Nehodlám ze svých daní dotovat euro!!!

Zpravodajský server idnes.cz přinesl zprávu, že vláda v nejvyšším utajení jedná o možnosti, zda se má Česká republika zapojit do záchranného plánu pro země eurozóny. Už samotná úvaha na toto téma je neslmyslem první kategorie. Nevidím jeden jediný důvod, proč by měl český daňový poplatník dotovat euro byť jen jednou jedinou českou korunou. Euro je politický projekt, který zkrachoval. Nechť si ho dotují ti, kteří si ho vymysleli. Považuji za nutné, položit si otázku, proč se objevují návrhy, aby se na záchraně eura podílely i státy mimo eurozónu???

Eurozóna je ve velmi vážné krizi. Kdokoliv tvrdí opak, je naivním optimistou. Problémy začaly faktickým krachem Řecka. Včera začalo krachovat Irsko. Dnes se mluví o problémech Belgie, která byla dlouhou dobu v ústraní. Zítra to bude Portugalsko. Pozítří Španělsko a o několik dnů později Itálie. Eurozóna se tak postupem času zbortí jako domeček z karet. Záchranný fond ve výši 750 miliard euro rozhodně nebude stačit. Proto se začíná uvažovat o tom, že by se i nečlenské státy více zadlužily a pomohly euro zachránit. Cena za tento projekt tak ve svém svém výsledku bude obrovská. Podíl České republiky na tomto plánu důrazně odmítám. Nevidím jeden jediný důvod proto, abychom se více zadlužovali a pomáhali zachránit projekt, který není dlouhodobě udržitelný. Aby mohlo euro fungovat, musely by vzniknout Spojené státy evropské s centrální vládou, rozpočtem a daňovým systémem. Tím by byla dovršena likvidace národních států. V Bruselu by vzniklo jedno mocenské centrum, které by ovládali francouzští a němečtí politici. Představa, že nám Brusel určuje, jaké máme mít daně, nebo kolik investovat do výstavby silnic a dálnic, je pro mě děsivá a těžko představitelná. Není v zájmu České republiky podílet se na takovém projektu.

Zatím jediný rozumný názor zaznívá z Hradu. Prezident republiky Václav Klaus údajně požaduje, aby česká vláda vyjednala tzv. opt out na příjetí eura. To by znamenalo, že podobně jako Dánsko a Velká Británie by si Česká republika vyjednala, že i když bude splňovat podmínky pro přijetí eura, nemusela by euro přijmout. Takový návrh považuji za velmi rozumný a praktický. Je prokázano, že země, které nemají euro, prošly ekonomickou krizí lépe než státy eurozóny. Pro zcela konktrétní příklad nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat do Polska. Ostatně ani Česká republika neutrpěla v hospodářské krizi žádné zásadní ztráty. Euro zkrátka ani náhodou není zárukou prosperity. Kdo něco takového tvrdí, tak vědomě lže.

Do eura bylo nainvestováno mnoho politického kapitálu a to zejména v Paříži a Berlíně. Dnes je evidentní, že vedle politického kapitálu bude stát záchrana eura i nemalé finanční prostředky. Je tedy logické, že finanční náklady na záchranu eura musí uhradit Německo s Francií. Jsou to právě tyto dvě země, které chtěly a vlastně stále chtějí vybudovat společný evropský stát, kde oni budou hrát první housle a posílí tak své postavení na mezinárodní scéně. Není důvod, aby Česká republika něčemu takovému asistovala.

Česká republika má svou korunu, která jí zatím sloužila a slouží velmi dobře. V případě problémů, které nejsou v dohlednu, se můžeme obrátit se žádostí o pomoc na MMF. Ten nám rozhodně nebude vnucovat svou představu daňového zatížení firem, jak to praktikuje Německo vůči Irsku. Navíc Česká republika v tuto chvíli rozhodně nemá důvod uvažovat o státním bankrotu. Tak proč bychom měli ze svých daní dotovat euro???

Autor: Jan Koucký | pátek 26.11.2010 9:00 | karma článku: 24,71 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26

Jan Koucký

25 úspěšných let

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56