Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Druhé kolo je soubojem mezi elitářskou a parlamentní demokracií

Druhé kolo prezidentské volby není soubojem pravice a levice. A to už jen proto, že oba kandidáti jsou levicově orientovaní lidé. Ač se nás pan ministr zahraničí snaží přesvědčit, že je konzervativec. V těchto volbách volíme podobu demokracie na příštích pět let. Miloš Zeman i Karel Schwarzenberg reprezentují různé pohledy na parlamentní demokracii. 

Karel Schwarzenberg je typickým představitelem tzv. nepolitické politiky Václava Havla. Představitelé této ideologie trpí utkvělou představou, že stranický systém je cosi zkaženého. Ano, do jisté míry je to pravda. Politická strana sdružuje velké množství lidí a v každém stádu se najde černá ovce. Není to však důvod pro vybití celého stáda. Otázkou je, zda Schwarzebergova alternativní demokracie je lepší než léty prověřená parlamentní demokracie.

Kořeny nepolitické politiky, nebo-li elitářské demokracie, sahají až k Sametové revoluci. Po roce 1989 trpěla Havlova skupina utkvělou představou, že vládnout budou pouze vyvolení a nevolení, kteří vědí, co je pro tuto zemi nejlepší. Nebýt Václava Klause, mohli jsme zde mít jistou formu elitářské diktatury. Vlastně na podobném základu funguje Evropká unie. Brusel nesnáší referenda a volby, protože volič je neřízená střela, která může projekt pravdy a lásky zbořit. Proto jsme svědky vymýšlení různých oklik, jak se při přenášení dalších pravomocí na Brusel vyhnout všelidovým hlasováním. Právě souboj o podobu demokracie je hlavní příčinou svárů mezi tzv. pravdoláskaři a klausovci. Proto je Miloš Zeman označován za pokračovatele Václava Klause, protože i on je stoupencem klasické parlamentní demokracie. Možná, že už někomu z vás svítá a chápe, proč je opoziční smlouva označována za ztělesnění pekla na zemi. Pro ty ostatní si dovolím malou osvětu.

Ve volbách v roce 1998 vyhrála ČSSD. Miloš Zeman jako předseda strany zahájil jednání o nové vládě s KDU-ČSL a US. Lidovcům bylo dokonce nabídnuto, že jejich předseda Josef Lux bude premiérem. Ani tato nabídka nezabrala a ČSSD byla odmítnuta. Další variantou bylo obnovení koalice ODS, KDU-ČSL a US (nahrazující ODA). V ODS však nebyla vůle pokračovat s lidmi, kteří půl roku před tím svrhli vládu. Osobně se postoji ODS vůbec nedivím. Jediným řešením tak zůstala dohoda ČSSD a ODS. Vznikla opoziční smlouva, která zemi zajistila stabilní vládu po celé funkční období.

Rád bych zdůraznil, že dohoda dvou největších stran není ničím nenormálním. V Německu  již několikrát existovala velká koalice CDU/CSU a SPD a tamní demokracie nijak neutrpěla. Stačí se zeptat stávající kancléřky. Právě Angela Merkelová vládla se sociální demokracií ve velké koalici. V České republice však utrpěla porážku občanská společnost a její hlavní tváře – Václav Havel, KDU-ČSL a US. Všichni tři byli rázem bez reálné moci. Lidovci ztratili vyděračský potenciál a řadu lukrativních postů na ministerstvech. Unii Svobody se rozplynul sen o likvidaci ODS a Václav Havel se stal pouhým kladečem věnců a nikoliv hlavním hybatelem politické scény. Zde hledejme hlavní důvod nevraživosti vůči opoziční smlouvě. Odstavení od moci občanská společnost neodpouští. Proto je o tomto období publikováno tolik mýtů a nepravd. Samozřejmě za aktivní podpory našich novinářů a rádoby spisovatelů.

Nejsem klasickým přivržencem Miloše Zemana. Ideologicky stojím na opačné straně.

Nevolíme však příštího předsedu vlády. Volíme prezidenta republiky, který může být v určitých okamžicích rozhodujícím hráčem na politickém hřišti. U Miloše Zemana mám jistotu, že bude respektovat klasickou soutěž politických stran. Miloš Zeman je zárukou, že z Hradu nebudou zaznívat hlasy různých občanských iniciativ, které si myslí, že demokracii v naší zemi je třeba změnit a vylepšit. 

Skrytým zájmem těchto skupin je posílení jejich vlastní moci, o kterou je připravili opoziční smlouva v letech 1998-2002 a Václav Klaus během svého prezidentského desetiletí. Z aktuální nabídky je Miloš Zeman jediným přijatelným uchazečem o Pražský hrad. Věřím v jeho úspěch a současně doufám, že během příštích 5 let dojde k renesanci pravice, která následně vygeneruje kvalitní osobnost, kterou bez váhání podpoříme při další volbě prezidenta republiky.

Myslím, že někdo z dvojice Němcová-Kubera by měl tu hozenou rukavici zvednout.

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | pátek 25.1.2013 12:08 | karma článku: 21,57 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.