V ODS vítězí koryta nad rozumem, aby taky ne - sviní je tam dost!

Část poslanců Občanské demokratické strany se vzbouřila a odmítla podpořit Kalouskův stabilizační balíček – tedy škrty a vyšší daně. Poslanci argumentují, že Nečasova vláda jde proti programu ODS. A to pánům poslancům došlo až nyní? Přiznám se, že panu Tluchořovi a spol. nevěřím, že jim jde o blaho Občanské demokratické strany. Osobně mám pocit, že jde o pomstu Petru Nečasovi za odstavení na vedlejší kolej. Opět tak můžeme sledovat boj o koryta v přímém přenosu. 

ODS potřebuje změnu jako sůl. Je ale nemožné, aby nositelem změny byla skupina lidí, která za éry Mirka Topolánka hrála první housle a po výměně stráží byla odsunuta mimo záři reflektorů. V ODS tak místo ideového boje probíhá válka o moc. Je to škoda pro stranu i pro tuto zemi.

Miroslav Kalousek tvrdí, že bez tohoto souboru zákonů nelze sestavit odpovědný rozpočet na rok 2013. Pan ministr financí si z nás zřejmě dělá srandu a předpokládá, že občané jsou parta idiotů. Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok rozpočet s deficitem 100 miliard! Kde je ta stabilita? Kde jsou ty úspory? Pochopil bych, kdyby se hrálo o vyrovnaný nebo mírně deficitní rozpočet, ale jak se může vláda označovat za rozpočtově odpovědnou, když jiné než 100 miliardové schodky neumí?

Na rozdíl od Miroslava Kalouska, který se nás snaží přesvědčit, že bez škrtů a vyšších daní nelze sestavit rozpočet, jde Petr Nečas úplně jinou cestou. Předseda vlády vyhrožuje pádem vlády. Tím nepřímo vzkazuje poslancům za ODS,  že po předčasných volbách už nebodou sedět v pohodlných poslaneckých lavicích. Poslanci tak mají na výber. Buď potopí vládu a příjdou o koryta, nebo podpoří zákony, které jdou proti programu jejich strany a zůstanou u moci o dva roky déle. Jak je možné, že ještě nikdo z ODS nevyzval Petra Nečase k rezignaci? Proč není slyšet kandidát na prezidenta republiky Přemysl Sobotka? To opravdu nikomu nevadí Nečasovo chování?

Na konci srpna jsem psal, že ODS dobrovolně pácha sebevraždu a Petr Nečas má být tím posledním, který zhasne. Vypadá to, že rozklad Občanské demokratické strany probíhá ještě rychleji, než se na první pohled zdálo. Aktuální rebélie několika poslanců nemůže být a není nadějí na obrodu strany. Je pro mě zcela nepochopitelné, že členská základna mlčí. Jak je možné, že ODS nehledá jiného kandidáta na předsedu než Petra Nečase? Opravdu je na tom ODS tak špatně, že lepšího kandidáta nemá? Tomu se mi nechce věřit.

Přes všechna silná prohlášení posledních dnů si můžeme být takřka stoprocentně jistí, že vládní zákony budou schváleny, a to i přes případné veto prezidenta Václava Klause. Touha po korytech je silnější než zdravý rozum. V závěru celého cirkusu se budou obě  znesvářené strany tvářit státotvorně. Dojde jistě i na zmínku o Řecku a hrozbě vlády ČSSD s podporou KSČM. Ztráta koryt bude odvrácena a poslanci budou moci další dva roky spokojeně chrochtat.

V jedné internetové diskusi jsem četl názor, že ODS je krůček od propasti a je jen otázkou času, kdy udělá ten poslední krok. Myslím, že na ten poslední krok je v těchto dnech velmi dobře nakročeno. Stačí pokusit se jen došlápnout.

Vzpoura proti vedení vlastní strany se dělá zkrátka jinak. Nelze odmítat jeden jediný zákon či skupinu zákonů. Je nutné, aby se do čela “vzbouřenců” postavil člověk, který chce navrátit straně její původní směřování. Musí to být někdo, kdo bude ochoten usednout do přesednického křesla. A navíc to musí být někdo, za kým nestojí krajští kmotři a staré stranické existence. Bohužel nikoho takového v ODS zatím nevidím. Současné stranické šarvátky tak lze bez zardění označit za debilitu roku – abychom zůstali věrni slovníku pana Nečase.

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | pátek 7.9.2012 0:42 | karma článku: 31,37 | přečteno: 1816x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56