Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopis druhý

I když vím, že oči toho, komu je adresovaný už sem nedohlédnou, přesto jej píšu…

Moje milovaná babičko,

Je to už dávno, co jsme spolu naposledy mluvily a viděly se. Nebylo to zrovna radostné setkání, když jsme za Tebou byli všichni v nemocnici. Věřili jsme, že tenhle boj vyhraješ. Nebo alespoň já ve své naivitě věřila, těm starším a zkušenějším z rodiny to možná bylo jasné.

 

V mém životě se za tu dobu mnohé změnilo. Všechno je jinak, babi. Už dávno nemám „ručičky jak hůlky“, jak jsi mi říkávala když jsi mě chtěla vykrmit :-).

Všechno je tak strašně dávno.

 

Mým životem prošlo hodně lásek, škoda, že jsem neměla příležitost Ti to všechno vyprávět. Vím, že bys měla pro mě pochopení a pohlazení, když jsem to potřebovala. Musela jsem to zvládnout bez Tebe.

 

Dnes, babi, mám chlapa, kterej je moc fajn. Někdy je „na zabití“, ale jindy mě ohromí nějakou milou maličkostí, která mě svojí upřímností, jednoduchostí a láskou dojme někdy až k slzám. Líbil by se Ti. Nebojí se práce a je to férovej člověk.  Chceme se brát a taky mít spolu děti.

Mrzí mě, že u Toho nemůžeš být. I když jsi mi před deseti lety slibovala, že si na to počkáš, Osud Ti nedovolil tenhle slib splnit.

Já vím, že jsi se mnou pořád. Nosím Tvůj snubní prstýnek tam, kde jsi ho, co já si pamatuju, nosila celý život Ty. Tak nějak sám padl tam, kde má být. Sundám ho jen na chvíli, až budu mít dostat ten vlastní. Pak se tam budou muset spolu popasovat nějak oba.

 

Taky mám psa a křečky. Pamatuješ jak jsme chodily k tetě v ulici? Na želvičku a zlatýho křečka. Věděla jsi, že mám ráda zvířata, tak jsi mě vždycky brala s sebou. Nebo k dědově švagrové na druhý konec vesnice za Bobinou.

 

Jo, a taky umím upéct Honzovy buchty, jen vždyky přemýšlím jak se ti to povedlo, že Ti nikdy nevytekla náplň jako mě. Já ta povidla nedokážu přinutit, aby zůstala pouze uvnitř buchet a ne všude okolo. Určitě by ses pobavila, kdybys mě viděla jak jsem vymíchávala poprvé těsto. A na Vánoce peču perníčky. Pamatuju si, jak chodily v balíčku poštou od Tebe. Mamka je nikdy nepekla, ale já jsem se je naučila. Nic jiného na Vánoce ani upéct neumím. I když to zdobení je pro mě pořád spíš ke vzteku. Vždycky na Tebe myslím, když je tvořím. Jak jen se Ti to mohlo všechno takhle krásně podařit?

 

A víš co mám? Není to tak dávno, co jsem tenhle poklad objevila. Zlaté kroužky, po kterých jsem tak strašně moc toužila, když mi bylo deset let a taky ten zlatý prstýnek, který jsem dostala k patnáctinám. Už jsem je obrečela, protože jsem si myslela, že jsem je během stěhování někde „prošustrovala“ (tohle se nezměnilo, pořád nejsem tak pořádná jako ty, občas nevím, kde co najít), ale mamka je našla dobře schované v mém bývalém stolku. Rozbrečela jsem se.

 

Dodnes spím na „manželské posteli“ na levé straně. Tak jak jsem spávala s Tebou přes prázdniny. Nikdo a nic mě nedonutí tenhle zvyk změnit. Akorát už mi nikdo nevypráví o Šípkové Růžence, O Karkulce nebo Perníkové chaloupce.

 

Už nebydlím s rodiči, to Ti byla životní pouť. Ale snad jsem se už usadila v místě, kde je hezky. Bydlím sice ve městě, ale kolem dokola je krásná příroda, moc by se Ti tu líbilo.

 

Mám dobrou práci a hodné kolegy. Samozřejmě i tady se najdou občas třenice, ale jak jsi říkávala „není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem“ a tak podle toho žiju.

Taky jsem se naučila pít kafe a kouřit. Já vím, že bys mi řekla, že to není dobře. Ale nelamentovala bys, vždyť i Ty jsi dlouhou dobu kouřila a pak sis k ranní kávě dávala svoje jedno cigárko, když jsi to omezila.

 

Myslím na Tebe a hlavou mi jede film mojeho dětství. Prázdniny, které jsme trávili u Tebe a dědy. Jak jsi každé ráno brzo vstávala, abys nám čtyřem hladovým krkům přivezla z konzumu čerstvé rohlíky, které jsme pak s kakaem měli k snídani. Na obědy přesně o půl dvanácté. Jak jsme jezdili všichni na kole na pískovnu se koupat. Na zmrzliny u Kostela. Na výlety do „Olmika“ a na Svatý kopeček. Na nafukovací bazének na dvorku a maliny na zahrádce. Na domácí šťávu, kompoty a okurky. Na to, jak jsi mi šla naproti, když jsme z druhé strany republiky přijeli a vzduchem se neslo Tvoje: „Peti“. Na všechen krásný čas, který jsem mohla s Tebou být.

Vzpomínám si na jednu jedinou hádku, nebo spíš spor, který jsme měly Ty a já. Bylo mi asi dvanáct, možná o trochu víc. Tehdy jsem byla hloupá a dodnes mě to mrzí.

 

 

Jen jsem Ti chtěla říct, že se mám fajn, nic mi v podstatě neschází, mám práci, kde bydlet, co jíst. Kolem sebe mám hodný lidi. Jen Ty mi hrozně moc chybíš a moc se mi stýská.

 

Mám Tě moc ráda

 

Tvoje Peťa

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petra Zachařová | čtvrtek 28.5.2009 15:00 | karma článku: 12,30 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Sleeping time manager

Konečně jsem se dočkal! Jakožto přeborník v oboru jsem se vypracoval a dostal jsem v naší domácnosti funkci.

4.10.2015 v 8:38 | Karma: 14,40 | Přečteno: 330x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Domek na kolečkách

Jak víte z mýho zápisu z dovolený, stal se ze mě docela obstojnej kempovej tramp. Tudíž nepostradatelnej člen dovolenkový výpravy.

4.9.2015 v 11:17 | Karma: 10,90 | Přečteno: 321x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Dej blbci....řidičák

Včera večer nám psala kamarádka. Její kamarádka, kterou neznáme jela zrovna se svojí maminkou a malou dcerkou od ní. Bohužel, nedojela daleko, smetla je dodávka.

1.9.2015 v 9:19 | Karma: 25,34 | Přečteno: 1389x | Diskuse| Osobní

Petra Zachařová

Z deníku flekaté tlapky: Jak jsem byl na dovolený

Minimálně týden mi moji dvounožci s obrovským nadšením říkali, jak spolu pojedem na dovolenou. Nechtěl jsem jim kazit radost, tak jsem předstíral zájem, protože vypadali fakt natěšeně.

29.8.2015 v 22:54 | Karma: 12,10 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Petra Zachařová

Srdeční záležitost

Už od malička mám ráda kočky a psy. Není nutné polemizovat o tom proč a nač, jednoduše to tak je. A mám je raději než některé lidi. Nestydím se za to. Pro mnohé jsem tak trochu exot. A je mi to upřímně jedno.

20.8.2015 v 8:30 | Karma: 19,72 | Přečteno: 645x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1528x
Pracující i líná, milující a odpouštějící, vzteklá i něžná, milá i protivná, veselá i smutná, usměvavá i ubrečená, přátelská i arogantní, vážná i ironická, optimisticky pesimistická, nostalgická a bláznivá... všechno jen ne trpělivá :-) Taková neobyčejně obyčejná holka, co má ráda život se všemi jeho radostmi i strastmi.

Toplist od 31. 7. 2009