Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

110 miliard je pryč - Řecko krachuje - přežije euro???

V loňském roce byla Řecku poskytnuta stabilizační půjčka ve výši 110 miliard eur. Tato suma měla Athénám vystačit na 3 roky. Rok s rokem se sešel a ze 110 miliard nezbylo ani euro. Nově Řecko potřebuje dalších 120 miliard na odvrácení bankrotu. Pokud zvítězí politika nad zdravým rozumem, což se bohužel často stává, dosáhne pomoc Řecku astronomických 230 miliard eur. Bohužel ani další úvěr neodvrátí bankrot země pod Olympem. Otázkou tak zůstává, proč evropští politici zadlužují vlastní země a zachraňují nezachranitelné???

Řecký dluh dosahuje hodnoty 150% HDP - což je asi 350 milard eur. Celkové zadlužení Řecka vykazuje vzrůstající tendenci. A to nemluvím o úrocích, které musí řecká vláda platit. Řecko je jako těžce nemocný pacient, který nemá naději na výlečení a jeho jedinou nadějí je eutanázie, protože dosavadní léčba jeho trápení pouze prodlužuje. Řecko je zralé na bankrot již od počátku loňského roku. Evropští lékaři se ho díky nákladné a neefektivní léčbě snaží udržet při životě za každou cenu. Otázkou je, proč Sarkozy a Merkelová nechtějí nechat Řeky vlastnímu osudu???

Když krachovalo Maďarsko, Paříž ani Berlín to moc nevrušovalo. Proč??? Maďarsko je sice členem EU, ale není členem eurozóny. Sarkozy a Merkelová chtějí udržet euro za každou cenu. Lesk společné evropské měny je již dávno pryč a nálada v jednotlivých státech eurozóny je na bodu mrazu. Možná ještě na Slovensku doznívá jistá eurofobie. Slováci jsou přesvědčeni, že členstvím v eurozóně patří do jakéhosi V.I.P. klubu. Dnes zjišťují, že za členství ve V.I.P. klubech se musí platit. Není divu, že premiérka Radičová nechce sponzorovat řecký sociální stát. Nevím, jak by slovenská vláda něco takového obhájila před občany?

Je smutné, že eurofobii podporují i česká média. Nechci zde rozvíjet myšlenku, že tak činí proto, že jejich vlastníky jsou Němci. To bychom se dostali někam jinam. Neznám jednu jedinou výhodu eura.  Západní Evropa dosáhla své životní úrovně v době, kdy euro neexistovalo. Teď přešlapuje na místě. Tak proč je nám neustále předhazováno, že euro je zárukou prosperity a nebohé české podniky se musejí potýkat s kurzovými ztrátami??? Koneckonců tu prosperitu dnes vidíme. Eurozóna se bortí jako domeček z karet. Začalo to Řeckem. O pokračování se postaralo Irsko a Portugalsko. Další díl seriálu natočí Španělsko či Belgie. Otazníky visí nad Itálii a také nad Francií. Evropská měnová unie by se měla přejmenovat na evropskou dluhovou unii. Zadlužení eurozóny roste enormním tempem. Starý dluh je splácen dluhem novým. Nevidím jeden jediný důvod, proč bychom se měli něčeho takového účastnit??? V tomto směru má Petr Nečas mou absolutní podporu. Nechci si ani představit, co by se dělo, kdyby byl u kormidla eurohujer Bohuslav Sobotka.

Je vcelku úsměvné, jak eurooptimisté reagují na možnost, že by Řecko opustilo eurozónu. S nadsázkou lze říci, že něco takového považují za konec světa. My však víme, že rozpad měnové unie není žádnou katastrofou. Stačí vzpomenout na rozdělení Československa. Realita je taková, že Řecku by návrat k drachmě prospěl. Brusel nutí Athény k privatizaci. Privatizovat v době státního bankrotu je šílené. Vidím, zde lobby německých firem, které chtěji levně nakupovat. Připad, kdy podíl v telekomunikační firmě kupuje Deutsche Telekom, je to ho zářným příkladem.

Zmenšení eurozóny či její rozpad rozhodně neznamená konec světa. Pouze by skončil jeden politický projekt, jehož hlavním smyslem je  sjednotit Evropu pod německou a francouzskou vlajku a z národních států udělat regionu. Nebo protektoráty??? To ať už si každý rozhodne sám. Konec eura neznamená katastrofu pro náš dnešek, ale je velkou nadějí pro náš zítřek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Koucký | pátek 24.6.2011 10:00 | karma článku: 23,47 | přečteno: 1274x
  • Další články autora

Jan Koucký

Osamocený revolucionář Drahoš

Západní předsedové vlád a prezidenti se nechovají tak, jak se nám snaží namluvit naši věční revolucionáři.

25.1.2018 v 9:30 | Karma: 39,41 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Falešný smutek a laciné divadlo. Nebo jste snad od této figurky čekali víc?

Naše novodobé hrdinství začíná a končí na sociálních sítích. A i tam se chováme až příliš korektně. Teroristický útok v Paříži ukázal, že soucit si zaslouží jen ti, kteří mají v kapse ten správný cestovní pas.

2.12.2015 v 12:15 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1337x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

Struktura řeckého dluhu

Řecko je opět bez peněz a opět jsme svědky tanečků kolem dalšího (kolikátého už?) záchranného balíčků. Nicméně tentokrát jde o trochu jiný tanec, než na který jsme byli v posledních letech zvyklí.

26.6.2015 v 1:51 | Karma: 23,17 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Ekonomika

Jan Koucký

Nekorektní ohlédnutí za rokem 2014

Na sklonku každého roku máme tendenci ohlížet se zpět a hodnotit právě končící rok. Přiznám se, že letos jsem si chtěl dopřát ten luxus a tomuto ohlédnutí se vyhnout. Nicméně při čtení různých komentářů jsem se rozhodl, že i letos přispěji svou troškou do mlýna.

30.12.2014 v 23:18 | Karma: 16,26 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Jan Koucký

25 úspěšných let

Je tomu právě 25 let, co v tehdejším Československu padl komunistický režim. Lze tedy říci, že po 28. říjnu je 17. listopad naším druhým nejvýznamnějším státním svátkem. Bohužel jsme dnes v situaci, kdy to řada (bojím se říci většina) lidí takto nevidí. 28. říjen ignorují a 17. listopad mají spojený s nezdarem, spálenou zemí či promarněnou šancí. Dnes a denně jsme svědky hanění, pomlouvání a očerňování posledních 25 let. Pesimismus a blbá nálada na nás číhají na každém rohu. Česká republika je vykreslována jako nejhorší místo na Zemi a novodobí spasitelé (exčlenové KSČ) se nás snaží přesvědčit, že bude líp pouze za předpokladu, že provedeme další revoluci, která zlikviduje režim nastolený po 17. listopadu 1989. Proti takovým snahám je třeba bojovat a jasně a zřetelně říkat, že poslední čtvrtstoletí bylo nejúspěšnějším obdobím v české historii.

17.11.2014 v 10:37 | Karma: 14,56 | Přečteno: 360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2232x
Jsem pravicově smýšlející člověk se zájmem o domácí a zahraniční politiku.