Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trauma, které jsem si (ne)odnesla z koupaliště

Stejně jako každý rok si všímám, že moje oblečení se v létě smršťuje. Opisně řečeno. Zkráceně – tloustnu. Obvykle to neřeším minimálně do okamžiku, než sama sobě přiznám, že pokud nechci vyměnit kompletně všechno oblečení a chci se cítit dobře sama se sebou, musím se začít víc hýbat a změnit jídelníček, alespoň na čas.

Zatím jsem ve fázi „je to ještě dobrý“. Takže v dobré náladě a vidině báječného koupání jsem vyrazila na koupaliště.

Abych se ujistila, že to se mnou není tak hrozné, rychlým pohledem přejedu ženskou část osazenstva.  „Raději jsem neměla ten román….“  Ale měla, měla jsem raději zapíchnout oči do románu a nekoukat nalevo napravo. Všude kolem mě se promenádují slečny s neskutečně plochým břichem, krásnýma nohama a neuvěřitelným poprsím. A moje trpící sebevědomí se zkroušeně krčí někde do kouta. Ať zatahuji břicho, jak chci, tuhle placku z něj nemám šanci udělat, ani „na oko“.  Jedině bych mohla přestat dýchat, třeba.  Tohle nezachrání ani moje zánovní plavky. Pomalu se propadám do sklíčenosti. Musím začít cvičit, přestat jíst a další podobné voloviny mě napadají, když kolem mě propluje další slečna s bříškem mínus, mínus nic a sebevědomím, až do oblak. Já se jí ani nedivím, všichni jsou přeci přesvědčení, že velikost dětského oblečení činí ženu sexy, nebo ne?

Taky vidím spoustu žen a dívek, jejichž postavy mají daleko k ideálu dnešní vyretušované krásky. (to je ta, která si dá k obědu klidně svíčkovou s knedlíkem (počet raději neupřesňuje, jeden plátek knedlíku je taky knedlík) zapije to pivem a pořád se jí břicho tváří jako obrácený lavor). Vlastně je nás tam takových víc. A rozhodně na tom nejsem nejhůř. Šťourám sebevědomí ven. „Pojď sem, ty trdlo, podívej se na to objektivně, žít se dá i s malými nedokonalostmi.“ Usmívám se na něj laskavě, je to takové moje plaché bláznidlo. Sotva ho naučím, že se nemusí bát, pořád se při prvním náznaku neúspěchu utíká schovat.

Slečny s postavami panenek Barbie jsou povětšinou v doprovodu své neméně krásné kamarádky, vedou spolu vysoce inteligentní konverzaci a hází opovržlivé pohledy na všechny ty chudinky, kterým příroda (ne)nadělila nebo nemají tolik odvahy trávit svůj život cvičením od diety k dietě. Nikomu to neberu, to opravdu ne, každý máme svůj život a ten máme právo prožít tak, jak nám vyhovuje. Neméně útrpné pohledy hází na ty jejich chudáky partnery, kteří musí neskutečně trpět, když vedle sebe mají „něco tak hrozného“ nebo to jsou určitě „prasata“, kterým se líbí tlusťošky (tím myslím všechny, které mají větší velikost než tyto nadpozemsky krásné a dokonalé slečny). Tyto dámy totiž zásadně chodí s kamarádkou nebo samy. Chlapa jsem neviděla vedle žádné, přísahám.

Přivádí mě to na myšlenku proč? Kdo v našich očích určuje „co je normální“ a co už ne? Kdo je pro nás štíhlý a kdo už tlustý? Jsou měřítkem vyretušované a poupravené krásky z obálek časopisů nebo jsme to my sami?

Vždyť pro ty Bárbínky já už musím být ve škatulce „nechutně tlustá“ (ve škatulce „tlustá“ jsou ty s velikostí 38) a dámy s většími rozměry jsou už „tohle by nemělo vůbec chodit na ulici“. 

A pro ty, co mají větší velikost, můžu být „celkem štíhlá“ a ty samozvaně nádherné slečny „nechutně vychrtlé anorektičky“.

Krása je v očích toho, kdo jí vnímá. Každý máme něco, čím jsme byli obdařeni. Je jen na nás, jak to dokážeme prodat ostatním. Není přece důležité mít velikost 34-36, abychom byli šťastní, nebo ano? Mám i kamarádky, které trápí opačný problém. Právě ta „tolikžádaná“ velikost oblečení.

Někdy si říkám, že jestli to ty krásky nemají v životě jako takovém nakonec těžší. Vždyť hodně prima chlapů  přizná, že by takovou krásku neoslovili. Co kdyby je odmítla a nebo ztrapnila? Na to je mužské ego příliš křehké a nemá to zapotřebí.

Když kolem mě prošla stopadesátá slečna s „dokonalou postavou“ a dokonalým vzhledem, řekla jsem si dost! Kašlu na zatahování břicha, kašlu na diety, já jsem já. Mám kolem sebe lidi, kteří mě mají rádi bez ohledu na nějaké to kilo sem (tam). Nepotřebuji, aby davy padaly na zadek z mojí nebetyčné krásy, vždyť mám chlapa, pro kterého jsem krásná taková, jaká jsem, i když nejsem rozhodně „in“ podle poslední módy vyzáblých modelek. Ani nemám ten správný „styling“ jsem prostě svoje.  

Přiznám se bez mučení, že se občas dívám do zrcadla velmi kriticky, zrovna tak pokřiveně a říkám si, že jsem tlustá, hrozná a vím, že mám na výběr ze dvou možností. Můžu buď prožít život tak, jak ho mám ráda – bez cvičení, bez přísných diet, občas si zhřešit nějakou laskominou a mít přitom postavu jakou mám. Nebo obětovat svoje pohodlí, pohodu svému „kultu těla“, začít zase pravidelně cvičit, počítat kolik čeho můžu sníst a být jenom podrážděná, že nemůžu žít podle varianty jedna s výsledkem varianty dvě :-) Zvolila jsem si dobrovolně variantu jedna, protože si chci svůj život užít tak, aby se líbil mně, a proto od zrcadla odcházím s mávnutím rukou, úsměvem na rtech a povzdechnutím „co naděláš“.

Všichni máme něco… něco svého, co občas brání tomu našemu sebevědomí vylézt na povrch. A je na nás, jestli tomu „něčemu“ dovolíme, aby to převálcovalo naše já. Svádím tenhle boj dnes a denně, ale tentokrát jsem jej vyhrála a raději jsem zapíchla svůj zrak do literatury. Byla zajímavější než stádečka předvádějících se slečen demolujících moje sebevědomí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Zachařová | čtvrtek 20.8.2009 15:00 | karma článku: 25,60 | přečteno: 6777x
  • Další články autora

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Sleeping time manager

Konečně jsem se dočkal! Jakožto přeborník v oboru jsem se vypracoval a dostal jsem v naší domácnosti funkci.

4.10.2015 v 8:38 | Karma: 14,40 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Domek na kolečkách

Jak víte z mýho zápisu z dovolený, stal se ze mě docela obstojnej kempovej tramp. Tudíž nepostradatelnej člen dovolenkový výpravy.

4.9.2015 v 11:17 | Karma: 10,90 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Dej blbci....řidičák

Včera večer nám psala kamarádka. Její kamarádka, kterou neznáme jela zrovna se svojí maminkou a malou dcerkou od ní. Bohužel, nedojela daleko, smetla je dodávka.

1.9.2015 v 9:19 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1389x | Diskuse| Osobní

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Jak jsem byl na dovolený

Minimálně týden mi moji dvounožci s obrovským nadšením říkali, jak spolu pojedem na dovolenou. Nechtěl jsem jim kazit radost, tak jsem předstíral zájem, protože vypadali fakt natěšeně.

29.8.2015 v 22:54 | Karma: 12,10 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Srdeční záležitost

Už od malička mám ráda kočky a psy. Není nutné polemizovat o tom proč a nač, jednoduše to tak je. A mám je raději než některé lidi. Nestydím se za to. Pro mnohé jsem tak trochu exot. A je mi to upřímně jedno.

20.8.2015 v 8:30 | Karma: 19,72 | Přečteno: 645x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1528x
Pracující i líná, milující a odpouštějící, vzteklá i něžná, milá i protivná, veselá i smutná, usměvavá i ubrečená, přátelská i arogantní, vážná i ironická, optimisticky pesimistická, nostalgická a bláznivá... všechno jen ne trpělivá :-) Taková neobyčejně obyčejná holka, co má ráda život se všemi jeho radostmi i strastmi.

Toplist od 31. 7. 2009