Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tyrani mezi námi

Žijí mezi námi, možná přímo vedle nás. Nejsou to žádná monstra, ale spořádaní manželé, otcové, partneři a kamarádi. Denně je potkáváme na ulici, aniž bychom cokoliv tušili o jejich skryté stránce. Někdy nevědomky, častěji ale cíleně a s jasným úmyslem, tyranizují své nejbližší. Dokonce i ty, které prý milují...

Dlouho nám trvalo, než jsme si uvědomili, že existuje něco jako domácí násilí, že mnoho žen a dětí žije se svými trýzniteli v jedné domácnosti a jen těžko se z této pasti dostávají. Bohužel, fyzické násilí, ač je jakkoliv odsouzeníhodné a ubohé, není tím nejrafinovanějším způsobem nátlaku a útlaku. Mnohem horší je atak psychický, který bývá dlouhodobý, promyšlený a cílený. Začíná to nevinně. Výčitka za naprostou maličkost, umělé vyvolání hádky a systematické vzbuzování pocitu viny v partnerce za cokoliv, hlavně však za neshody i vlastní problémy. Na druhé straně neustálé ujišťování o lásce. Žena se dostává do citové pasti.

Tyran si svou oběť vždy najde. Je to zvláštní zákon přírody, že takový člověk vždy pozná u koho může uspět a také ví jak. Nejlépe je pro něj jít přes city. Proto jsou oběťmi často ženy citlivé, empatické, starostlivé, s tzv. beránčí povahou. Slova lásky, drahé dárky, pozornosti. Spadla klec. Tyran uspěl a žena je v pasti. Chce ji mít jenom pro sebe, proto se ji snaží odtrhnout od okolí, od reality. V lepším případě z ní udělá ženu v domácnosti, v horším případě na ni nechá spadnout veškeré starosti a navíc o ní všude vykládá jak je špatná a neschopná. V obou případech má jistotu, že zůstane odříznuta od okolí a od lidí. O to nejdůležitější je však postaráno. Tyran dostal, co chtěl. Má doma služku a vychovatelku. Je šťastný, protože jeho majetek je v bezpečí.

I tyran je jenom člověk a proto zakládá rodinu. Chce mít své pokračovatele. To je přirozené. Své děti má rád, jsou to přece jeho děti, i když jsou i výjimky, to zejména tehdy, když do hry vstoupí tyranova matka. Ne vždy se totiž povede, že tyran si vybere podle představ rodičů. Novopečená nevěsta i jejich potomek je pak na obtíž... Běžně má ale tyran ke svým dětem pozitivní vztah, vlastně i ke své manželce. Tedy vlastně vychovatelce. Tyran svou ženu nebere jako rovnocenou, jako partnera, ale jako svůj majetek. Někdy si to žena uvědomí, někdy ne.

Pod tyranovou nadvládou žena ztrácí kontakt s realitou, těžko pozná co je a co není normální. Je v ní totiž pěstován pocit, že tyranovo chování je přece v pořádku, že pokud je něco špatně, je-li nesoulad, pak je to jedině její vina. On se přece stará a potí krev. Ze vztahu je manželství, z manželství je zvyk a zvyk je železná košile. Ta se jen těžko sundavá. Žena své děti miluje. Nepodmíněně a plně. Proto i za cenu ztráty vlastní osobnosti, vlastních citů nedokáže od tyrana odejít – kvůli dětem. Jsou to právě děti, které jsou tyranovou nejsilnější zbraní. Jimi svou partnerku vydírá, vyhrožuje. Žena v domnění, že popřením sebe sama rodinu zachová a dětem zajistí štěstí, vydrží i nemožné. Všechno má ale svoji míru. Tyran, jistý si sám sebou, jednou udělá chybu a žena řekne dost. Chce volně dýchat, chce žít. Není nic, co by ji zastavilo. Děti o otce nepřicházejí. Jen tyran ztrácí svůj majetek a ptá se, kde udělal chybu...

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hrdina | pondělí 19.10.2009 16:18 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Co by se stalo, kdyby k Václavově vraždě nedošlo?

Jak by vypadal vývoj českého státu, kdyby se boleslavský atentát nezdařil? Otázka vysoce spekulativní, přesto však velmi podmanivá. Podívejme se na tři možné scénáře vývoje dějin od roku 935.

28.9.2017 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 813x | Ostatní

Jan Hrdina

Kníže Václav nebyl kolaborant, pane prezidente

Svátek sv. Václava je za námi. Jako bumerang se ale neustále vrací pseudohistorické lži a nesmysly, které se kolem historického knížete Václava kupí. Naprosto zavrženíhodný je okřídlený výrok současného prezidenta, že Václav je symbolem kolaborace v českých dějinách. Zpátky ke knihám. Pak si snad začneme konečně vážit naší minulosti...

30.9.2014 v 16:24 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

Poslední dobou trochu víc cestuji po republice. Máme být na co pyšní. Krásná země. Až na jeden znepokojivý element. Ze země, která oplývala mlékem a strdím (medem), se stává kraj plný žluté páchnoucí řepky.

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Hrdina

Invaze barbarů: Zopakujeme osud antického Říma?

Pokud se naše společnost, naše politická reprezentace, odpovědní v Evropské unii i celá západní civilizace neprobere a nezamyslí se nad tím, kam nás pomalu přivádí falešná humanita, nedostatek respektu k vlastní kultuře i civilizaci a přehnaná tolerance, čeká nás hodně horká budoucnost. Skončíme na kopytech barbarů.

28.4.2014 v 9:00 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2569x | Diskuse| Politika

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

Nelze si nevšimnout jak média i zahraniční organizace naprosto uměle vytvářejí dojem České republiky jako země rasistů. A jedním dechem se nás snaží přesvědčit, jak jsou naši nepřizpůsobiví občané fajn lidi, jen trochu znevýhodnění. A proto musejí mít zelenou. Tak to tedy ne!

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46 | Přečteno: 3394x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x
Scripto ergo sum.