Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověk, pán netvorstva

Nedávno přinesla CNN zprávu o obvinění osmnáctiletého mladíka z až neuvěřitelného utýrání koček. Hrozí mu souhrnný trest 158 let ve vězení. Jsme údajně nejvyspělejší a nejmoudřejší tvorové na naší planetě. Opravdu? Opravňuje to člověka, aby se choval k ostatním tvorům hůř než nejkrutější zvíře, pokud se tedy dá u zvířat o krutosti vůbec mluvit?

Osmnáctiletého Tylera Hayese Weinmana lze bez ostychu označit za brutálního sériového vraha. Proč? Během jednoho měsíce prokazatelně utýral k smrti devatenáct koček. Za modus operandi by se nemusel stydět ani jeden z nejhorších sériových vrahů Andrej Čikatilo. Kočky byly zčásti staženy z kůže, vykuchány, měly usekané končetiny nebo byly bez krve. Takovou odpornost snad ani nemohl spáchat člověk. Mohl! A ne jenom v tomto případě. Možná si někteří vzpomenou na podobnou lidskou krutost a omezenost, která vyplula na povrch v lednu 2008. Skupina „naší skvělé budoucnosti“ se bavila tím, že na zahradní párty opíjela kočku, poté na ní pustila zdivočelého psa, kterého ještě povzbuzovala k útoku a celou mučivou proceduru ukončila tím, že stále ještě živé kočce dupl jeden nejmenovaný „inteligent“ na hlavu. Chování přinejmenším stejně zavrženíhodné jako pozdější případ z USA. A trest? Směšný. Nedokonalost českého právního řádu se v takovém případě projevuje naplno, když stále ještě hodnotí zvíře jako věc. Naštěstí zná něco jako týrání zvířat, nicméně o tom, že by zvířecím vrahům hrozil nějaký vyšší, nebo alespoň přiměřený trest, nemůže být ani řeč. Naopak americký maniak, i kdyby z toho vyšel s minimálním trestem, hrozí mu půl roku za jednu umučenou kočku. Je takový svět spravedlivý? Rozhodně není a vlastně ani nikdy nebyl...

Ostatně, proč stíhat takové jednání, když je nepřímo schvalováno i na nejvyšších místech. Na co narážím? Třeba na postoj k otázce kožešinových zvířat v EU i ve světě obecně. V dnešní době je chov zvířat pro kožešinu naprostým nesmyslem, je to hloupý a snobský přežitek z dřevních dob, kdy lidé neměli před chladem jinou ochranu než kůži ulovených zvířat. Ovšem dnes? V době obřích marketů s oblečením všeho druhu, materiálu a kvality? Nemělo by nám všem být trochu stydno za takový přístup k ostatním tvorům. Všem, kteří si tolik libují v luxusu nošení kožichů a jiných kožešinových doplňků bych doporučil jeden z mnoha volně dostupných filmů, které jsem měl tu možnost vidět. Bohužel a zároveň bohudík. Bohužel proto, že si člověk uvědomí jaká na světě existuje krutost a bezohlednost. Ve chvíli, kdy člověk vidí, jak lišku praští tyčí za krk, aby jí zlomili vaz, poté jí stáhnou z kůže, hodí na hromadu jiných bezvládných zvířecích těl a ona se probere k životu, v naprosté agonii z bolesti, bez kůže, se stydím za to, že člověk jsem. Bohudík proto, že si uvědomíte co je dobro, co zlo a proti čemu by se opravdu mělo v dnešní společnosti bojovat.

Do tohoto marasmu nám nyní opět vstupuje civilizovaná Evropa, jejíž instituce moc mají a přesto jí nevyužívají. Kolem pětadvaceti milionů kožešinových zvířat – lišek, norků a činčil – bude po nedávném rozhodnutí Rady EU, a to i přes alarmující doporučení Evropského parlamentu, stále umírat způsobem krutějším než zvířata na jatkách. V celé Evropě. Otravování oxidem uhličitým, injekcemi chloroformu do plic a do srdce a elektrodami zavedenými do tlamy a konečníku. K ničemu byly intervence a doporučení vědců, parlamentu i ochránců. Nabídky lobbistů a strach z prodražování při zlepšení podmínek při usmrcování jsou ale nepochybně silnější...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hrdina | pátek 26.6.2009 18:02 | karma článku: 17,64 | přečteno: 1012x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Co by se stalo, kdyby k Václavově vraždě nedošlo?

Jak by vypadal vývoj českého státu, kdyby se boleslavský atentát nezdařil? Otázka vysoce spekulativní, přesto však velmi podmanivá. Podívejme se na tři možné scénáře vývoje dějin od roku 935.

28.9.2017 v 14:18 | Karma: 14,84 | Přečteno: 813x | Ostatní

Jan Hrdina

Kníže Václav nebyl kolaborant, pane prezidente

Svátek sv. Václava je za námi. Jako bumerang se ale neustále vrací pseudohistorické lži a nesmysly, které se kolem historického knížete Václava kupí. Naprosto zavrženíhodný je okřídlený výrok současného prezidenta, že Václav je symbolem kolaborace v českých dějinách. Zpátky ke knihám. Pak si snad začneme konečně vážit naší minulosti...

30.9.2014 v 16:24 | Karma: 20,03 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

Poslední dobou trochu víc cestuji po republice. Máme být na co pyšní. Krásná země. Až na jeden znepokojivý element. Ze země, která oplývala mlékem a strdím (medem), se stává kraj plný žluté páchnoucí řepky.

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Hrdina

Invaze barbarů: Zopakujeme osud antického Říma?

Pokud se naše společnost, naše politická reprezentace, odpovědní v Evropské unii i celá západní civilizace neprobere a nezamyslí se nad tím, kam nás pomalu přivádí falešná humanita, nedostatek respektu k vlastní kultuře i civilizaci a přehnaná tolerance, čeká nás hodně horká budoucnost. Skončíme na kopytech barbarů.

28.4.2014 v 9:00 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2569x | Diskuse| Politika

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

Nelze si nevšimnout jak média i zahraniční organizace naprosto uměle vytvářejí dojem České republiky jako země rasistů. A jedním dechem se nás snaží přesvědčit, jak jsou naši nepřizpůsobiví občané fajn lidi, jen trochu znevýhodnění. A proto musejí mít zelenou. Tak to tedy ne!

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46 | Přečteno: 3394x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátu z davu nezabráníte. Je to noční můra ochranky, líčí experti

15. května 2024  18:45

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Biden či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  18:44

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. května 2024  18:34

Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1598x
Scripto ergo sum.