Česko se nemůže nechat vydírat EU

Brusel jenom vyhrožuje a vydírá. Česko nemůže zachraňovat mrtvé euro. Evropská integrace stojí na špatném měnovém základě.

Poslední zoufalé pokusy o záchranu eura jenom oddalují, jeho nevyhnutelný a hluboký pád. Francie a Německo sice hodně hlasitě křičí o společném evropském prostoru, ale ve skutečnosti jím jde pouze o jejich vlastní zájmy. Touha některých politiků se udržet u moci je silnější než pragmatický ekonomický pohled na svět. V pozadí jsou samozřejmě i zájmy velkých bankovních domů, které v minulosti špatně investovali.

Česko se nemůže zbavit zbytku své státní suverenity. Podpisem nové smlouvy o EU, získáme jenom sliby, které stejně dlouho nevydrží. Můžeme si vzpomenout, jak dlouho trvalo okolním státům otevření jejich pracovního trhu. Kanada nám zvedla potupná víza a nikdo nic neudělal. Evropská solidarita funguje jenom, pokud jde o zájmy velkých států a podnikatelských subjektů.

Uložení části devizových rezerv ČNB jako úložky u MMF by bylo velkou chybou. Osobně se domnívám, že slova o „půjčce“ jsou zcela falešná a prázdná. Ve skutečnosti se bude jednat o dar!

Česko má rozhodně blíže ke Švýcarsku než k Řecku. Tento kurz je třeba držet a vydržet.

Autor: Jan Králík | čtvrtek 15.12.2011 14:04 | karma článku: 30,22 | přečteno: 1700x