Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se mít rád

Čas od času narazím na vyjádření, nebo spíš napomenutí, které zní asi v tomto smyslu. „Je dobře se mít rád.” Což je dobrý apel, který jen málokdo přeslechne.

Jenže. Jak už to bývá, lidé v debaklu, nouzi, namítnou. ”Nápad je to hezký, jen nevím, jak se mám mít víc rád, co mám pro to udělat?” Otočí hlavu směrem ke mně, pokud je tomu na terapeutické skupině, abych jim dal návod. Případně jedná-li se o individuální pohovor, rovnou se zeptají, jak to.

Já vlastně žádný přesný a vyčerpávající návod, jak se mít rád nemám. Byly doby, kdy jsem žil tak, že jsem sám sobě ubližoval způsobem života, když už jsem se dostal do debaklu, přestal jsem a začal jsem sledovat jak se cítím. Měl-li jsem hlad, najedl jsem se, měl-li jsem žízeň, napil jsem se, cítil-li jsem se sám, vyhledal jsem společnost. Smrdí-li mi koěš s odpadky, vynesu ho. A mohl bych pokračovat výčtem činností, co mi dělají dobře. Jsem jednoduchý člověk, co nevymýšlí žádná složitá životní řešení.

Přišel jsem na skutečnost, tedy skutečnost pro mne, že tohle chování mi dělá dobře. Pokud praktikuji tyhle věci, co mě nepoškozují, ale třeba mi udělají menší spokojenost, nemusím řešit, jestli se mám, či nemám rád. Pokud tohle někomu nestačí, pak jistě najde mnohem důmyslnější systém. Dmes jsem zažil spokojenost, nejen z toho důvodu, že jsem se s Martinem a Radkou byl koupat ve Vltavě, ale jel chlápek po proudu na takovém cákadelku, volaje na nás, že abychom mu pomohli, když jsme v té vodě, že má něco ve šroubu.

Mířil rovnou na nás samotíží. Tak jsem ho čapl za špičku, povídám: „Dej mi kus lana jestli máš.” Měl. Prý to cákadlo váží dvě a půl tuny. No, uvázal jsem lano na knack, tedy tak se tomu říkalo u plavby, ani nevím jak se to řekne česky. Radka celá vyděšená, že jestli to udržím, pobavila mne. Neb na klidné vodě, rozjedu plně naložený člun, co má na plný ponor sedm set tun. Natož tohle. Omotal jsem lano kolem většího kusu betonu a stála ta kocábka jak přibitá.

Martin mezitím zjistil, že má ulomený list u šroubu. Takže jsem ho zase odvázal, pustil po proudu a bylo. Rozloučil se chlapec s díky. Měl jsem radost, jsme mu trochu prospěli. A hlavně jsem měl radost, že jsem nic nezapomněl. Jak loď uvázat a nenadřít se držením vší silou. Šutr je dost silný za mě. A jestli se mám rád? No, když se najím když mám hlad, dám tělu, co potřebuje, když se obléknu aby mi nebyla zima, udělám pro sebe, co potřebuji. Pokud se potřebuji, něco naučit, co mi může zlepšit den, naučím se to. Ale nepřeháním. Nemusím zas být tím nejučenějším na světě.

Tak je to se vším, si myslím. „Udělej co je třeba,co prospěje tobě a druhým, pokud nedoplácím až příliš na tu prospěšnost, a nemusíš Jeníčku dumat, jestli se máš rád či ne.“ Kdo si dělá dobře, ten se rád má, kdo se cíleně ničí, ten se rád nemá. Z toho důvodu se občas některým věcem vyhýbám. Abych se zbytečně neničil. Ničit se, není projev lásky k sobě. A nejedná se jen o abstinenci od alkoholu, drog a hazardu. Třeba přílišné přemýšlení o politice, nebo světových katastrofách.

Případně nadměrnou prací. Práce je do určité míry prospěšná, leč kdo moc pracuje, většinou ničí své vztahy, plus zdraví a peněz co vydělá, neužije. Tudíž lásky k sobě moc neprojevuje.

Tak jsem zkusil zformulovat, co znamená mít se rád. Určitě se k tomu tématu vyjádří někdo mnohem víc fundovaně. Leč pro mne je tenhle koncept dost účinný, zatím jsem nenašel důvod ho měnit. Když se najím, sleduji, co na jídlo říká tělo. Nedumám nad zdravým, nezdravým, leč jen na tom, zda se moje tělo dlouhodobě z toho jídla cítí spokojeně, stejně tak, když dělám věci, které mi dělají dobře na duši.

Uvázat cákadlo, kouknout na dámu v dlouhé sukni a s plynulou chůzí. Je to krása, když ženská umí chodit a jen se nese. Přečíst si něco pěkného, poslechnout dobrou muziku atd. je toho hodně, čím si člověk může udělat radost a tím si prospět a vlastně sám sobě dát najevo, že se má rád. A jak praví svatý apoštol Jakub. Jeden má víru a druhý má skutky. Ukaž mi svou víru bez skutků a já ti ukáži svou víru na skutcích. Myslím že by s tímhle mohl souhlasit i leckterý zenový mistr. Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | sobota 22.9.2018 13:39 | karma článku: 17,69 | přečteno: 384x
  • Další články autora

Jan Jílek

Supi, co se vznášejí nad námi

Čas od času se objeví lidé, kteří mají tendenci druhým lidem mluvit do života, poskytovat rady, o něž nejsou žádáni a pokud ti, na které se obracejí, je neposlouchají, mají tendenci jim vyhrožovat skoro pekelnými tresty.

10.3.2019 v 1:10 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nedám a nedám si poradit

Měl bych jít nakoupit, neb jsem zjistil, že mi dochází lněné semínko, které jsem včera, když jsem dělal nákup, zapomněl koupit. Na koho bych to tak svedl?

9.3.2019 v 10:24 | Karma: 16,26 | Přečteno: 709x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Frajeři návody nepoužívají

Nechal jsem si poradit od klienta a koupil jsem si odšťavňovač. Drahý, celých 13 020 Kč mne stál. Ta dvacka navíc byla za dobírku. Prý je to nejlepší odšťavňovač za rok 2017.

8.3.2019 v 18:26 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Sny starého chlapa

Probudil jsem se včas. Uvařil čaj, nechal jsem volně myšlenky plynout aby mi jen tak probleskla hlavou jedna písnička, co zpívá František Segrado, pod názvem: „Strážce plamene.”

8.3.2019 v 8:33 | Karma: 13,66 | Přečteno: 475x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Jen co si zasloužím

Občas se pobavím při sledování diskusí pod blogy, které se zabývají třeba televizními programy. V době, kdy se nikdo nemusí dívat na televizi, může shlédnout libovolný film, téma, které ho zajímá, kdekoliv jinde mimo televizi.

7.3.2019 v 10:59 | Karma: 14,83 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články