Dost bylo píchání na ulici

Osoby bez domova mimo obytné zóny, říká Tomáš Holeček, kandidát ODS z Prahy 9. Dost bylo píchání na ulici, tvrdí Laura Janáčková z ANO 2011. ČSSD chce čisté Nusle.  

„Mě to mrzí, zejména když se to týká ČSSD. Na předvolebních plakátech naší strany by nemělo být, že vyženeme bezdomovce z ulic. Tam by měla spíše zaznít hesla typu, že zajistíme sociální pomoc, aby lidé nemuseli na ulicích být. Na druhou stranu chápu, že v některých oblastech je to velký problém, se kterým je potřeba něco dělat. Léta zanedbávaná sociální práce a práce s těmi nejchudšími ze strany státu i ze strany obcí jde trošku přes celé politické spektrum. Ale od sociálních demokratů bych očekávala, že budou navrhovat pozitivní řešení této situace. Kam ty bezdomovce a narkomany vyženeme? Táži se já. To je nesmysl, s těmi lidmi se musí pracovat“. říká Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

Pokud se poraní srnka nebo jiné volně žijící zvíře, tak přijedou na majáky všechny složky IZS a několik televizních štábů, ale pokud v parku zemře člověk, tak se v tisku objeví krátká zpráva, že zemřel padesátiletý muž na podchlazení, asi bezdomovec! Lidé bez domova se stali nepříjemnou součástí našeho všedního života. Pohled na zubožené lidi, není rozhodně nic příjemného a společná cesta v MHD je zážitek na zbytek pracovního dne. Každý z nás by si měl uvědomit, že tento problém se může stát každému z nás. Nikdo nemůže dopředu vědět, jaká překvapení mu život nachystá. Dnes milionářem a zítra bezdomovcem, zn. snadno a rychle. Někdy stačí skutečně málo a život se člověku změní raketovou rychlostí.

Osobně jsem přesvědčen o tom, že silná hesla několik dnů před začátkem voleb nic nevyřeší. Za posledních dvacet let se problém nepodařilo úspěšně vyřešit. Jedná se o problém, který není politicky moc „lukrativní“. Deregulace nebo zdravotnické poplatky, byl skutečný trhák, ale páchnoucí bezdomovec je spíše těžká koule na noze. Každý člověk má trvalé bydliště, má své rodné číslo a má svá občanská práva, která nejsou malá. Každá obec by se měla umět postarat o „své bezdomovce“. Každý bezdomovec přispívá své obci do rozpočtu, prostřednictvím rozpočtového určení daní, a to od 10.000 až 32.000,- Kč v Praze. Každý člověk má právo na státní sociální podporu. V současné době se problém koncentruje do velkých měst, kde si s tím nikdo neví rady. Různé neziskové organizace se sice snaží, ale problém je zjevně nad jejich možnosti. Každá větší obec by měla mít vlastní příspěvkovou organizaci, která by řešila bezdomovce. Každý člověk by své obci měl mít právo na poskytnutí přístřeší, stravu a základní zdravotní péči.

Ztracená zvířátka mají své útulky, ale na občany bez domova se trochu zapomíná.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Králík | neděle 28.9.2014 11:59 | karma článku: 15,45 | přečteno: 995x