Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Falešný a prázdný projev Karla Schwarzenberga

Po přečtení tříkrálového projevu Karla Schwarzenberga jsem dospěl k názoru, že jsme došli do fáze, kdy je nutné zamyslet se nad definicí svobody. Mám totiž vážné podezření, že pravý význam či smysl svobody a demokracie zná málokdo. Proto jsme velmi často svědky toho, jak ti, kteří svými kroky přispívají k pokřivování svobody a demokracie, jsou považováni za největši bojovníky za svobodu. Z úst těchto lidí mi pak výzva k obraně svobody zní vcelku pokrytecky.

Exministr zahraničí mluvil o tom, že každá generace musí svést zápas o svobodu. Dle Schwarzenberga přícházelo nebezpečí v různých dobách v různých formách. A ne jinak je tomu i dnes. Jenže to, co pan předseda považuje za dnešní nebezpečí, je klasickou formou parlamentní demokracie. Ze Schwarzenbergových slov jasně plyne, že naší současnou svobodu ohrožuje Miloš Zeman. Je to zajímavá úvaha, protože prezident Zeman se nedopustil žádného protiústavního kroku. Jmenování úřednické vlády bylo v danou chvíli jediné možné řešení. Stačí vzpomenout, že to byla právě TOP 09, která otevřela cestu k předčasným volbám a zajistila tak pokračování úřednické vlády. To, že je Rusnokova vláda stále u moci, je výsledkem dlouhých povolebních jednání. Ale i tak se u nás neděje nic, co by ohrožovalo svobodu a podkopávalo parlamentní demokracii. Už několikrát jsem psal, že v parlamentní demokracii je prezident republiky tak silný, jak slabý je parlament. A nesmíme zapomenout na fakt, že přímo zvolený prezident se na svůj mandát dívá jinou optikou než prezident, kterého zvolili poslanci a senátoři. Přímo zvolená hlava státu má potřebu být v opozici vůči ostatním orgánům moci. A nebyla to snad TOP 09, která tak vehementně prosazovala přijetí přímé volby prezidenta? Možná by si měl pan předseda Schwarzenberg nejdříve zamést před vlastním prahem.

Přiznám se, že když lidé jako Karel Schwarzenberg mluví o ochraně svobody a demokracie, mám trochu mrazení v zádech. Považuji za neuvěřitelné, že o svobodě mluví člověk, který si přeje stále těsnější Evropskou unii, přijetí eura bez referenda a posílení Bruselu na úkor národních vlád. Evropská unie se vyznačuje obrovským demokratickým deficitem. Parlamentní volby se pomalu stávají jen prázdnou oslavou demokracie. Pokud budeme i nadále pokračovat v započatém trendu, stanou se z národních vlád správní orgány vykonávající vůli Bruselu. Pak budou mít parlamentní volby stejný význám, jaký měly před listopadem 1989.

Již od Maastrichtu nejde Evropská unie po správné cestě. Negativa společné evropské měny vidíme na každém kroku. Předlužený jih Evropy, který fakticky zbankrotoval. Nulový hospodářský růst celé eurozóny a rekordní nezaměstnanost. Vyjímku tvoří pouze Německo. Zde se není čemu divit, protože euro kopíruje potřeby německého hospodářství. Co je však dobré pro Berlín, není dobré pro Barcelonu či Řím, abychom se stále nezastavovali pouze v Athénách. Zvláště v případě Říma platí, že italská ekonomika byla zvyklá na devalvace liry. Díky vlastní měnové a hospodářské politice se Itálie dopracovala do klubu nejvyspělejších zemí světa označovaných zkratkou G7. Na příkladu Itálie lze dokázat, že co funguje tam, nemusí nutně fungovat jinde. To platí i pro Německo. Ne všichni mohou razit německou cestu. Nevím, kdo přišel na to, že pouze německé recepty jsou ty nejlepší. Evropa dosáhla své vyspělosti díky své rozmanitosti. Čím větší regulace, standardizace a harmonizace, tím delší a větší recese či stagnace.

Karel Schwarzenberg byl našimi médii zvolen za pokračovatele Václava Havla. Pan poslanec je tak dnes předním představitelem stoupenců elitářské demokracie. Zde hledejme příčinu knížecího obdivu k Bruselu. Evropská unie je splněným snem každého vyznavače elitářské demokracie. Mocenské centrum je daleko od voličů. A volič samotný má minimum možností cokoliv změnit. Svoboda podle těchto lidí začíná a končí tím, že máme možnost cestovat. To je vše. Nic dalšího netřeba, protože o naše blaho se stará vševědoucí Brusel.

Karel Schwarzenberg volá po obraně svobody. S takto obecně formulovanou větou lze souhlasit. Na rozdíl od pana předsedy TOP 09 však volám po obraně svobody jednotlivce. Na tu se opět zapomíná. Znovu a znovu se vracejí úvahy, že svoboda jednotlivce musí ustoupit zájmům celku. Centralizace nahrazuje decentralizaci. Sociální stát nahrazuje kapitalismus. Slova jako svobodný trh či deregulace jsou považována za sprostá. Mluví se o selhání kapitalismu. Přitom se záměrně zamlčuje, že neselhal kapitalismus, ale sociální stát jako takový. Nebo si snad někdo myslí, že symbolem kapitalismu jsou dluhy, silný stát a regulace? Nic takového neplatí. O selhání kapitalismu mluví hlavně ti, kteří si přeji návrat socialismu.

Nastal čas pro konec naší pasivity. Nestačí jen sedět u piva a nadávat. Nedostačující je i pravidelná návštěva volebních místností. To je málo. Musíme se zajímat o dění kolem sebe. Musíme se aktivně zapojit. A hlavně musíme začít přemýšlet. Výsledek loňských voleb zatím naznačuje, že k myšlení a zodpovědnosti máme velmi daleko. Tak to zkusme letos změnit.

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | úterý 7.1.2014 10:00 | karma článku: 37,18 | přečteno: 2643x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.