Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

LEV Jiří Paroubek slibuje světlé dluhové zítřky

Jiří Paroubek byl o víkendu zvolen předsedou strany Národní socialisté – levice 21. století. Bývalý předseda vlády a ČSSD se chce pomocí národních socialistů vrátit zpět do horních pater české politiky, odkud musel po nevydařených volbách v roce 2010 odejít.  Otázkou je, co můžeme od Paroubkovy strany očekávat?

O Paroubkově odchodu ze sociální demokracie se spekulovalo hned po loňských parlamentních volbách. Jiří Paroubek sice volby vyhrál, ale rozhodně se to nedalo nazvat drtivým vítězstvím levice. Paroubkův politický styl fakticky prohrál volby a z velkého předsedy se stal řadový poslanec. S pozicí řadového poslance se Jiří Paroubek nikdy nesmířil. Ostatně žádnou jinou funkci mu sociální demokraté nenabídli. Nové vedení ČSSD sice navázalo na Paroubkův populistický program, ale od svého bývalého předsedy se veřejně distancovalo.

Odchod Jiřího Paroubka ze sociální demokracie neznamená pro ČSSD žádné oslabení. Za Paroubkem odešel pouze poslanec Jiří Šlégr, pro kterého chtěl Jiří Paroubek vytvořit ministerstvo sportu. Zatím nevíme, zda má pan Šlégr toto ministerstvo přislíbeno i v případě volebního úspěchu národních socialistů??? V každém případě odchod Jiřího Paroubka z ČSSD jasně ukázal, že pan expremiér káže vodu a pije víno. Z pánů Paroubka a Šlégra se stali přeběhlíci. Tudíž by dle Paroubkova pravidla, které razil v době svého působení v čele ČSSD, měli oba pánové rezignovat na mandát poslance. Jenže to by nebyl Jiří Paroubek, aby si pravdu nepřizpůsobil svým aktuálním potřebám. Pokud by se expředseda sociální demokracie vzdal poslaneckého mandátu, minimalizoval by mediální pozornost, kterou jako předseda nové strany nutně potřebuje. Lze očekávat, že předseda LEV 21, bude parlamentní půdu využívat k propagaci vlastní strany. Můžeme se tak těšit na dlouhé a plamenné projevy.

Název strany Národní socialisté – levice 21. století působí při prvním pohledu vcelku zajímavě. Zkratka LEV 21 jistě Jiřímu Paroubkovi lichotí. Bohužel při druhém a dalším pohledu zjistíme, že se jedná o stranu jednoho muže, který se nevzdal svého levicového populismu. Jediné, co je tedy na Paroubkově straně nové, je její název – což je docela málo. Vše ostatní už tady bylo.

Paroubkův LEV 21 opět sází na lidskou závist. Jiří Paroubek slibuje plošné porodné, novomanželské půjčky či osvobození od DPH u věci, které souvisí s péčí o děti. Otázkou zatím zůstává, kde na další budování sociálního státu hodlá vzít Jiří Paroubek peníze? Paroubek sice populisticky navrhuje vyšší zdanění firem a na lidi s nejvyššími příjmy uvalení  50% daně.  Jenže v době slabého hospodářského růstu (ne-li přímo v období recese) se výběr daní z příjmů právnických osob snižuje. I Jiří Paroubek by mohl vědět, že v době ekonomického propadu příjmy státu klesají. A je více než zřejmé, že nic jiného než další recese nás rozhodně nečeká. V této souvislosti je nutné připomenout pravidlo, že vysoké zdanění toho či onoho neznamená vyšší přísun peněz do státního rozpočtu. Zvýšení spotřební daně (zvláště u nafty) nám budiž příkladem.

Paroubkův program tak opět sází na lidskou závist. Využívání této nehezké lidské vlastnosti je hanebnost první kategorie. Ostatně u Jiřího Paroubka snad nikdo neočekává, že se z něho přes noc stane slušný a zodpovědný politik hájící zájmy vlastní země.

Přiznám se, že v Paroubkově programu jsem jako první hledal zmínku o státním rozpočtu. Myslím, že asi všichni máme v živě paměti Paroubkova slova ze začátku roku 2010, kdy nepovažoval řecký dluh za problém a dokonce se vyjádřil, že státní dluhy se nemusí platit. Následný vývoj snad netřeba opakovat. Národní socialisté se sice hlásí k vyrovnanému rozpočtu, ale považují ho za reálný v horizontu 5 až 7 let a to za předpokladu, že česká ekonomika nespadne do recese. Volně přeloženo to znamená, že optimální čas pro vyrovnaný rozpočet nenastane nikdy. Vždy mohou nastat okolnosti, které záměr sestavit vyrovnaný rozpočet zkazí. Pokud by Jiří Paroubek realizoval svůj volební program, těžko by lidem za 5 let vysvětloval, že jim musí sebrat dávky, které za velké slávy začal posílat do všech koutů naší země. Rozpočtovou odpovědnost tak u Jiřího Paroubka rozhodně nehledejme.

Četl jsem několik názorů politologů na stranu Jiřího Paroubka, někteří věří, že může překročit hranici 5%, ti další mu prorokují volební debakl. Náladu voličů je velmi složité předvídat, nicméně platí, že Jiří Paroubek je výrazná postava, která na sebe umí strhnout pozornost. Je tedy možné, že část voličů na jeho populismus uslyší. Zvláště „oškubání vykořisťovatelů“ má u jisté skupiny lidí velmi pozitivní odezvu. Další skupině může imponovat Paroubkova ráznost, kdy se předseda LEV 21 snaží působit jako silný vůdce lidu. Ostatně jeho projev na sjezdu LEV 21 trval přes hodinu. Je možné, že se Jiří Paroubek inspiroval Fidelem Castrem. Pokud je tomu tak, pak Bůh ochraňuj tuto zemi………….

Autor: Jan Koucký | středa 30.11.2011 12:40 | karma článku: 28,81 | přečteno: 1829x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.