Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Roberta Fica je pravičák! A co na to český Bohouš?

Slovenský premiér Robert Fico je velkým vzorem českých sociálních demokratů. Fico dokázal drtivě zvítězit ve volbách. Buduje na Slovensku sociální stát. Zavedl euro. Zrušil pravicové reformy. Zkrátka činí vše ke spokojenosti obyčejného člověka. Jeden by pod tlakem mediálních dezinformací málem zatoužil, aby i u nás vládl člověk Ficova formátu. Ale věřte, že opravdu není o co stát. Je nejvyšší čas, nalít si pohár čistého vína.

České sdělovací prostředky referují o Ficově vládě pozitivně. Tak třeba všeználek Lidových novin pan Luboš Palata leckdy trpí až chorobným obdivem ke slovenskému premiérovi. Důvod je prostý. Robert Fico neodporuje a plní do punktíku vše, co Brusel nařídí. A to je panu Palatovi velmi sympatické. Ostatně sám ve svých textech volá po silnějším a mocnějším Bruselu. Aby také ne, když Evropská komise ocenila v roce 2011 novináře Luboše Palatu za jeho blog (Středoevropan Luboš Palata) na serveru Lidovky.cz. Ocenění je udíleno za zpracování evropských témat příspívající k lepšímu pochopení fungování institucí EU a evropské politiky. Vítěz obdržel pět tisíc euro. Ale zpět na Slovensko.

Slovensko trápí rostoucí nezaměstnanost a vysoké zadlužení. Ke konci dubna dosáhlo zadlužení hodnoty 52,1 procenta HDP. Jen za loňský rok se dluh zvýšil o devět procentních bodů a překonal tak dosavadní maximum 50,3 procenta z roku 2000. V roce 2008 přitom klesl na 27,9 procenta. Tolik číselná fakta pro možné zpochybňovače.

Ficova vláda bude muset zatáhnout za dluhovou brzdu. Ne že by to pan premiér sám chtěl, ale spuštění zachranného mechanismu, který se aktivuje, když závazky státu přesáhnou 50 procent HDP, si Slováci odsouhlasili loni v rámci zákona o rozpočtové odpovědnosti. Uvidíme, co to udělá se sociálním státem. První náznaky napovídají, že Robert Fico začíná praktikovat pravicovou politiku.

Pondělní Lidové noviny přinesly zprávu, že slovenská vláda začne šetřit na bohatých. Hned mě napadlo, proč by měl stát šetřit na bohatých, když ti od státu nic nedostávají. Omyl. Sociální stát pamatuje na všechny. Ficova vláda proto zvažuje, že zruší rodinné přídavky pro bohaté. Dále kabinet připravuje změny zákonů, které by měly vést k adresnějšímu přidělování rodinných přídavků. Podle tajemníka ministerstva práce chce vláda zajistit, aby peníze dostávali pouze ti, kteří je potřebují! To je změna! Jakmile musí socialisté skutečně šetřit, sahají po nástrojích pravicové politiky. Žádné neefektivní zvyšování korporátních daní. Sociální stát je třeba redukovat, aby klesly výdaje státního rozpočtu. Tomu říkám průlom!

Nebojte, nepropadl jsem bezmeznému optimismu a nečekám, že se z Fica stane přes noc vyznavač thatcherismu. Jen mě zaujalo, že když dojde na lámání chleba musí i kovaný socialista šáhnout po instrumentech, které skutečně fungují a nikoliv po těch, které nasliboval před volbami voličům.

Slovenský minipříběh jasně ukazuje, že evropský sociální stát je cestou do pekel. Jsem zvědav, zda si ze svého velkého vzoru vezme příklad i Bohuslav Sobotka, který také slibuje dávky pro všechny. A stejně jako před lety Fico slibuje i Sobotka, že vybudování sociálního státu zaplatí firmy, banky a živnostníci. Sázka na lidskou závist je podlost a hanebnost. Ale to už více vypovídá o voličích, než o těch, kteří na ni sází.

Zhruba za rok nás čekají parlamentní volby. Dávejme si velký pozor, co bude pan Sobotka slibovat a ještě větší pozor si dávejme, z jakých kapes bude chtít své sliby financovat. Je nevyřčenou pravdou, že státní dluhy splácí i obyčejný člověk.

 

Psáno pro ePortál.cz

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 9.5.2013 20:40 | karma článku: 27,95 | přečteno: 1107x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.