Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomsta malého "Pé Zetka"

Část své dovolené jsem trávil v letním sídle svých kamarádů na severu Čech. Byl tam s námi na víkend tříletý chlapeček a řeknu vám, to byla věc. Já těmhle dětem soukromě říkám „Tornádo“, soused od nás z domu si podobné servítky nebere a označuje je zkratkou "Pé Zet". (Pro ty, kdo by, podobně jako já, nedovedli tuto zkratku identifikovat, jedná se o počáteční písmena spojení: Parchant Zas….).

Chlapec neustále něco vyžadoval. Co viděl, to musel mít. Když to nedostal, spustil řev. V drtivé většině vedle věcí ještě toužil po něčí pozornosti a neváhal se do objektu svého zájmu pustit pěstičkami, když ten nereagoval.

U táboráku se postavil před kytaristu, procítěně zpívajícího tklivou baladu a spustil: „JÁ CI MAŠINKU“. Když muzikant nehnul brvou a dovolil si začít druhou sloku, začal ho za stálého řevu tlouct do ramene a druhou rukou mu hrabal do strun. Upřímně řečeno, asi bych se taky dobře bavil a s potutelným úsměvem čekal na reakci nebohého hudebníka, kdybych tím nešťastníkem nebyl já.

Maminka by zasloužila svatozář. Neustále svého chlapečka utěšovala, konejšila, vysvětlovala, přesvědčovala, občas i vyhrožovala studenou sprchou, (což zřejmě kdysi v minulosti proběhlo a nějaký čas coby strašák zabíralo) a velice důsledně vyžadovala omluvu po každém prohřešku. Bohužel, ukázalo se, že věta: „Já už to nikdy neudělám!“ proceděná přes sevřené rty vlastně v překladu znamená: „Jen počkej! Vymyslím něco horšího!“

A tak jsme se do věci vložili s majitelem objektu. Vždy, když hošík z bezpečné vzdálenosti vyplazoval na maminku jazyk, přiletěl mu z jedné, či druhé strany pohlavek, doprovázený poznámkou: „To koukáš, jakou má maminka dlouhou ruku!“. Jednou spustil svůj oblíbený srdceryvný řev a já mu palcem a prostředníčkem pravé ruky zmáčkl obě tváře tak, že mu pusa vytvořila rybí tlamičku. Je sice pravda, že když jsem ho pustil, tak řval ještě víc, ale to už k tomu měl důvod. Po pěti šesti takových procedurách si dával pořádný pozor, aby se nepouštěl do větších akcí, když jsem byl nablízku.

Dále jsme vedli hovory na téma, že v jednom filmu takového uřvaného chlapíka zavřeli do kanálu a že zrovna támhle u lesa je taková příhodná díra tak akorát na tříletého křiklouna. A já s chutí dodával, že je nějaká očouzená, takže tam by klidně mohl být vchod do pekla.

Prostě jsme si jak dva správní dobráci od kosti hráli na zlé strejdy a pořádně si to užívali. To jsem ovšem netušil, že se mílovými kroky blíží pomsta.

Během nedělního odpoledne jsem odkráčel do kadibudky v rohu pozemku a jal se konat tu největší potřebu, která se v takovýchto budkách koná, když tu se ozvalo: „Stlejdó!“. Hrdě jsem zadeklamoval: „Obsazeno… a dlouho!“ a myslel jsem to vážně, neboť na místě bylo prozíravě připravené rozluštěné sudoku i s propiskou. Byl jsem zevnitř jištěný zástrčkou a cítil se tak sebejistě a bezpečně.

V tom se ozvalo charakteristické zarachocení a ve mně se zastavily veškeré tělesné procesy. Okamžitě mi v mysli vytanul obrázek petlice na dveřích, očka ve futrech a hřebíku pověšeného na řetízku hned vedle, kterým se celá kadibudka dá zvenčí "zarýgrovat". Tajně jsem zadoufal, že na to ten cvrček nedosáhne, nebo že to jeho prstíčky nezvládnou, ale jak asi tušíte, šeredně jsem se zmýlil.

Byl jsem beznadějně zavřený na jednom metru čtverečním ve společnosti, jejíž obsah nevoněl zrovna vábně. Docházelo mi, že ven se dostanu až v okamžiku, kdy ostatním členům společnosti začnu scházet (což taky může trvat až do večera), nebo ve chvíli, kdy se někomu bude chtít na velkou. Bylo tam sedm dospělých (včetně mě) a šest dětí (bez Pé Zetka, který stejně měl svůj vlastní nočník), takže tahle pravděpodobnost byla větší.

No nakonec mě zachránil fakt, že se hrdina situace nedokázal nepochlubit. Nakráčel k verandě a oznámil: „Zamknul jsem stlejdu na záchodě!“. Nikdo mu to sice nechtěl věřit, ale naštěstí bylo z verandy na kadibudku vidět a tak se oči dospělých jedinců stočily tím správným směrem, aby zpozorovaly, jak se dveře prohýbají. K fyzickému násilí jsem se neodhodlal, tudíž se mi ve zbytku dne už nepodařilo setřít mladíkovi drzý úsměv z tváře.

Mám pro Vás malinkou radu: Nesnažte se vychovávat cizí malé děti, i kdyby Vám lezly na nervy sebevíc! Jejich fantazie je bezbřehá a pomsta může být strašlivá.

 

Autor: Karel Janďourek | pondělí 4.8.2014 12:00 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

Karel Janďourek

Proč zrovna na hranici?

Kamarád mi vyprávěl o rozhovoru, který kdysi dávno vedl se synkem. Ten tenkrát přišel ze školy s tím, že probírali mistra Jana Husa a on tomu tak úplně nerozumí.

24.1.2019 v 11:59 | Karma: 20,32 | Přečteno: 994x | Diskuse| Cestování

Karel Janďourek

K pořádnému Mikuláši patří čert! Aneb: Je tu Standa?

Už za mého mládí se říkalo, že k pořádnému Mikuláši patří čert. Nemohu si pomoct, ale platí to dodnes, děti by měly mít před někým respekt.

12.12.2018 v 12:00 | Karma: 18,78 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Karel Janďourek

Kudy z toho ven? .... aneb trápení začínajícího novináře

Na začátku letošního roku se mi splnil jeden sen. Coby zapálený fanoušek jednoho nejmenovaného fotbalového klubu jsem dostal možnost aktivně se podílet na provozu jeho fanouškovského webu.

28.2.2018 v 12:00 | Karma: 11,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Sport

Karel Janďourek

Hodinky... aneb "momentální argumentační nouze"

"Tati, já jsem si zapomněla hodinky! Musíme se vrátit!" Takhle moje dcerka umí ozvláštnit cestu do školy. Oponoval jsem: "To nejde, škola zavírá za pět minut!"

12.12.2017 v 11:53 | Karma: 15,49 | Přečteno: 471x | Diskuse| Osobní

Karel Janďourek

Domácí doktorka... aneb: Hned je mi líp!

Proběhla nám bytem nějaká čtyřiadvacetihodinová virová lapálie. Jak už to tak bývá, coby silný jedinec jsem odolával nejdéle a tudíž v okamžiku, kdy skolila mě, už byl zbytek rodiny pln sil a energie.

20.11.2017 v 12:01 | Karma: 16,66 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 20,10
  • Průměrná čtenost 1495x
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Seznam rubrik