Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TOP 09 a ČSSD chystají společnou vládu a to nejen v Praze

Občanská demokratická strana nebude mít po 22 letech odpovědnost za chod hlavního města. Není to nic mimořádného, překvapivého a neznamená to ani konec světa. Prahu bude nově řídit koalice TOP 09 a ČSSD. A tímto konstatováním bychom mohli fakticky skončit, pokud by nás od parlamentních a komunálních voleb nedělil pouhý jeden rok. V našem případě tak musíme na současnou situaci na pražském magistrátu pohlížet ze dvou rovin.

Pražské ODS pobyt v opozici  prospěje. Není třeba chodit kolem horké kaše, nebo jen lehce naznačovat. ODS poslední roky nevládla dobře a s jejími čelními představiteli je spojována řada nevýhodných veřejných zakázek. Ostatně svůj díl odpovědnosti má i ČSSD, která se nyní tváří jako někdo, kdo nebyl 22 let v centru dění.

Občanská demokratická strana si musí opět získat důvěru voličů a musí veřejnosti jasně říci, že je připravena k zásadním změnám. Na mysli mám samozřejmě osobnostní vyprázdněnost a to nejen v Praze. Osobně si totiž vůbec nejsem jist, že tou tolik potřebnou novou tváří je dnes už bývalý primátor Svoboda. ODS potřebuje nové tváře a návrat k pravicovému programu. Jedině tak může znovu žádat o důvěru veřejnosti, protože ODS je stále jedinou stranou, která by mohla být opět označována za stranu pravicovou. Jiná relevantní alternativa zde bohužel není. Médii tolik protěžovaná a propagovaná TOP 09 je ve skutečnosti KDU-ČSL v novém (knížecím) kabátě.

Náš druhý pohled by měl směřovat k chystané koalici TOP 09-ČSSD. O lidovcích se vždy říkalo, že rok před volbami již vyhlíží nového koaličního partnera, aby se jim nestalo, že půjdou od stolu. Novou pražskou koalici tak berme  jako přípravu na koalici celostátní.

Vítězství ČSSD v parlamentních volbách je jistota, na kterou by se dalo už i vsadit. Otázkou zatím zůstává, kolik poslaneckých křesel socialisté získají. Nevěřím, že by se Bohuslavu Sobotkovi podařilo to, co Robertu Ficovi na Slovensku. Při vší úctě k panu Sobotkovi musím říci, že pan předseda Robertu Ficovi v populismu nesahá ani po kotníky. Je tedy reálné, že i po příštích volbách bude nutné sestavit koaliční vládu. A ČSSD bude velmi žádanou nevěstou.

ČSSD je zatím spojována pouze s KSČM. Je logické, že agentury pro výzkum veřejného mínění zjišťují sílu české levice. Jenže realita bude zřejmě úplně jiná.

Bohuslav Sobotka si je velmi dobře vědom toho, že pokud by poslechl Miloše Zemana a vytvořil menšinovou vládu ČSSD za podpory KSČM nebo Zemanovců, předsedal by vládě prezident Zeman a Sobotka by byl pouhou loutkou. Navíc Bohuslav Sobotka patří do pravdoláskařské skupiny, která nemůže vystát Zemana ani Klause. Jedinou alternativou je tak vláda ČSSD a TOP 09. Miroslav Kalousek se jistě rád obětuje a jako předseda rozpočtového výboru bude opět bránit nástupu KSČM k moci. Musí to být těžké přinášet takové osobní oběti......

ČSSD a TOP 09 spojuje mnohé. Obě strany si přeji zánik ODS. Obě strany jsou levicové a obě strany považují Brusel za symbol dobra - ostatně jako komunisté Moskvu v roce 1948.

Všichni ti, kteří příští rok skočí Karlu Schwarzenbergovi na lep budou překvapeni, jak stabilní a pevná bude vláda ČSSD a TOP 09. A co si budeme povídat, zase tak odlišná od vlády ČSSD-KSČM rozhodně nebude. Bohuslav Sobotka i Miroslav Kalousek touží po vyšším zdanění firem a živnostníku. Oba pánové milují regulaci a oba pánové věří, že život na dluh nás dovede k prosperitě. Ostatně v letech 2002-2006 nás o tom barvitě přesvědčovali. Bohuslav Sobotka jako ministr financí a Miroslav Kalousek jako předseda rozpočtového výboru a to za vlády ČSSD-KDU-ČSL-US-DEU.

Pro Občanskou demokratickou stranu bude nové volební období výzvou. Využije-li 4 roky k tomu, aby postavila do čela strany schopné lidi a připravila kvalitní pravicový program jako jasnou alternativu k vládě ČSSD-TOP 09, můžeme být v roce 2018 svědky renesance české pravice. Jen nevím, jak přežít to období socialismu v letech 2014-2018.

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | sobota 25.5.2013 22:08 | karma článku: 23,60 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.