Trapné obstrukce bývalého starosty Čižinského

Praha 1 už zažila ve své staleté historii mnoho. Včera si ale „užila“ novinku, dlužno dodat trapnou a nedůstojnou. Postaral se o ni na jednání zastupitelstva bývalý starosta Pavel Čižinský.

Žijeme ve zvláštní a těžké době. Bojujeme s pandemií koronaviru i vládními opatřeními proti němu. Zejména starší lidé se bojí o zdraví, jiní o práci, tisíce podnikatelů doslova válčí o přežití, což se bytostně týká i Prahy 1. Ta se v rámci svých možností snaží pomáhat, například odpustila podnikatelům nájmy ve svých nebytových prostorách a snaží se reagovat i dalšími kroky. Kulturní obec, která je rovněž pandemií fatálně zasažena, například čeká na udělení kulturních grantů.

K jejich projednávání a schvalování slouží jednání Zastupitelstva MČ Praha 1. Před ním již žádosti o granty prošly celý schvalovacím procesem včetně jednání komise. Bohužel bývalý starosta Pavel Čižinský je zřejmě natolik zhrzený tím, že se mu pod jeho neschopnýma rukama před časem rozpadla koalice, že se rozhodl pojmout včerejší jednání zastupitelstva jako svou trapnou one man show a několik hodin (cca 7) četl své poznámky právě ke kulturním grantům, aby tím jednání zastupitelů obstruoval a paralyzoval.

Je férové uvést, že jednací řád takové jednání umožňoval a obstrukce je běžně používanou politickou taktikou třeba v Poslanecké sněmovně.

Každý nechť ale posoudí, zda je takové jednání vhodné v době, kdy se nacházíme v boji s pandemií a většina lidí v těžkých životních situacích. Zda je to vhodné na jednání zastupitelstva, na němž musí všichni přítomní být v rouškách, jen upozorňuji, že jednání trvalo celkem 14 hodin. A zda je to vhodné v době, kdy kulturní instituce čekají na každou korunu, protože nemohou fungovat.

Já tvrdím, že je to krajně nevhodné, trapné a nedůstojné. Pavel Čižinský upřednostnil vlastní zhrzenost před ohledy na své kolegy zastupitele, zaměstnance úřadu a především veřejnost, která rozhodně není zvědavá na mnohahodinová řečnická cvičení, ale právem očekává, že zastupitelé budou demokraticky rozhodovat a schvalovat či zamítat návrhy. Od toho byli koneckonců zvoleni.

Je jasné, že různí lidé mají různé zájmy, občas i protichůdné. Tak už to na světě i na Praze 1 chodí. Ale právě od toho máme zastupitelskou demokracii, což je nejspravedlivější způsob rozhodování. Občas je někdo rozhodnutím ukřivděn a má samozřejmě právo jej třeba kritizovat, popř. hledat podporu pro svůj návrh řešení. Ovšem obstrukce není řešení, zejména ne v okolnostech, v jakých jej předvedl Pavel Čižinský.  

Autor: Jaroslava Janderová | středa 20.5.2020 12:05 | karma článku: 27,91 | přečteno: 1322x