Volme Schwarzenberga

Vím, že jsem dříve nabízel jako alternativu volby Zuzanu Roithovou, ovšem tehdy jsem doufal, že její šance na zisk sympatií širšího okruhu voličů budou přeci jen větší. Dnes akutně hrozí, že o naše hlasy se v druhém kole bude ucházet nevýrazný a nevypočitatelný úředníček Fischer, nebo kandidát ruského Lukoilu Zeman.

Docela nevím, který ze dvou dle průzkumů nejžhavějších kandidátů je horší variantou. Fischer mi připadá zcela nevypočitatelný, navíc dle jeho vystupování v posledních týdnech ani nepůsobí jako osobnost dostatečně kvalifikovaná pro prezidentský úřad. Vadí mi jeho komunistická minulost, vadí mi jeho karierismus a nepřesvědčivost.

Zeman je oživlý duch 90. let, bohužel duch, který živě vršil mnoho ze špíny té éry. Nezapomínejme na opoziční smlouvu, na to, jak podivné (stařešinové jeho vlády) a někdy i odporné typy (Gross, Šlouf) tento člověk vynesl do vrcholné politiky. To, že má podivně financovanou kampaň, na níž se pravděpodobně významně podílí společnost Lukoil sloužící ve světě jako nástroj prosazování politiky putinovského Ruska, chápu jako další zásadní problém, který by měli lidé hodně zvážit, jestli mu chtějí dát hlas.

Osobně se mi bytostně příčí vyhlídka volby mezi těmito dvěma muži. Jediným, kdo by snad jejich pozici mohl narušit a zároveň přeci jen představuje více méně rozumnou alternativu v přímé volbě prezidenta, je Karel Schwarzenberg. Přes nejednu výhradu k jeho angažmá v politice posledních let je to kandidát, za kterého bych se nemusel stydět a nemusel bych se bát, komu na Hradě vlastně slouží.

Nenechme se zahnat do slepé uličky, nový prezident tu s námi bude dalších pět let. Nejsem určitě jediný, kdo nechce vybírat z dua Fischer - Zeman, proto vezměme rozum do hrsti a hlasujme pro pana Schwarzenberga.

Autor: Jan Janoušek | pátek 11.1.2013 8:00 | karma článku: 16,82 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Jan Janoušek

Máme se bát islámu?

11.1.2015 v 17:50 | Karma: 7,57

Jan Janoušek

Úsvit xenofobie Tomia Okamury

8.5.2014 v 15:27 | Karma: 11,87

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 17:20 | Karma: 6,90

Jan Janoušek

Zelená volba

30.8.2013 v 16:40 | Karma: 4,26