velká očekávání chladných listopadových dnů byla z velké části naplněna. Z dnešního pohledu se dá zodpovědně říci, že to mělo smysl.

Jedno z hlavních hesel „sametové revoluce“ bylo přání občanů mít svobodné volby. Dnes máme svobodné a demokratické volby. Skončila vláda jedné strany. Občané se mohou angažovat v polických stranách, občanských hnutích a iniciativách. Svobodné volby jsou jedním z hlavních pilířů demokratické společnosti. Bohužel dochází k tomu, že při vlastních volbách klesá účast voličů. Celá řada lidí zastává názor, že není koho volit nebo je veřejný život vůbec nezajímá. Tím, že občané nevyužijí svého volebního práva, tak se dobrovolně zřeknou vyjádřit svůj občanský postoj k veřejnému dění. Rozhodně tím nepotrestají neschopné politiky, ale naopak jim usnadní cestu do ústavních funkcí. Politici jsou obrázkem naší nedokonalé společnosti. Jejich mandát vznikl na základě svobodné důvěry voličů. Pokud nenaplní své sliby nebo obecné očekávání, tak s velkou pravděpodobností příště vyjdou na prázdno.

Kromě stabilních politických stran se nám na politické scéně objevují i různé iniciativy. V poslední době o sobě nechává hodně slyšet sdružení „ANO“ jejímž hlavním představitelem je miliardář Babiš. V televizním pořadu OVM se pustil poměrně s velkou dávkou hulvátství do obecných frází o korupci v české politice. Pozornému divákovi určitě neuniklo jeho velké rozhořčení nad tím, že Topolánek do politiky přivedl Dalíka a Hřebíčka, kteří k tomu přidali tři nuly a nešli pod pětset. To je skutečně silné prohlášení, ale jaký se zatím skrývá skutečný motiv. O tom v současné době můžeme jenom spekulovat.  Pan Bárta také křičel o boji s korupcí a přitom měl vlastní etický kodex 10%. Babiš rozhodně nepřišel ke svému majetku „standartní“ podnikatelskou cestou. Více než dvacet let se v tomto prostředí úspěšně pohyboval a dnes procitl! To jsou věci. To už jenom zbývá, aby přijel pan Kožený a začal bojovat, proti korupci!

O morálce, pravdě a lásce by rozhodně neměl kázat agent StB ze Slovenska. Nepotřebujeme další Bárty a jejich etické normy. Potřebujeme stabilní politické prostředí založené na soutěži politických stran, myšlenek a programů.

O morálce by měl především hovořit kardinál Vlk nebo Šimon Pánek.

 

 

Autor: Jan Králík | sobota 19.11.2011 7:29 | karma článku: 28,85 | přečteno: 2165x