Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy skončí diktatura v Zoo Dvůr Králové?

Vedení Zoo Dvůr Králové je značně kontroverzní a problematické, představované pouze a jedině RNDr. Danou Holečkovou. Její vláda je spojena s tvrdou diktaturou, několika neodbornými zásahy a tragickými nehodami. Nyní navíc Česku hrozí mezinárodní ostuda ...

Problémy začaly již v 90. letech, kdy se zvedla štvavá kampaň proti osobnosti zakladatele safari ing. Josefa Vágnera a jeho záměru privatizace Královédvorské Zoo. Cílená dehonestace, živená z velké míry právě současným vedením, je dodnes patrná na každém kroku a opomenutí osobnosti ing. Vágnera si všímají nejen čeští, ale i zahraniční návštěvníci. Byla to rovněž ředitelka Holečková, kdo se, i přes širokou podporu veřejnosti a doporučení zastupitelstva Královéhradeckého kraje, postavil proti přejmenování zahrady na Zoo - Safari

Josefa Vágnera. Vhodným argumentem jí bylo, že by prý změnu názvu museli zaplatit daňoví poplatníci. Že ale ti samí daňoví poplatníci museli zaplatit soudní výlohy za prohrané soudy, před které paní ředitelka pohání své odpůrce, to jí zřejmě nevadí.

 Jak se dělá monarchie

Pryč jsou doby, kdy Dana Holečková hřímala proti privatizaci Zoo. Před čtyřmi lety sama přišla s „objevným“ návrhem na přetransformování zahrady z příspěvkové organizace na akciovku, ovšem jak tvrdila, ne kvůli zisku, ale pro efektivnější provozování zahrady. O přesném opaku však svědčí předmět činnosti zoologické a.s., zejména srovnáme-li tytéž údaje uvedené v obchodním rejstříku u předchozí příspěvkové organizace.

 

Fakta nasvědčují tomu, že za vznikem a.s. stála snaha skrýt špatné hospodaření, což jasně vyplynulo i ze zprávy NKÚ. Současné priority zoo jsou vskutku překvapující. Mimochodem, pražská zoo je dosud příspěvkovou organizací a výsledky má skvělé, po odchodu ředitele Fejka by však mohlo být hůř. Proč? Doktorka Holečková totiž pomrkává po ředitelské židli právě v Praze. Co by to znamenalo? Nelze vyloučit, že to samé co ve Dvoře. Pokles návštěvnosti, ztráta prestiže, snižování počtu zvířat, klientelismus nebo nesmyslné zavedení vstupného pro děti od dvou let!

 

Východočeská zoo se modernizuje, ovšem politika vedení jde přesně opačným směrem. Kdo s paní ředitelkou nesouhlasí, je vyhozen. Lidé se bojí mluvit, jsou drženi v šachu, totiž vázáni smlouvou na dobu určitou a pracovním řádem. V něm se praví, že „má-li zaměstnanec jakýkoli problém či připomínku týkající se činnosti  zaměstnavatele a pracovního poměru, je povinen ji projednat výhradně se svým nadřízeným“. Pokud by se snad obrátil na někoho jiného, je to považováno za porušení pracovní kázně a to až hrubým způsobem! Roman Komeda, bývalý referent propagace a vzdělávání, se řádu postavil, kritizoval vedení a upozorňoval na závažné nedostatky. Nejen, že byl ze zoo vyhozen, ale byl za svoje názory dokonce pohnán před soud. Ten ředitelka Holečková prohrála a daňový poplatník zaplatil.

 Nehoda není náhoda

Podle kritiků není ředitelka Holečková ani po jedenácti letech ve funkci schopna vykonávat tento post odpovědně a s patřičnou odborností. Proč? Za dobu jejího vedení došlo v zoo k až podezřele vysokému počtu nehod a přinejmenším sporných rozhodnutí. Neodbornou intervencí do projektu ptačí voliéry, kdy se ředitelce nelíbil tvar střechy, došlo k jejímu zřícení. Podobným případem bylo prolomení skel nádrže v expozici Vodní světy, kde nedošlo k ohrožení na životě jen pro brzkou raní hodinu havárie. Tehdy totiž bylo i přes několikeré varování bývalého ředitele Ivana Pojara, na příkaz paní ředitelky, použito nevhodné levnější sklo, jehož prasknutí bylo jen otázkou času. O mnoho hůře dopadla bezhlavá touha dr. Holečkové po slůněti. V rozporu s přirozeným chováním slonů nechala připustit samce ke slonicím, a všechna zvířata zůstala venku přes noc. Výsledek? Jedna ze slonic dostala z navlhlého sena koliku a vystresovaná bolestí zabila svého ošetřovatele. Zooložka, která na nesmyslné nařízení upozorňovala, byla ze zoo vypovězena. Ředitelka veškerou zodpovědnost samozřejmě odmítá, ale kdo by měl být za takové nehody, kterých není zrovna málo, odpovědný, když ne ředitel ...

 Jak vyhladit živočišný druh?

Bezohledné jednání vedení královédvorské zoo v poslední době nabylo mezinárodního významu, když se ředitelka Holečková rozhodla přemístit bílého nosorožce, bezprostředně ohroženého vyhynutím, do Jižní Afriky na pozemky miliardáře Nicholase Oppenheimera. Oprávněná kritika od EAZA (Evropská asociace zoo a akvárií) a případné sankce za hazardování s kriticky ohroženým druhem může mít fatální dopad pro celou zahradu a znamenat ostudu pro ČR.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hrdina | pondělí 5.10.2009 12:05 | karma článku: 23,42 | přečteno: 1767x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Co by se stalo, kdyby k Václavově vraždě nedošlo?

Jak by vypadal vývoj českého státu, kdyby se boleslavský atentát nezdařil? Otázka vysoce spekulativní, přesto však velmi podmanivá. Podívejme se na tři možné scénáře vývoje dějin od roku 935.

28.9.2017 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 813x | Ostatní

Jan Hrdina

Kníže Václav nebyl kolaborant, pane prezidente

Svátek sv. Václava je za námi. Jako bumerang se ale neustále vrací pseudohistorické lži a nesmysly, které se kolem historického knížete Václava kupí. Naprosto zavrženíhodný je okřídlený výrok současného prezidenta, že Václav je symbolem kolaborace v českých dějinách. Zpátky ke knihám. Pak si snad začneme konečně vážit naší minulosti...

30.9.2014 v 16:24 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

Poslední dobou trochu víc cestuji po republice. Máme být na co pyšní. Krásná země. Až na jeden znepokojivý element. Ze země, která oplývala mlékem a strdím (medem), se stává kraj plný žluté páchnoucí řepky.

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Hrdina

Invaze barbarů: Zopakujeme osud antického Říma?

Pokud se naše společnost, naše politická reprezentace, odpovědní v Evropské unii i celá západní civilizace neprobere a nezamyslí se nad tím, kam nás pomalu přivádí falešná humanita, nedostatek respektu k vlastní kultuře i civilizaci a přehnaná tolerance, čeká nás hodně horká budoucnost. Skončíme na kopytech barbarů.

28.4.2014 v 9:00 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2569x | Diskuse| Politika

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

Nelze si nevšimnout jak média i zahraniční organizace naprosto uměle vytvářejí dojem České republiky jako země rasistů. A jedním dechem se nás snaží přesvědčit, jak jsou naši nepřizpůsobiví občané fajn lidi, jen trochu znevýhodnění. A proto musejí mít zelenou. Tak to tedy ne!

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46 | Přečteno: 3394x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jurečkův resort s vánočním večírkem pochybil. Čeká ho přestupkové řízení

15. května 2024  18:22

Státní úřad inspekce práce ukončil kontrolu ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce a...

Nizozemská krajní pravice prorazila do vlády. Wilders oznámil koaliční dohodu

15. května 2024  18:18

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x
Scripto ergo sum.