Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Angela Merkelová volá po dalším omezování národní suverenity

Zcela bez povšimnutí českých médií zůstal nedávný projev Angely Merkelové v Evropském parlamentu. S ohledem na obsah kancléřské promluvy je vcelku zbytečné, zamýšlet se nad tím, proč  se sdělovací prostředky tomuto tématu vyhnuly. Angela Merkelová otevřeně mluvila o nezbytnosti omezování národní suverenity a rovněž se vyslovila pro změny ve smlouvě o Evropské unii. 

Eurofilové velmi často mluví o Evropské unii jako o projektu, jehož plný význam a přínos není obyčejný občan schopen pochopit, natož o něm rozhodovat. Představa těchto lidí je taková, že občan je tu od toho, aby platil daně a mlčel. Volební právo je považováno za přežitek. Ostatně stále častěji jsme svěkdy vymýšlení způsobů, jak voliče z rozhodování o směřování Evropské unie vyřadit. Plány německé kancléřky toto mé tvrzení jen dokládají.

Angela Merkelová prosazuje omezení národní suverenity v hospodářské politice. Šéfka německé vlády navrhuje větší vliv Bruselu v oblasti trhu práce a daní. Nevidím jeden jediný důvod, proč by měl bruselský byrokrat rozhodovat o tom, jak vysoké budou v České republice daně? Hospodářská politika a zvláště oblast daní je jedním ze základních znaků samostatnosti toho či onoho státu. Kvůli daním probíhají ostré politické souboje, padají ministři financí či rovnou celé vlády.  A tak tomu musí být i v budoucnosti. Pokud by česká politická reprezentace o zapojení do tohoto projektu uvažovala, musí být vypsáno referendum, jehož výsledek bude pro vládu závazný. Nesmíme dovolit našim euronadšencům, aby i zde rozhodovali o nás bez nás.

Již Margaret Thatcherová na přelomu 80. a 90. let upozorňovala na to, že Evropská unie se vydává opačným směrem, než státy bývalého sovětského impéria. Železná lady měla na mysli příklon k centralizaci, kterou východní Evropa v té době opouštěla a razila politiku decentralizace. V Bruselu dodnes nepochopili, že centralizace je cestou do pekel. Ostatně Sovětský svaz by mohl vyprávět.

Angela Merkelová usilovně pracuje na vytvoření Spojených států evropských. A musíme německé kancléřce přiznat, že to dělá opravdu obratně. Krůček po krůčku se národním státům odebírají pravomoce a přesouvají se do Bruselu. Musím znovu opakovat, že již není mnoho oblastí, kde by náš život neřídil Brusel.  Daňová politika je tak jednou z posledních výsep naší omezené suverenity. A právě daňová svoboda vadí Němcům ze všeho nejvíce.

Když Irsko žádalo o finanční pomoc, byli to právě Němci, kteří se snažili prosadit zvýšení daní do podmínek stabilizační půjčky. Dublin však tuto podmínku rázně odmítl. Jedním ze základních pilířů irského hospodářského zázraku byly nízké daně. Z tohoto důvodu si řada investorů vybrala pro své investice raději Irsko než Německo. A právě tady hledejme hlavní důvod německých snach o sjednocení daní.

Pokud nějaký euronadšenec trpí utkvělou představou, že německá vláda bude hájit zájmy českého, polského či portugalského státu, pak by měl urychleně vyhledat odbornou pomoc, nebo změnit prášky. Německá vláda zohledňuje při svém rozhodování pouze zájmy Spolkové republiky. Aktuálně se Berlín snaží zlikvidovat národní státy, aby mohl prostřednictvím Bruselu vládnout evropskému kontinentu.

Za posledních 100 let jsme již dvakrát přišli o naši suverenitu – pokaždé nedobrovolně. Nyní se jí vzdáváme dobrovolně a naivně věříme, že bude lépe, když nám povládne někdo jiný. Podíváme-li se do naší historie, zjistíme, že nám nebylo lépe ani za nadvlády Habsburků, Němců či Rusů. Proč si někteří z nás stále myslí, že světlé zítřky se dostaví s nadvládou Bruselu?

 

 

Text byl napsán pro www.eportal.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | neděle 18.11.2012 21:15 | karma článku: 32,08 | přečteno: 1377x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.