Ráčkování

Jako kluk jsem dlouho neuměl říkat R. No není to kdovíjaký handicap, s tímhle se běžně člověk může stát i prezidentem. Ale co si budeme povídat, ono to se jménem Václav Havel přeci jenom zní lépe, než když se jmenujete Karel Janďourek a bydlíte v Praze v Cimburkově ulici. Není se co divit, že jsem tenkrát miloval pohádku „O princezně, která ráčkovala“.

Nakonec se na mě vyřádilo pár logopedů. To bylo samé „tdám“ a „tdubka“  a ještě než mi bylo deset, byla má mluva dokonalá. Dodnes si pamatuji ten úžas, když jsem poprvé správně zadrnčel: Petrrrr. Nebylo to tím, že bych k tomuto jménu měl nějakou náklonnost, ale prostě mi jako první šla slova, která končila na Trrr, nebo Drrr.

Říká se, že jablka nepadají daleko od stromu, takže jsem trnul jak to bude s mými dětmi. Dcerka se ani nenamáhala s nějakým ráčkováním. Tam kde mělo být R používala L, čímž její oblíbená každodenní otázka dostala asi takovéhle znění: „A ploč musíš každé láno do pláce?“

Pomalu jsem oprašoval vzpomínky na tdubku a tdám, ale minulý týden mi vzala vítr z plachet. Přiběhla ze školky, hrdě se postavila doprostřed pokoje a zřetelně pronesla: „Ondrrrrra“. Sice žádného Ondru v okolí nemáme, ale to vem čert - pochválili jsme jí, zamáčkli slzu v oku a pomyslně odfajfkovali jeden důležitý mezník v jejím životě.

Ono to samozřejmě není tak jednoduché. Naučit se správně vyslovovat R v jednom slově neznamená umět ho vždy a všude. Děvče bravurně zvládá slova, kde se R nachází hned po D nebo T a to ještě jenom uprostřed slova – takže u nás doma teď drnčí slova jako „modrrrrá“, „drrrrak“, nebo „trrrráva“… Petr je zatím pořád Petl, ale posun to je, to musíte uznat!

Nečekaným problémem je, že nově nabytou schopnost chce děvče co nejvíce využít. To, že všechny osoby mužského pohlaví začala oslovovat „Ondrrrro“ to by celkem nevadilo, ale zatrnulo mi, když mi oznámila, že „zakopla a málem spadrrrrra“. Zopakovala mi to nejméně třikrát, takže přeslechnutí bylo vyloučeno. Od té doby máme v koupelně „mýdrrro“ a na zemi "podrrrrahu"….

Zdá se, že po používání písmena L v místech, kde mělo být R, tu máme opačný extrém. Budeme muset dcerce vysvětlit, že někde to L bylo správně… Doufám, že to pochopí.. a že to nebude trvat moc drrrrrrrouho :-)

Autor: Karel Janďourek | pondělí 23.4.2012 21:25 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1349x