Mezinárodní zatykač na řidiče autobusu Romana Smetanu

Policie České republiky vyhlásila celostátní pátrání po nejznámějším řidiči autobusu, dnes už bývalém šoférovi olomouckého dopravního podniku, Romanu Smetanovi. V pondělí, kdy měl nastoupit k výkonu trestu, dal výpověď u svého zaměstnavatele a slehla se po něm zem.

Podle prezidenta Václava Klause ničí demokracii v České republice zveřejňování odposlechů. To si rozhodně nemyslím. Jestli něco ničí demokracii, pak je to právě absurdní a nepřiměřené potrestání Romana Smetany za svérázné vyjádření názoru o polických elitách.

Z Romana Smetany se stává jeden z prvních demokratických disidentů. Jeho projev občanské neposlušnosti, který disponuje nebývalou odvahou, jež si zasluhuje náš obdiv, lze považovat za geniální. Z naprostého prdu dokázal vyrobit megakauzu, která začíná třást s celým naším soudním i politickým systémem.

Proti uvěznění Romana Smetany vznikla petice, pod kterou se podepisují tisíce lidí. Za nepřiměřený označil trest Český helsinský výbor. O jeho případ se již také zajímají mezinárodní organizace na ochranu lidských práv.

Nyní by měl Roman Smetana dát zřetelně najevo, že se nepohybuje na území republiky, třeba pozdravným pohledem ze Švýcarska, který bude adresovat nějakému významnému periodiku, aby na něj musel být vydán mezinárodní zatykač.

Jestli tam navíc požádá o politický azyl, pak jsem zvědavý, jak to naše elity budou vysvětlovat. Že má Česká republika zaděláno na mezinárodní ostudu nebývalého rozměru, o tom není třeba pochybovat. 

Pokud si Roman Smetana zaslouží 100 dní vězení, tak si kmotři a političtí korupčníci zaslouží doživotí.

 

Autor: Jan Králík | neděle 1.4.2012 9:00 | karma článku: 37,95 | přečteno: 1990x