Ustoupí Praha tlaku buskerů?

Vedení hlavního města Prahy zadalo za 350 tisíc korun bez DPH vytvoření dotazníkového šetření, kterým chtělo zjistit, jak jsou lidé spokojeni s regulací pouličního umění a zda je takzvaný busking ruší.

To všechno poté, co byla stanovena a schválena jasná pravidla.

Vůbec nechápu, proč se tento průzkum, který prosadila primátorka Krnáčová, dělal. Kromě toho, že je to nesmyslné vyhazování peněz, mi vadí, že se nejprve a pod vytrvalým tlakem MČ Praha 1 schválila pravidla, která, jak se již dnes ukázalo, jsou funkční a jejich dodržování značně ulevilo obyvatelům a občanům pracujícím v centru Prahy 1, kteří trpěli díky neustálému hluku přímo pod jejich okny. Následně, na základě tlaku buskerů a jejich kamarádů, se tato pravidla začala opět relativizovat,“ uvedla předsedkyně Kontrolního výboru magistrátu Jaroslava Janderová (ODS).

Janderová je kulturní fanynkou, dlouhé roky provozuje jazz-bluesový klub, má pochopení i pro pouliční umění, ale ve formě, která neničí kvalitu života lidí bydlících v okolí. „Asi nikdo nechce pouliční umělce zcela vyhnat, ale oni musí mít pochopení pro rezidenty Prahy 1 a občany, kteří zde pracují. Není přece možné, aby někomu den co den celé hodiny pod okny zněly zvuky bubínků nebo hlasitá hudební produkce. V takovém prostředí se nedá žít ani pracovat,“ vysvětlila Janderová.

Pouliční produkce je v ulicích Prahy povolena více než dva roky. K první změně ve vyhlášce sáhlo město loni. Tehdy vznikl seznam 18 míst, kde je busking zakázán, nebo částečně omezen. Takzvané tiché umělecké činnosti, jako jsou třeba pantomima nebo živé sochy, jsou na těchto místech povoleny.

Autor: Jaroslava Janderová | čtvrtek 10.11.2016 11:13 | karma článku: 15,43 | přečteno: 594x