Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbabělci

Máme nejlevnější peníze v historii, přesto lidé neutrácejí, vzdychají bankéři. Dokonce i ti nejvyšší, jakým je Miroslav Singer, guvernér ČNB, která nedávno snížila diskontní sazbu na 0,05 procenta. Jenže výdělek je pro lidi čím dál dražší.

„Když se bojíte, nepůjčíte si, ani kdyby to bylo sebevýhodnější,“ napsala Lenka Zlámalová ve své poznámce do Lidových novin. „Ostatní nám věří, proto si je stát schopen na deset let půjčit za stejně vysoký úrok jako Rakousko, které patří mezi pět zemí EU s nejvyšším ratingem. Bohužel zbytečně nevěříme sami sobě. Škoda. Slabé sebevědomí se spravuje hůř než nedůvěra ostatních.“

Ti „ostatní“, myšleny zřejmě světové finanční trhy, se ale na Českou republiku dívají jinýma očima, než zdejší občané. Dívají se na ni očima těch, od kterých si stát půjčuje, či spíše bere, ne těch, kteří by mohli od státu něco obdržet. Navíc jsou v pozici, kdy netuší, kolik si od nich stát vezme.

Můžeme začít obligátní sazbou DPH. Základní potřeby (zboží a služby ve snížené sazbě) se mohou příští rok zdražit o procento, nebo také o 3,5 procenta. To je trošku rozdíl. Reforma důchodového zabezpečení – bude fungovat, nebo nebude? V sázce jsou dvě procenta z příjmů navíc, když občan do druhého pilíře vstoupí. Velkou neznámou je zdravotnictví. Na kolik přijde plomba u zubaře, o kolik se zdraží léky, které zůstanou hrazené a v jaké výši? Jak se postarám o babičku, když nedopadne ten přezkum kvůli pečovatelskému příspěvku? Co si počneme, jestli ta neziskovka, co k babičce posílala pomocnici, ukončí činnost?

Oč se zdraží uhlí, o kolik teplo, když teď teplárny budou muset ještě nakupovat ty povolenky? O kolik více zaplatíme za elektřinu, když její cena sice klesá, ale příspěvek na obnovitelné zdroje jde a půjde pořád nahoru? Vodárna bude stavět čističku odpadních vod, ale jestli nedostane evropské dotace, oč se zvýší vodné a stočné? Ono se zvýší stejně, i když dotaci dostane, jako pokaždé, a stoupne, i když snížím spotřebu vody. Vždyť je to cena státem regulovaná. A deregulace nájemného? Nenechme se zmýlit tou předponou, deklarovaný účel (ochrana spotřebitele) a konečný výsledek (státem řízené zdražování) jsou stejné. Nájem se může zvýšit o nic (když obec nebo jiný majitel nemovitosti od povoleného zdražení dočasně ustoupí), nebo o třetinu, nebo také o 80 procent. Nejedna obec už nebude mít na dotaci svozu a zpracování odpadů, takže se zvýší poplatky za popelnice. Loni si musel soused za tisícovku pozvat na revizi kominíka. Teď ještě ty energetické šítky… Praha 11, kde bydlím, chce zavést modré zóny parkování, to asi taky nebude zadarmo. Pojišťovny vyhrožují, že když nezdraží povinné ručení, zkrachují. A manželce rovnoprávně stoupne životní pojistka.

To jsou přklady výdajů, kterým v rámci domácností říkávám „vynucená spotřeba“. Její podíl na celkové spotřebě průměrné domácnosti může být, odhaduji, 75 až 90 procent? Jen o málo méně se zřejmě podílí na jejích příjmech – podle průzkumu 70 % domácností žije od výplaty k výplatě a nemá na vytváření rezerv.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu maloobchodní tržby v září meziročně klesly o 3,3 procenta (toto číslo při troše zjednodušení můžeme považovat za výdaje do určité míry nevynucené, i když jsou tam tržby i za potraviny, opravy osobních aut a za pohonné hmoty). Za celé třetí čtvrtletí se tržby snížily o 1,3 procenta. Pokles je trendový. Za první kvartál činil v meziročním srovnání 0,3 %, ve druhém čtvrtletí 2,4 procenta. Celkové výdaje domácností (tam jsou všechny výdaje) podle národních účtů (sloužících ke sledování vývoje HDP) se ve druhém kvartálu propadly o 3,3 procenta. (Na úsporných spotřebičích, zateplování domů a nošení svetrů a vlněných ponožek do obýváku nakonec asi něco bude.)

Skvělý rating mezinárodních finančních trhů se odvíjí od odhadu schopnosti státu dostát svým závazkům, tzn. splácet dluhy i s úroky a včas. Jaký rating má český stát v očích občana, který na to musí vydělat? Průměrná reálná hrubá měsíční mzda (očištěná od inflace) se ve 2. letošním čtvrtletí meziročně snížila o 1,1 procenta. Pro lidi jsou tedy peníze čím dál dražší. Počet osobních bankrotů dosahuje rekordní výše. Máme nejlevnější peníze v historii a občan zbaběle šetří a šetří…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Ferenc | úterý 6.11.2012 10:15 | karma článku: 26,63 | přečteno: 1601x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 760x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik