Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rok 2010 - Topolánek, Paroubek, euro, EU a Barack Obama

Rok 2010 přinesl řadu zásadních událostí a to jak doma tak i v zahraničí. Ve svém ohlednutí za právě skončeným rokem chci připomenout tři, dle mého názoru, významné události, které ovlivní naše životy i v roce 2011 a nejen v něm. Rád bych zde zmínil Českou republiku, Evropskou unii a Spojené státy americké.

V České republice se v roce 2010 konaly rozhodující parlamentní volby. Dlouhé měsíce byl jasným favoritem voleb Jiří Paroubek. Hrálo se tak především o to, zda bude mít levice většinu v Poslanecké sněmovně. ODS se snažila nabírat druhý dech, ale pod vedením Mirka Topolánka se jí to nějak nedařilo. V samotné ODS již delší čas sílila nespokojenost s Topolánkem. Pohár trpělivost přetekl v okamžiku Topolánkova rozhovoru pro jistý časopis. Ve své podstatě šlo jen o další potvrzení Topolánkova hulvátství. Spolustraníkům to však stačilo a Mirek Topolánek byl donucen odejít z čela ODS. Je škoda, že ODS tuto změnu neprovedla již v roce 2009. Topolánkův pád byl obrovským problémem pro Jiřího Paroubka. Jiří Paroubek tak pár týdnu před volbami zůstal se svým politickým stylem osamocen. Navíc bylo čím dál tím jasnější, že pokud se Paroubkovi nepodaří dát dohramady s KSČM 101 hlasů, nelze očekávat, že lidé z ČSSD zasednou ve vládě. Od Paroubkova stylu a programu se distancovala nejen ODS ale i TOP 09  a VV. Koaliční potenciál ČSSD se tak blížil nule. Současně voliči začali brát vážně zadlužení České republiky. Byla to osamocená ČSSD, která tvrdila, že zadlužení není problém. Tato slova socialističtí vůdci pronášeli v době, kdy jsme mohli v přímém přenosu sledovat faktický krach Řecka, které léta žilo na dluh. Výsledek voleb všichni známe. Paroubek si vyhrál prohru a musel se odporoučet do politického důchodu. Vláda ODS, TOP 09 a VV disponuje pohodlnou většinou 18 hlasů a má unikátní šanci provést reformy. Rok 2010 tak poprvé od roku 1996 přinesl vládu se silným mandátem a současně ukončil politickou kariéru Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Co více si přát???

Euronadšenci nebudou na rok 2010 vzpomínat s láskou. V loňském roce se euro začalo ostřásat v základech a spolu s ním celá Evropská unie. Rok 2010 jasně ukázal, že euro je nesmyslným politickým projektem, který nemá budoucnost a náklady na jeho udržení vysoce převyšují výnosy. Po faktickém krachu Řecka vytvořili členové eurozóny záchranný fond a vložili do něho 500 miliard euro. MMF příslíbil poskytnout dalších 250 miliard euro. Celkem tak bylo na záchranu eura vyčleněno 750 miliard euro. Problémem však je, že tato částka nebude dostačující v okamžiku, kdy bude nutné vedle Řecka, Irska a Portugalska zachraňovat Španělsko, Itálii a možná i Francii. Například dluhy Španělska jsou vyšší než řecké, irské a portugalské dohromady. Pokud bude chtít Brusel euro zachránit za každou cenu, budou se muset státy eurozóny astronomicky zadlužit. A ani pak zde nebude záruka, že euro přežije. Otázkou také je, zda investoři budou ochotně i nadale investovat do rizikové evropské měny??? Případný konec eura a návrat k národním měnám by rozhodně nebyl žádnou katastrofou. Československo bylo také měnou unii, která se k 1.1.1993 rozpadla. A snad nikdo nemůže říci, že by v tento den nastal konec světa. To se nás jen zarytí obdivovatelé EU snaží přesvědčit, že krach eura bude i krachem celé Evropy. Někteří, například Václav Havel, nás dokonce nabádají k rychlému přijetí eura. Ostátně Václav Havel opět prokázal, že je mimo realitu. EU by prospěla změna v zónu volného obchodu a návrat k národním měnám.

Ani Barack Obama nebude na loňský rok vzpomínat s úsměvem ve tváři. Demokráté dostali ve volbách jasný vzkaz od voličů, že směr, kterým vedou USA, se jim absolutně nelíbí. Obama zadlužuje Ameriku raketovou rychlostí. V době kdy se v Evropě konečně začalo diskutovat o konci a škodlivosti sociální státu, buduje Barack Obama svůj americký sociální stát podle evropského vzoru - tedy na dluh. Navíc Obamova administrativa napumpovala do americké ekonomiky miliardy a miliardy dolarů. Výsledný efekt je však nulový. Žádný zázračný hospodářský růst se nekoná a nezaměstnantost neklesá. Obamova hvězda tak začíná pomalu vyhasínat. Obamománie, která zasáhla USA i svět, tak v loňském roce definitivně skončila. Barack Obama je slabý prezident doma i v zahraničí. Naděje se tak upírají k roku 2012, kdy proběhnou prezidentské volby a republikání mají velkou šanci vystěhovat Baracka Obamu z Bílého domu.

Rok 2010 tak byl rokem změn, které buď přinesl, nebo naznačil jejich příchod v blízské budoucnosti.

Autor: Jan Koucký | čtvrtek 6.1.2011 11:15 | karma článku: 10,65 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.