Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jan Švejnar odmítá přiznat, že měl Václav Klaus pravdu

Před poslední volbou hlavy státu se Jan Švejnar vymezoval vůči Václavu Klausovi tak ostře, až zapomněl na vlastní volební program. Pokud však nechce volebním programem nazývat prázdné fráze, které měly spíše populistický než věcný charakter. Dnes je situace stejná a to i přes skutečnost, že Václav Klaus nebude účastníkem prezidentské volby. Jan Švejnar dokazuje svou nenávist vůči současné hlavě státu v pátečním rozhovoru pro Mladou frontu, kde působení Václava Klaus ve funkci prezidenta republiky hodnotí negativně a rozhodně nesouhlasí, že by měl Václav Klaus v čemkoliv pravdu.  

Václav Klaus vyhrál prezidentské volby nad Švejnarem v poměru 141:111. Toto číslo bych rád zdůraznil, protože naši novináři rádi píší, že v případě Švejnara se jednalo o těsnou prohru. Myslím, že tomu tak opravdu nebylo. Za těsnou prohru považuji rozdíl několika hlasů a nikoliv rozdíl tří desítek hlasů. K poslední volbě prezidenta se vracím záměrně, protože právě po této volbě Jan Švejnar prohlašoval, že v případě přímé volby by se prezidentem stal on. Nevím, proč tedy svou údajnou popularitu nevyužil a nevstoupil do přímého volebního klání v jiných volbách? Nebo snad jedinou vhodnou funkcí pro pana Švejnara je pouze křeslo hlavy státu?

Jan Švejnar dnes váhá se svou prezidentskou kandidaturou z prostého důvodu. Bojí se neúspěchu. Prohra v přímé prezidentské volbě by jasně ukázala, že kouzlo Jana Švejnara není tak velké, jak se nám ciknuté průzkumy veřejného mínění snažily namluvit.

Vymezovat se v roce 2008 proti Václavu Klausovi bylo jednoduché. Dnes je situace jiná. Veřejnost vymezování vůči Klausovi příliš nezajímá, protože Klaus kandidovat nebude. Veřejnost tak dnes srovnává nabízené kandidáty. A poslední kroky Jana Švejnara, kdy nechce mít umazané ruce od sociální demokracie, ale rád by získal její podporu, jasně odhalují pravou tvář Jana Švejnara. Pokud by si byl Jan Švejnar tak jistý svou popularitou u veřejnosti, nemusel by žadonit o podporu té či oné strany.

Jan Švejnar chce být nadstranickým kandidátem a posléze i prezidentem. Soudím, že nadstranický prezident neexistuje. Člověk má buď názory blízské levici nebo pravici. Pokud se pan Švejnar hodlá řídit vyzkumy veřejného mínění jako Jiří Paroubek, pak se zřejmě touží stát populistou. Ostatně názorové veletoče jsou Janu Švejnarovi stejně blízské jako Jiřímu Paroubkovi.

Jsou zde však oblasti, kde má pan Švejnar až překvapivě konstatní názory.

Jan Švejnar hodnotí působení Václava Klause ve funkci prezidenta republiky negativně. Kritizuje jeho postoj k euru, Lisabonské smlouvě a evropské integraci. Švejnar chce i nadále vstoupit do eurozóny a z jeho slov plyne, že je pro pokračování evropské intergrace, která přinese definitivní zánik národních států. Pokud si tedy zvolíme Jana Švejnara za prezidenta, nečekejme, že bude hájít zájmy České republiky.

V souvislosti s eurem Jan Švejnar zapomíná, že to bylo právě euro, které umožnilo astronomické zadlužení Řecka či Itálie. Bylo to euro, které podpořilo realitní boom ve Španělsku a takto bychom mohli pokračovat stát po státu. Euro zkrátka nepřineslo Evropě nic dobrého a jen zarytí eurohujeři a obdivovatelé Angely Merkelové mohou tvrdit opak. Je tedy logické, že Jan Švejnar nemůže přiznat, že by měl Václav Klaus pravdu – popřel by sám sebe.

Jana Švejnara nepovažuji za vhodného člověka pro funkci prezidenta republiky. Prezidentem by měl být člověk, který není ochoten prodat svůj stát za úsměv německé kancléřky či francozského prezidenta. A právě takovým prezidentem by byl Jan Švejnar.

Autor: Jan Koucký | pondělí 14.5.2012 0:01 | karma článku: 37,53 | přečteno: 3312x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.