Korupci si rozvracet nedáme

Rozbít v České republice přes dvacet let budovaný systém korupce a klientelismu se už patrně nikdy nepodaří. Do hry vstupuje nová generace, která jiné prostředí nezná. Těžko můžeme chtít od našich dětí, aby se chovaly jinak.

Porevoluční garnitura udělala z Česka ráj naprosto anonymních akcií. Podle zprávy OECD Tax Co-operation 2010 stejné možnosti na poli akciových společností nabízí ve světě již jen tichomořské Marshallovy ostrovy s šedesáti a Nauru s deseti tisíci obyvateli. Jakékoliv snahy o zrušení anonymních akcií, když celý svět dávno pochopil, že slouží především k praní špinavých peněz, naráží u největší pravicové strany ODS, jejíž základy položil současný prezident Václav Klaus.

Skandál s plzeňskými právy odhalil, kam až prorostl organizovaný zločin. Pomocí této univerzity se vychovala generace zavázaných a loajálních právníků, advokátů, státních zástupců a soudců. Diplom z této vysoké školy sice nikdy neměl velkou váhu, po propuknutí skandálu však nemá téměř ani cenu toaletního papíru. A tak akreditační komise (nezávislý kolektivní státní orgán), jejíchž 21 členů po doporučení a projednání s reprezentacemi vysokých škol, Radou pro výzkum, vývoj a inovace a Akademií věd na návrh ministra školství, mládeže a tělovýchovy jmenuje vláda, doporučila fakultu uzavřít. Ale rozhodnutím jediného člověka je všechno jinak. Komisi odborníků byl uštědřen plivanec do tváře od vězeňského psychologa Josefa Dobeše, kterého prezident Václav Klaus označil za nejlepšího polistopadového ministra školství. A plzeňská práva jedou dál.

Že lze snadno a bez velké námahy pořídit o doklad o vzdělání i jinde, dokladuje případ bývalé šéfky Metropolitní univerzity Anny Benešové, o níž média uvedla, že se přátelila s paní prezidentovou a s Václavem Klausem pracovala před revolucí v Prognostickém ústavu. Jak tisk dále uvádí, Benešová si prý na univerzitě počínala značně obratně a vybudovala si rozsáhlou korupční síť, nechala bezproblémově studovat politiky a jejich známé, kšeftovala s výhodnými nájmy budov, zpronevěřovala peníze. Pravomocně odsouzená korupčnice získala od prezidenta Václava Klause milost. Odklad výkonu trestu získal od prezidenta také Tomáš Malina, přítel zastřeleného „kmotra“ Mrázka, jehož děti záhadně vystudovaly plzeňská práva. Romanu Týcovi, který upravil postavičky na několika pražských semaforech, byla milost prezidentem zamítnuta. A vězení nemine ani dalšího nepřítele režimu – řidiče autobusu – Romana Smetanu, který politikům ODS nakreslil tykadla.

Média nás denně zaplavují kauzami, které otřásají celou zemí. Na pražském Vrchním státním zastupitelství zuří válka státních žalobců, kvůli které se houpe křeslo i s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Celá kauza jen dokresluje, jaké moci také dosáhl organizovaný zločin. Soudní proces s Vítem Bártou se mění v reality show, kde se pere politická špína strany, od které snad někteří očekávali, že zatočí s korupcí v naší zemi. „V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice. Je to nesmírně riskantní a všechny dohromady nás to zásadním způsobem poškozuje,“ prohlásil prezident Václav Klaus. Koho tím myslel? Asi proto v klíčovém okamžiku pozdržel Bártovo odvolání a na post ústavního soudce nám vnucuje kontroverzního předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka.

Když začalo být nějakému režimu úzko, vždy se prvně posílily ozbrojené složky. To je totiž jediné vysvětlení, jak je možné, že najednou máme 25 tisíc vojáků – hrdinů, které odměnil příplatkem ministr Alexandr Vondra namočený v korupční kauze ProMoPro.   

Autor: Jan Králík | sobota 10.3.2012 13:26 | karma článku: 36,66 | přečteno: 1999x