Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tomio Okamura si označení Pitomio zaslouží

Původně jsem si myslel, že Tomio Okamura bude jen směšná figurka na české politické šachovnici. Spletl jsem se. Z ukřičeného muže, který zřejmě zná recept i na nápoj nesmrtelnosti, se postupem času stává radikální populista, který se snaží posunout naši zemi do míst, kde bych jich opravdu nerad viděl. Chápu a respektuji odlišné názory. Chápu, že někomu stačí jednoduchá hesla, aby uvěřil, že právě tento politik bude nejlépe hájit jeho zájmy. Každý máme své preference a každý máme právo svobodné volby. Musím však varovat před lidmi jako je Tomio Okamura. Tento člověk je hrozbou pro českou parlamentní demokracii.

Server novinky.cz přinesl v pátek 24. ledna 2014 zprávu, že předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura navštívil v pardubické věznici nacionalistu Vlastimila Pechance, který si zde odpykává trest za vraždu Roma Oty Absolona. Pan poslanec Okamura tvrdí, že Pechancův proces byl zmanipulovaný a usiluje o jeho opětovné otevření. Za zmanipulováním prý stojí tehdejší krajská státní zástupkyně Renata Vesecká. Dle Okamurova názoru byl Pechanec, který v roce 2001 smrtelně pobodal 30letého Absolona, odsouzen neprávem. Renata Vesecká v reakci uvedla, že celá věc prošla přes tři soudce obecného soudu, tři soudce odvolacího soudu a tři soudce Nejvyššího soudu. Celkem devět soudců rozhodovalo o Pechancově osudu a vždy prý zaujali jednotný a shodný postoj. Jakékoliv úvahy o zmanipulování považuje Renata Vesecká za směšné. Než pokročíme dále, měli bychom si osvětlit, kdo je Vlastimil Pechanec.

Jak už bylo řečeno, Vlastimil Pechanec zavraždil 30letého muže. V té době bylo jemu samotnému o 8 let méně. Soud ho poslal na 17 let za mříže. Ale nebyl to první Pechancův střet se spravedlností. V roce 1996 zorganizoval pochod Svitavami. Průvod skončil rozbitými okny dvou domů, v nichž žily romské rodiny. Stojí za připomenutí, že v roce 1996 bylo Pechancovi pouhých 16 let. Po tomto pochodu následovaly další četné rasistické delikty, za které byl Pechanec také stíhán. Na závěr životopisu si dovolím citaci výroku, který mladý nacionalista pronesl před okresním soudem. “Jsem zastáncem bílé rasy. Chtěl bych, aby naše republika byla bez cikánů a černochů”. Co mi to jen připomíná? Že by zmínka o čisté rase? A za takové lidi se staví poslanec Okamura? Zřejmě ano, protože sám pan poslanec je autorem výroku: “ČR by měla podpořit demokratické vystěhování Romů do Indie”.

Někdo si může říci, že Okamura je jen pošetilec, který se snaží nahradit Miroslava Sládka. Osobně to tak jednoduše nevidím. Zatím poslední Okamurova aktivita zapadá do jeho rozestavěné mozaiky. Předseda Úsvitu se návštěvou Pechance snaží zabít dvě mouchy jednou ranou. Jednak chce ukázat, že české soudy pracují špatně. Což by mohlo zapadat do jeho pojetí přímé demokracie. Okamura si zřejmě myslí, že pokud je lid skutečným nositelem moci ve státě, měl by mít možnost i soudit. Druhou zabitou mouchou má být zřejmě tolerance k projevům rasové nesnášenlivosti. Alespoň tak na mě působí poslední kroky a výroky pana Okamury.

Tomio Okamura se nás snaží přesvědčit, že parlamentní demokracie je špatná a dost možná i přežitá forma vládnutí. Pan poslanec se snaží prosadit jistou obdobu elitářské demokracie, ve které budou vyvolení spasitelé doporučovat lidu, jak má hlasovat a možná i to, jak má soudit. Zřejmě i to je důvodem, proč naše rádoby elity k Okamurovi mlčí. Zřejmě větří šanci, jak se znovu dostat na výsluní, když jim ten Klaus ukradl tu revoluci. Jak jinak si vysvětlit, že lidé jako Šiklová, Pehe, Halík či Putna mlčí.

Před několika dny proběhla na Českém rozhlasu Plus diskuse o přímé demokracii. Mluvilo se zde zejména o návrhu, který předložil Tomio Okamura. Jeden z diskutujících uvedl, že s návrhem nesouhlasí, protože Češi prý nedosahují inteligence Švýcarů, kteří jsou schopni v referendu zamítnout i delší dovolenou s odůvodněním, že by prodloužení odpočinku snížilo konkurenceschopnost Švýcarska. Diskutér uvedl, že něco takového by se u nás rozhodně nestalo. Přiznám se, že jsem se při poslechu tohoto názoru krapet mračil. Nemám rád řeči o tom, že jsme horší než ten či onen národ. Po přečtení zprávy o Okamurově návštěvě v pardubické věznici jsem musel svůj názor mírně upravit. Došlo mi, že přeci jen bude něco nezdravého ve státě, kde ve volbách uspějí populisté Okamurova a Babišova střihu. Tito lidé se nesnaží o změnu pro všechny. Tito lidé se snaží docílit změny pro sebe. Byť každý to dělá po svém. Cíl však mají společný.

Již jednou jsem napsal, že voličský experiment z října 2013 nás příjde nejdráž ze všech dosavadních experimentů. Ve společnosti, která toleruje lidi jako je Tomio Okamura, je něco špatně. V žádném případě se nelze smířit s tím, aby kdokoliv zpochybňoval vinu vraha. A je naprosto druhotné, jakou barvu pleti měla oběť. Vrah je vrah. To by si měl uvědomit i Tomio Okamura. Člověk, který se neštítí zapojit vraha do předvolební kampaně, nemá v Poslanecké sněmovně co pohledávat! Tomio Okamura by měl neprodleně složit poslanecký mandát a odejít z politiky.

 

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | neděle 26.1.2014 21:10 | karma článku: 21,17 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.