Obchodníci, aneb MBA

Kdysi dávno fantazie mého oblíbeného autora fantasy literatury vytvořila národ, který ve svém genetickém kódu neměl schopnost lhát.  

Průměrný člověk tohoto národa nebyl schopen pronést lež, stejně jako nebyl schopný dýchat pod vodou a už pouhá myšlenka na něco takového jej silně rozrušila. To ovšem představovalo určitý handicap při obchodování s okolním světem a tak rada starších celá staletí pilně studovala tu zvláštní schopnost, kterou měli všichni ostatní lidé v tak hojné míře.

Mladí mužové, u kterých se ukázal jen náznak talentu, byli všemožně podporováni, pořádali se obřadní setkání, kde se talentovaní jedinci pokoušeli soutěživou formou nahnout pravdu co nejvíce na svou stanu. Je třeba říci, že zatímco drtivá většina nebyla schopná lhát, chovali všichni nesmírnou úctu ke každému, který dokázal říci, že svět je jiný, než je, a Lhářovo postavení v této společnosti mělo velmi prominentní ráz. Lhář zastupoval své lidi při obchodních jednáních s vnějším světem, a ostatní členové klanů byly na své Lháře velmi pyšné.

Tím se cítily ostatní rasy silně dotčeny. Měly prostě pocit, že si pro tu funkci měli vybrat trochu přiléhavější název, jako třeba „diplomat“, „historik“, „zástupce pro styk s veřejností“ nebo aspoň „obchodník“. Měly pocit, že na tom názvu není něco v pořádku.

 

Tohle s oblibu vyprávím našim obchodníkům, když mě nutí neříkat při obchodních jednáních vše – vždycky se u toho rozkošně čertí.

Nedávno jeden kolega vyprovodil ze dveří návštěvu a usedal do své židle se slovy: „Je to vélkej obchodník – celou dobu mi říkal pane Inženýre, i když ví, že žádnej titul nemám, kdepak, jak říkám, velkej obchodník“.. což byla zase dokonalá příležitost pro výše uvedené povídání.

Po nějaké době jsme se v debatě dostali až k nositelům titulu MBA. Pro ty, co by snad netušili, co tenhle titul znamená (stejně jako jsem to netušil já) si vezmu na pomoc Wikipedii: Master of Business Administration je vysokoškolský postgraduální studijní program, zaměřený na získání znalostí v oboru managementu. Prostě titul vysokoškolsky vzdělaného „lháře“ získaný za veliké peníze, ovšem (dle veškerých prospektů) otevírající dveře do světa velkého byznysu.

V té chvíli do debaty vstoupil jiný kolega otázkou: „A víte, co to ve skutečnosti opravdu znamená to MBA?“ – chvíli si vychutnal naše vrtění hlavou a potom nás dorazil: „Mladý, Blbý, Arogantní“….

 

Kdepak – my v technické podpoře máme k obchodníkům véliký respekt

P.S.: Pokud by to někdo náhodou nepoznal, tak autorem úvodní myšlenky je Terry Pratchet

Autor: Karel Janďourek | pátek 20.1.2012 16:20 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1047x