Demokracii nastolíme jen plnými Václaváky

Slovo demokracie pochází z řečtiny a v překladu znamená vláda lidu. Naši čelní představitelé, kteří mají plnou hubu demokracie, zapomínají, že v jejich podání jde o vládu vyvoleného lidu.

Základním principem zastupitelské demokracie je férová politická soutěž. Každý občan má právo stát se členem strany, která je mu blízká svým názorem. Každý straník pak má právo kandidovat do orgánů strany a veřejně volených funkcí, volit a být volen. Občan, který se nechce politicky angažovat, má právo vybrat si svého zástupce, který bude hájit jeho zájmy na úrovni obce, kraje a státu. Vyhrává politická strana, která dokáže oslovit nejvíce voličů.

Principem našeho politického zřízení, které se navenek tváří jako demokratické, není férová politická soutěž, ale souboj, kde neplatí žádná pravidla. Každý občan sice má právo stát se členem strany, ale pokud nemá ve stranických orgánech ty správné známé nebo nedisponuje možností štědrého sponzorování, zůstává úspěšným řadovým členem bez jakéhokoliv vlivu na směrování strany. Na kandidátku a volitelná místa se zapisují pouze správně uvědomělí členové. Občan pak sice ve volbách má právo vybrat si zástupce, ale pouze takového, který vyhovuje stranickému aparátu a je u něj jistota, že zájmy nejvyšších straníků povýšil nad svůj charakter. A nakonec sice vyhrává politická strana s největším počtem hlasů, ale nabídka politického spektra je natolik omezená, že není z čeho vybírat.

Náš politický systém ne náhodou připomíná fungování českého trhu na poli mobilních operátorů. Ti fungují na principu kartelové dohody, protože nemají zájem ani nepotřebují férovou obchodní soutěž, když mají trh už rozparcelovaný. Český telekomunikační úřad neplní funkci regulátora, a proto máme nejvyšší telefonní poplatky v Evropě. V naší politice chybí rozhodčí, a je úplně jedno, jak ho nazveme, který by zajistil férovou politickou soutěž mezi stranami i v rámci jednotlivých stranických aparátů. Nová a malá politická strana nemá šanci se vypracovat na politické výsluní z několika důvodů. Česká média, která jsou stranicky nebo lobbisticky ovládána, nedají takové straně prostor se zviditelnit a občané pak nemají možnost dozvědět se nejen o jejím programu, ale často ani o jejím fungování. Nastavená hranice pětiprocentního vstupu do parlamentu je jen jakousi dobře fungující kartelovou dohodou, která stávajícím stranám zajišťuje, že jejich pozice neohrozí nějaká nová strana s lepším programem.

Na vzniklou situaci, kdy pravidla naší zastupitelské demokracie neumožňují občanům účinnou regulaci politického spektra, pak reagují zoufalé výkřiky typu Holešovská výzva. Ta automaticky zavrhuje politické strany a zastupitelskou demokracii. Myslet si, že přímá demokracie pomocí referend a přímých iniciativ je tou správnou volbou, budí zasloužené rozpaky a pocit naivity. V jednom má ale Holešovská výzva pravdu, Česká republika potřebuje svržení současné zkorumpované vlády včetně prezidenta jako prase drbání. Přechodná krátkodobá vláda by měla nastavit nová pravidla pro fungování polických stran a volebního systému. Měl by být také ustanoven apolitický nezávislý orgán, který bude uvedená pravidla přísně kontrolovat. Mezi ně by měly patřit zejména:

  1. Účetnictví každé polické strany bude transparentní a veřejně přístupné. Povinně budou zveřejňovány všechny sponzorské a jiné příjmy strany a veškeré výdaje na volební kampaně jak strany, tak i všech politiků. Sponzorství protislužbou nebude povoleno.
  2. Sestavování volebních kandidátek a volby do všech stranických orgánů budou v každé straně na všech úrovních probíhat volbou s jasnými pravidly a zápis podepsaný všemi účastníky bude veřejně přístupný.
  3. Každý kandidát získá stejnou sílu hlasu bez ohledu na místo na kandidátce.
  4. Snížit hranici pro vstup do poslanecké sněmovny a dalších volených orgánů na 3 %.
  5. Přepočet výsledků hlasování nebude diskriminovat procentuálně méně zastoupené strany.                

Tohle ale stávající garnitura arogantních a sebestředných egoistů napojená na mafiánské struktury nikdy nepřipustí. Proto nám nezbývá, než hromadně vyjít do ulic a demokracii si nastolit vládou veškerého lidu, nikoliv jen toho vyvoleného!

 

   

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Králík | čtvrtek 29.3.2012 19:52 | karma článku: 22,49 | přečteno: 1146x