Objev století: řidiči nedodržují rychlost

Nový rok nám nadělil snížení rychlosti na pražské magistrále na 50 km a světe div se, většina řidičů toto protihlukové opatření nerespektuje. A co teprve řidiči kamionů po celé republice… Proč by také měli, u nás se to totiž nenosí.    

Záměr to byl vskutku chvályhodný. Aby lidé, žijící v okolí magistrály nebyli vystaveni hluku, který vydávají rychle jedoucí auta, byla z rozhodnutí magistrátu omezena rychlost na magistrále a nejen na ní. Že toto nařízení málokdo dodržuje asi nepřekvapí. Škoda, že se stejný problém nepokoušejí trochu efektivně řešit samosprávy i v jiných částech zemí českých. Což takhle nehorázné manýry řidičů kamionů na jedné z nejvytíženějších silnic v Čechách, R 33 z Hradce Králové přes Jaroměř na Náchod k hranicím s Polskem? I zde je v obci zákonem předepsaná padesátka, málokdo si z toho ale něco dělá. Přes den to ještě jde. Provoz je hustější a na bezhlavou jízdu není prostor.

Nastává soumrak. Lidé by rádi ve svých domovech odpočívali, v noci se možná rádi i vyspali, ale ouha. Obcí, kupříkladu Jaroměří, se řítí jedna plechová příšera za druhou nejméně osmdesátkou a jen překotný skřípot brzd napovídá, že se s překvapením přiblížily ke kruhovému objezdu. Že už půl kilometru předtím měli páni tiráci zpomalit, a když už nic jiného, tak alespoň uposlechnout zákon, je vedlejší. Nikdo je nehlídá, žádný Kryštof v dohledu, tak co by se stresovali. Jak je tedy přimět k tomu, aby se začali chovat trochu zodpovědně a ne jako splašená hovada?

Při cestě po Brazílii jsem možná našel lék, který tam funguje docela dobře. Na začátku každé vesničky i velkoměsta, též před každou křižovatkou, u nemocnic a škol, je umístěn velmi výrazný retardér, jakýsi malý asfaltový val, který každého bez rozdílu donutí zpomalit. A pokud ne, rána hlavou o střechu auta už mu pomůže, aby se mu rozsvítilo a začal se na silnicích chovat slušně…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Hrdina | středa 13.1.2010 17:41 | karma článku: 21,46 | přečteno: 2014x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46