Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další omyl redaktora Lidových novin

Redaktor Lidových novin Luboš Palata, kterého komise Evropského parlamentu ocenila za jeho rubriku s názvem Středoevropan Luboš Palata, ve svém aktuálním textu reaguje na možný návrat Václava Klause do politiky. V poslední třetině svého antiklausovského textu se pan redaktor zamýšlí nad tím, čím vlastně EU Čechům a Česku škodí, čím je ohrožuje. Snad nikdo nečeká, že právě Luboš Palata připustí byť jen jednu jedinou nevýhodu našeho členství v EU. Euroskeptiky označuje za lidi, jejichž pohled na svět má s realitou společného jen velmi málo. Zvedám tedy hozenou rukavici a pokusím se panu Palatovi ukázat, v čem nám Evropská unie škodí.

Z hlediska obchodu je Evropská unie velmi zajímavým projektem. Myšlenku volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu nelze z žádné strany kritizovat. Kdyby byla právě tato myšlenka základním mottem celého společenství, existovala by dnes nejdokonalejší zóna volného obchodu. Bohužel tomu tak není a prakticky zůstalo jen u slov. Chybu hledejme v okamžiku přechodu z ekonomické unie do unie politické. Myšlenka vytvoření evropského superstátu stojí za všemi nesnázemi, které EU dnes trápí.

Česká republika vstoupila do EU 1. května 2004. Ale již daleko před tímto datem jsme museli začít plnit přístupové podmínky, které od základu měnily podobu naší země. Ano, hadáte správně, kapitalismus začal být vytlačován sociálním státem. Regulace se stala standardem a trh sprostým slovem. Po několika letech klasického tržního hospodářství začala opět převládat víra v silný stát. Víra v paternalistickou roli státu je snad tím nejhorším, co nám Evropská unie dala a čím nám tedy škodí. Bohužel je toho mnohem více.

Za necelé dva měsíce půjdeme k předčasným volbám. Politické strany již začaly s přesvědčováním, že zrovna ten jejich program vylepší poměry v naší zemi. A v tuto chvíli je úplně jedno, zda se jedná o pravici nebo levici. Každá strana, opakuji každá strana narazí při vládnutí na Evropskou unii. Naši legislativu vytváří z 80% Brusel. Naši poslanci tak jen formálně potvrdí to, co vymyslí bruselský byrokrat, který se mylně domnívá, že to, co je dobré pro Německo, je dobré pro všechny státy společenství. Parlamentní volby se tak pomalu ale jistě stávají divadlem, které má u voličů vzbudit dojem, že žijí ve skutečné demokracii. Opět tak navazujeme na poměry před listopadem 1989, kdy se u nás také konaly volby, ale rozhodovala Moskva.

Rozsah tohoto textu mi neumožní, vyjmenovat všechny nešvary, které u nás Evropská unie zavedla. Samozřejmě za souhlasného bučení české reprezentace. Přesto bych rád na několik zvěrstev upozornil. A možná trochu překvapivě nebudu mluvit o euru, fiskální nebo rozpočtové unii. Nebudu se ani rozepisovat o tom, proč si myslím, že všechny ty dotace a eurofondy ničí trh a podporují korupci. Jsou to věci samozřejmě zásadní, ale obyčejný člověk se chybně domnívá, že ho přímo neovliňují. Abychom i obyčejného člověka přesvědčili, že Evropská unie není symbolem našeho dobra, musíme sestoupit o několik pater níže a vyjít do polí.

Kvalita a cena potravin je dobrým konverzačním tématem. Možná už sesadilo z předního místa i pověstné počasí. Nicméně je to téma, které se dotýká každého bez ohledu na politické názory. Jíst musíme zkrátka všichni. Zemědělství je oblastí, kde je snad nejvíce vidět novodobé centrální plánování.

Je naprosto v rozporu s tržním hospodářstvím určovat tomu či onomu státu, kolik může vyprodukovat masa, obilnin, cukru či vína. Díky těmto kvótám jsme závislí na dovozu. Každý rok máme v dispozici statistiky, o kolik u nás poklesla výroba hovězího či vepřového masa. Na polích roste místo obilí či brambor řepka. A rozloha vinohradů byla pevně stanovena před naším vstupem do EU. Jinak řečeno, po 1. květnu 2004 nesmí dojít k rozšiřování ploch pro pěstování vína. Cukrovarnictví je prakticky mrtvé. Cena cukru v Evropě je závislá na úrodě cukrové třtiny v Jižní Americe. To je socialismus jak podle učebnice!

Možná teď někoho napadá, proč tomu tak je? Vždyť současný stav si většina obyvatel nepřála a nepřeje. Bylo by až příliš pohodlné hodit veškerou vinu na naše politiky, protože někdo je musel zvolit. A zvolil je ten obyčejný člověk, který nadává, když vidí, jaké šunty k nám dováží Poláci. A zvolil je ten obyčejný člověk, který stále ještě slyší na to, že evropské fondy nám zajistí blahobyt. A zvolil je ten obyčejný člověk, který rudne vzteky, když vidí, že na poli, kde loni zrálo obilí, stojí solární elektárna. A v neposlední řadě je za současný stav zodpovědný ten volič, který v minulosti volil ČSSD, KSČM, TOP 09 či Stranu zelených a svou troškou do mlýna bohužel přispěla i ODS.

Luboš Palata ve svém pondělním textu tvrdí, že odpor vůči EU nemůže nikdy vyhrát volby. Pan redaktor se tradičně mýlí. Najde-li se strana, která voličům jasně a zřetelně představí alternativu k současnému bruselskému socialismu, může slavit volební vítězství. K naší smůle však žádnou takovou stranu nevidím. Opět tak budeme svědky vítězství probruselských stran, které i zbytek naší suverenity odevzdají nikým nevoleným bruselským byrokratům.

Chceme-li více Bruselu a méně Prahy, pak opět odevzdejme hlas sociálnědemokratickým nebo knížecím socialistům. Chceme-li však změnu, hledejme alternativu!

 

 

Psáno pro www.eportal.cz

Autor: Jan Koucký | úterý 27.8.2013 22:31 | karma článku: 17,78 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.