Ústavní soud rozhodl - Václav Klaus bude prezidentem dalších 5 let!

Přemýšleli jste, komu z prezidentských kandidátů dáte hlas? Lamentovali jste, že chcete jít volit, ale vlastně nemáte koho, protože nabídka kandidátů je žalostná? Upokojte se. Otevřete si lahvinku dobrého vína a hoďte tyto starosti za hlavu. Ústavní soud vše vyřešil.

Ústavní soudci se dlouhé hodiny zabývali stížností senátora Okamury. Pavel Rychetský chtěl několikrát rezignovat, protože soudci se nemohli dobrat výsledku. Napětí mezi kandidáty by se dalo krájet. Jeden z uchazečů o Hrad dokonce ze samotného rozčilení usnul. Druhému vybledly barvy v obličeji a třetímu někdo vypil celou láhev becherovky. Až teprve dnes, v poslední prosincový den, předstoupil před novináře Pavel Rychetský, aby oznámil rozhodnutí Ústavního soudu.

Brněnští soudci zrušili zákon o přímé volbě prezidenta republiky. Současně byl Václavu Klausovi prodloužen mandát o dalších 5 let. Dále Ústavní soud vyzval politickou reprezentaci, aby do roku 2018 připravila kvalitní zákon o přímé volbě hlavy státu. V opačném případě prý bude mandát stávajícímu prezidentovi opět prodloužen.

Reakce kandidátů na sebe nenechala dlouho čekat. Pro zajímavost si dovolím uvést několik příkladů.

Tomio Pitomio Okamura slavil své vítězství do okamžiku než mu někdo vysvětlil, že vlastně prohrál. Pitomio svolal tiskovou konferenci, na které oznámil, že s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí a požene to do Bruselu. Pan senátor svým příznivcům slíbil, že bude bojovat tak dlouho, dokud nebude zvolen prezidentem republiky. Obyčejný člověk tak o svého Robina Hooda nepříjde. 

Probudivší se Karel Schwarzenberg začal chrlit jednu německou nadávku za druhou. Ani se mu nedivím, na Hradě by se mu spalo jistě pohodlněji než v Černínském paláci. Navíc probuzen by byl jen v okamžiku, kdy by Brusel potřeboval podepsat další omezení české suverenity.

Miloš Zeman odjel zpátky na Vysočinu objímat stromy. Veřejnosti oznámil, že již definitivně odchází z politiky. No uvidíme……. Jak říká Miloš, nikdy neříkej nikdy.

Jan Fischer odletěl zpátky do londýnské banky, která plánuje otevřít pobočku v Moskvě. A právě Jan Fischer se má stát jejím ředitelem. Jak uvedlo vedení banky v tiskové zprávě: “Jan Fischer má díky svým aktivitám před listopadem 1989 všechny předpoklady pro úspěch”. Sám bych to neřekl lépe…..

Kandidátka občanské společnosti Táňa Fischerová vyhlásila 31. prosinec za Den národní tragédie, protože Klausovo setrvání na Hradě považuje za konec světa. Po tomto oznámení se s výrazem sobě vlastním odebrala připravovat další adventní koncerty.

A tím to vlastně končí. Ostatní kandidáti se komentářů zdrželi, protože svou kandidaturu nemysleli až tak vážně, nebo byli na kandidátní listinu dotlačeni stranickými sekretariáty – viz. Jiří Dienstbier a nezdar prezidentské volby se jim vlastně hodil.

Co říci závěrem? Možná jen tolik, že snad poprvé můžeme být s rozhodnutím Ústavního soudu spokojeni. Dobrého prezidenta budeme mít dalších 5 let. A na pokus o přímou volbu hlavy státu budeme s odstupem času vzpomínat jako na silvestrovský vtip. Pokud to ovšem celé není vtip……Co myslíte?

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | pondělí 31.12.2012 14:19 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1178x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56