Cikána nepředěláš ...

Róm je cizí slovo, ale pořád se používá. V zemi kde mačetový útok se vydává, za hospodskou rvačku a pokřik „cikáni do práce“ za rasistický útok se není čemu divit. Více než dvacet let se hovoří o integraci této občanské skupiny do většinové společnosti a pořád se to nějak nedaří.

Proč se cikáni v Kanadě mohou chovat slušně a u nás s tím mají nekonečný problém. Proč se neustále nějaká skupina lidí domnívá, že je něčím vyjímečná? Proč se nám neustále někdo snaží namluvit, že krádeže, rvačky, znásilňování, prodej drog, nepořádek, zápach a hluk jsou výrazem projevu jiného etnika.

V dnešní ekonomicky složité době mají problém najít práci mladí, staří, černí i bílí. Je zcela falešné a prázdné se neustále vymlouvat na nějakou národnost nebo barvu pleti. Již více než dvacet let neexistuje ústavní právo na práci. Je svobodným rozhodnutím každého zaměstnavatele koho zaměstná a kolik mu za odvedenou práci zaplatí. Osobně se domnívám, že je i právem každého vlastníka rozhodnout o tom koho pustí na svůj pozemek nebo provozovny. V ČR jsou pořád ještě málo uplatňována vlastnická práva.

Cikáni údajně rádi kočují, ale pokud je vlastník pro neplacení nebo z jiného důvodu vystěhuje z bytu, tak se najednou jedná o diskriminaci. Různá dobře placená nevládní sdružení to hned řeší a diváci to mohou sledovat v hlavních zpravodajských relacích. Jejich odlišnost spočívá v tom, že normální je neplatit.

Pro většinovou společnost je ovšem normální dodržovat pravidla hry a za chyby přijmout odpovídající sankci. V řešení cikánské otázky chybí větší politická odvaha. Integrace cikánů do společnosti je dobrý byznys.

Pokud by ČR nemusela živit tisíce cikánů, tak máme vyrovnaný státní rozpočet. Jediným řešením situace je pravidlo, že zákon platí pro všechny a sociální pomoc si zaslouží jenom Ti skutečně potřební!

Češi nemohou být ve vlastní zemi občany druhé kategorie.

Autor: Jan Králík | neděle 24.6.2012 12:38 | karma článku: 37,86 | přečteno: 2380x