Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V Polsku vítězí hurá evropanství nad zdravým rozumem

Polský premiér v závěru minulého týdne oznámil, že Polsko bude usilovat o rychlé zavedení eura. Hlavním důvodem je prý touha být částí srdce Evropy. Opět tak vítězí naivita před zdravým rozumem

Životní příběh eura by klidně mohla sepsat Božena Němcová. Jen si nejsem jist, zda by ji zrovna tato pohádka přinesla tolik věhlasu jako například Sůl nad zlato. Zřejmě to bude tím, že v případě eura na šťastný konec nevěří ani Angela Merkelová.

Společná evropská měna měla zachránit skomírající evropskou ekonomiku. Autoři eura věřili, že s eurem příjde trvalá prosperita, která přinese nikdy nekončící růst životní úrovně a s tím spojenou vděčnost elektorátu. Evropská unie tak začala uplatňovat heslo: “S eurem a sociálním státem na věčné časy a nikdy jinak”! A výsledek? Je nabíledni, že cokoliv levicového nemůže být úspěšné. O to se snad nebudeme přít. Fakta mluví sama za sebe.

Než začnete přemýšlet o tom, jak mě kdesi v temné uličce seknout srpem a utlouct kladivem, zkuste se na vteřinu zamyslet a položit si pár otázek.

Co je tu déle? Kapitalismus nebo socialismus? A co zatím vždy zvítězilo? Kapitalismus nebo socialismus? Čemu vděčí Západ za svou životní úroveň? Kapitalismu nebo socialismu? A co je nositelem pokroku? Kapitalismus nebo socialismus? Ostatně k té poslední otázce se váže starý vtip, že v Sovětském svazu byl vynalezen elektický holicí strojek díky odpadkům z americké ambasády…….No ale dost laciných vtipů.

Je nezpochybnitelné, že euro slouží jako nástroj k federalizaci evropského kontinentu. Centralizace a regulace nahrazují svobodný trh bez přívlastků, zájem celku je nadřazen zájmu jednotlivce a národní státy jsou považovány za přežitek. Evropská unie se tak stává Sovětským svazem 21. století.

Snad nemine dne, kdy bychom nezakroutili hlavou nad tou či onou směrnicí Bruselu. Nelíbí se nám, že o našich životech rozhoduje bruselská byrokracie. Nelíbí se nám, že díky společné zemědělské politice je nám určováno, co a v jakém množství můžeme pěstovat. Nelíbí se nám, že díky obnovitelným zdrojům energie rostou ceny elektřiny. Nelíbí se nám, že díky biopalivům platíme víc u čerpacích stanic. A nelíbí se nám toho ještě mnohem více. A co s tím děláme? Nic! Přesouváme další a další pravomoce do Bruselu a čekáme na přílet pečených holubů. Hlavně na polských hranicích jsou prý davy s dalekohledy nasměrovanými na Brusel.

Ano, pečení holubi jsou v každé dobré pohádce symbolem blahobytu. V Evropské unii tuto roli sehrávají eurofondy, ze kterých je financován rozkvět Unie. V podstatě se však jedná o úplatky, které mají prostý lid přesvědčit, že Evropská unie to s námi myslí upřímně a jde jí jen a jen o naše dobro. Většina lidí si už bohužel neuvědomuje, že Brusel rozděluje peníze, které členské státy do Bruselu pošlou. Jedná se tedy o peníze daňových poplatníků. Dále musí být zdůrazněno, že Unie neproplácí 100%, ale vždy jen část. Investor (stát, město, obec) musí doplatit zbytek. No a jak doplácíme zbytek? Samozřejmě úvěrem. A to se zde nechci obšírně rozepisovat o tom, zda všechny projekty financované EU jsou potřebné.

Druhou stranou mince eurofondů je korupce. Myslím, že případ Davida Ratha mluví za vše. A to je prosím pěkně jedna z těch menších ryb. Veřejné zakázky jsou dějištěm obrovského rozhazování a rozkrádání. A to vše pod hlavičkou Evropské unie. Obdobná situace je v celé Unii. Nenechme se proto zmást všemi těmi Janečky, kteří se nám snaží namluvit, že to je výhradně český problém, který musíme vyřešit změnou (vylepšením) demokracie. Nic takového nepotřebujeme!

Jediným lékem na korupci je malý stát. Minimum byrokracie, minimum regulace a minimum dotací. Prosté, jednoduché a účinné.

Eurofilní polská vláda jistě vyvine obrovské úsílí, aby Poláky přesvědčila, že euro je to nejlepší, co jejich zemi pro roce 1989 potkalo. Jsem zvědav, jestli si někdo v Polsku vzpomene na zahynuvšího guvernéra centrální banky, který jasně pojmenoval výhody vlastní měny před eurem. Myslím, že zvláště finanční krize dala Slawomiru Skrzypekovi za pravdu. A teprve polské přijetí eura ukáže rozměr smolenského neštěstí.

Jsem si jist, že polské koketování s eurem probudí ze zimního spánku i české eurohujery. Lidé jako Pehe, Halík, Šiklová či Švejnar nás budou strašit izolací a hněvem Velkého bratra. Nepropadněme však panice a snažme si udržet zdravý rozum. Kdyby bylo euro tak úžasné, platilo by se jím i v Británii či Dánsku. Londýn ani Kodaň nic takového neplánují. Navíc mají vyjímku z povinnosti euro přijmout. Proč asi?

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | středa 19.12.2012 0:28 | karma článku: 24,76 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.