Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dokáže humanismus nahradit víru v boha?

Často se na blogu idnes setkávám s pyšným triumfováním ateistů nad věřícími. Od výsměchu, že ve stařečka na obláčku můžou věřit jen hlupáci. Přes označování věřících za slabochy, kteří bez berličky víry ve vyšší pomoc nedokážou sebevědomě žít své životy. Až po arogantní prohlášení: „Vědci dávno dokázali, že bůh neexistuje.“ A kdo to nechápe, je debil. (Zde nikoliv jako nadávka, ale jako označení inteligenční nedostatečnosti.)

Že ti, kdo nadávají věřícím do hlupáků, si sami nedají ani tu nejmenší práci zjistit si něco o víře a opakují předsudky a zjednodušení, se kterými se začínalo při seznamování malých dětí s vírou v Boha, je typické. Stejně tak typické je, že kdo se vysmívá věřícím, že u Boha hledají posilu, často sám visí na berličkách alkoholu, bití slabších nebo jiných posilovačů sebevědomí chlapáků. A do třetice, věřte nebo ne, není žádný důkaz, že bůh neexistuje. Stejně jako není důkaz o jeho existenci. A s přesvědčením limitně se blížícím jistotě tvrdím, že nikdy ani nebude.

Ono na tom ve skutečnosti nezáleží. Lidé se budou o něco hádat vždycky. Co mě na tomto sporu zajímá, je však otázka, jestli idea humanismu, v jeho protináboženské podobě, může nahradit víru v boha v rovině lidských morálních hodnot.

Víra v boha nebo boží dokonalost, ke které se věřící má snažit přiblížit, je základním kamenem posilování dobra v člověku. Ať již opakováním životů nebo v rámci jednoho života, jako motivace činit nepohodlná rozhodnutí často proti vlastnímu okamžitému prospěchu, je víra v boží soud nezastupitelná. Není to strach před trestem, jako u „světské“ spravedlnosti, ale touha jednat správně a přiblížit se tak dokonalosti.

Naopak humanistické pojetí lidské dobroty nenabízí dostatečnou motivaci jednat správně proti svému prospěchu. Lidská práva a svobody jsou v pojetí humanismu vynucovány pod hrozbou trestu. Kam takový způsob směřuje, ukazuje praxe evropských „ochránců svobod“, kdy lidé a skupiny, které prokazatelně nectí evropské morální normy, jsou protežovány a tolerovány. A naopak, kritika a poukazování na porušování lidských hodnot těmito protežovanými skupinami je odsuzována jako agresivní a netolerantní jednání. Snad proto, že zpochybňuje samotnou smysluplnost samozvaných arbitrů.

Ale zpět k motivaci jednat v souladu s morálními hodnotami. Je to spor, zda jednat správně z přesvědčení nebo ze strachu před trestem. Moderní věřící již zcela opustili představu pekelných muk jako trestu. Je to vlastně vývoj všech skutečných náboženských směrů. Zmiňme védské tradice o tisíce let starší než židokřesťanská, nebo s nimi srovnatelnou buddhistickou. Podstatou vztahu člověk-bůh je snaha přiblížit se ve svém konání boží dokonalosti a tím si zasloužit sjednocení, nirvánu, Boží království.

Univerzální lidství, lidská práva a svoboda jsou krásné hodnoty, avšak dlouhodobě nedokáží motivovat člověka dodržovat dobrovolně nařízení, která pro něho osobně nejsou výhodná. Jestliže smrtí vše končí, tak proč se něčeho vzdávat?

Hodnota humanismu spočívá v pomoci, kterou umožnil člověku vyvést svou víru od středověkých pověr k modernímu sebevědomému a radostnému životu beze strachu. Pomohl člověku znovu si uvědomit pasáž z vyznání víry: „Věříme, že (…/bůh) nás proto stvořil, abychom Ducha Božího v sobě majíce, šťastni byli, život Pravdy žili, Pravdy Boží hájiti se nebáli a života věčného tak jistě dosáhli.“ Tato linka víry ve smysl radosti ze života společně se zodpovědností jednat v souladu s morálními hodnotami se vine všemi upřímnými podobami víry v boha.

To, co jsem zde napsal, jsem nemínil jako argumenty proč věřit. Víra se nedá vyargumentovat, to platí pro vědu nebo filozofii. Víru buď máte, nebo ne. Nebo chvíli ano a chvíli ne. A často ji provází pochybnosti. Mínil jsem svá slova jako námět k zamyšlení pro všechny, kdo si lacinými berličkami vítězství nad jejich vlastní představou, co je víra, zpevňují sebedůvěru. Jsou schopni postavit víře rovnocennou alternativu?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jirků | úterý 19.10.2010 15:34 | karma článku: 19,25 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Jan Jirků

Stovky ruských špičkových šachistů změnily občanství

Od počátku agresivní války Ruska proti Ukrajině mezi těmi, kdo utíkají z Ruska, je i mnoho sportovců. Nejvíce těch, kteří změnili sportovní občanství, je mezi šachisty, okolo 200.

4.1.2024 v 10:46 | Karma: 16,48 | Přečteno: 347x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

Je 1. 9. 1941 a Spojenci zastavili pomoc SSSR, válka prý trvá moc dlouho

Komu se zdá, že hrdinný boj Ukrajiny proti ruské agresi trvá už moc dlouho, měl by si oprášit dějepis ze základní školy. Co by se stalo, kdyby Spojenci po dvou letech války v Evropě zastavili pomoc Sovětskému svazu?

3.12.2023 v 9:49 | Karma: 27,25 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

Co kdyby USA dnes poskytly Ukrajině stejnou pomoc jako kdysi SSSR?

V rámci programu Lend-Lease dodaly USA Sovětskému svazu v boji proti nacistickému Německu pomoc v dnešní hodnotě cca 150 miliard dolarů. Kdyby Ukrajina dostala jen čtvrtinu této pomoci, byl by agresor už dávno poražen.

8.10.2023 v 15:21 | Karma: 19,66 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

V Rusku testují systém sociálního hodnocení

Ruská státní sociální univerzita (????) testuje systém sociálního hodnocení "My" na svých studentech a zaměstnancích. Tento systém inspirovaný čínským modelem kombinuje osobní údaje, chování a názory k vytvoření sociálního skóre.

7.10.2023 v 12:53 | Karma: 9,60 | Přečteno: 218x | Diskuse| Politika

Jan Jirků

A.K.: "Udavačství mám v krvi"

Ruska A. K. se chlubí, že za rok 2022 poslala úřadům 754 udání na porušení paragrafu o diskreditaci armády.

19.6.2023 v 10:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.