Hasiči už nemusí tajit melouchy, ale policisté ano

Podobný titulek se dnes ráno objevil v jednou celostátním deníku. Pozorný čtenář se může dozvědět, že hasiči si mohou ve svém volnu oficiálně přivydělat, ale policisté v žádném případě. Policista si může přilepšit pouze jako tlumočník, autor publikací nebo umění. Pokud má nějakou zahrádku, tak ještě může prodat své přebytky ovoce a zeleniny.

Se zájmen jsem si přečetl názor jednoho komentátora, který celou silou své propisky hájí názor policejního prezidenta pana plk.Mgr.Lessyho. Nebezpečí, že bude policista vyšetřovat někoho, vůči němuž se ocitl v podřízeném postavení, je třeba předcházet za každou cenu.

Tento názor ve mě vzdudil trpký úsměv. Považuji ho za zcela odtržený od reality. V současné době si celá řada policistů a policejních úředníků přivydělává na černo. Tento stav považuji za mnohem horší než legální postup. Jednak z této činnosti neplatí daně a nadřízení nemají vůbec přehled o jejich aktivitách.

Velice dobře si pamatuji případ, kdy jeden policista ze západních čech jezdil ve svém volnu za prací do SRN a později byl propuštěn ze služby. Tento případ považaji za zcela absurdní. Koho tím mohl ohrozit nebo do jakého střetu zájmu se mohl dostat?

Včera večer jsem v televizi viděl mluvčí policejního prezidia v hodnosti plukovníka, která se v mediích vyjádřila, že není možné, aby policista jeden den dělal na stavbě a druhý den tu fa vyšetřoval. Docela živě si představuji jak policista dělá na stavbě truhláře nebo zedníka a druhý den vyšetřuje majitele firmy z uplácení při získávání veřejných zakázek nebo krácení daně. To jsou takové nesmysly, že nechápu jak to vůbec může vyslovit. Na druhou stranu chápu, že plukovník z prezidia nepude ve  volném čase dělat švadlenu nebo ostrahu do supermarketu. Při svém platu to určitě nemá zapotřebí a většina těchto lidí už ani neví co to práce vůbec je.

Pokud se hovoří o různých přivýdělcích, tak se většinou jedná o mladé příslušníky zařazené na základních útvarech ve 4 a 5 platových třídách s příjmem kolem 25.000,- Kč brutto. Pracují na úseku pořádkové služby nebo dopravy a o závažných trestných činech většina znich jenom četla. Mají různé hypotéky, pojištění a půjčky, tak není divu, že se musí otáčet. Celá řad z nich má na krku i exekuce!

Osobně bych povolil vedlejší pracovní činnost všem hasičům, policistům a státním úředníkům, alespoň by poznali jak je těžké se živit vlastní prací.

Autor: Jan Králík | čtvrtek 28.7.2011 7:55 | karma článku: 11,69 | přečteno: 915x