Staletá tradice čelí novodobé aroganci moci

Svatojánské slavnosti Navalis jsou slavnosti sv. Jana Nepomuckého. Nové vedení pražského magistrátu a jeho věrní tuto tradiční a mimořádně oblíbenou akci na výboru kultury nepodpořili.

Svatojánské slavnosti Navalis jsou slavnosti sv. Jana Nepomuckého, které se konají každoročně 15. května v Praze, v předvečer svátku světce. Nové vedení pražského magistrátu a jeho věrní tuto tradiční a mimořádně oblíbenou akci na výboru kultury nepodpořili. Ještě je možnost podporu akci prohlasovat předkladem a změnou na Zastupitelstvu hlavního města Prahy, které bude 24. ledna.

Svatý Jan Nepomucký je patronem mostů, komunikace, dobré pověsti a lidí od vody. První Svatojánské vodní slavnosti se v Praze konaly u příležitosti zahájení beatifikačního procesu Jana Nepomuckého 15. května 1715. O více než 150 let později, konkrétně 15. května 1868 byla slavnost spojena s položením základního kamene Národního divadla. První novodobé obnovené NAVALIS se konalo u příležitosti 280. výročí svatořečení sv. Jana 15. května 2009. Od té doby se akce koná každoročně za obrovského zájmu veřejnosti.

V roce 2018 byly svatojánské slavnosti Navalis obohaceny po předchozím celoročním jednání s benátskou radnicí benátskými válečnými loděmi typu Bissone, které z Benátek vyplouvají pouze jednou do roka na velkolepou historickou regatu. Bissoni opustily hranici Benátek a Itálie poprvé. Spojení mezi Benátkami a Prahou není nahodilé. Spolupráce mezi městy trvá více jak tisíc let, datuje se až k věrozvěstům Konstantinovi a Metoději. Obě města mají společného patrona sv. Jana Nepomuckého.

Dvoudenní oslavy přivedly každoročně do Prahy 2018 tisíce zahraničních návštěvníků. Jenže vše bude jinak, nastoupily nové pořádky. Radní Hana Třeštíková rozhodla, že individuální účelové dotace budou posuzovat tzv. nezávislí odborníci, kteří za své rozhodnutí nenesou žádnou zodpovědnost, a jejich doporučením se mají řídit politici, kteří jsou ale svým hlasováním zodpovědní především svým voličům.

A tito odborníci, které evidentně nezajímá historický podtext akce, povědomí ve světě a kvalita produkce, sdělili členům výboru, že svatojánské slavnosti Navalis jsou estráda bez většího kulturního přínosu, jejíž cílová skupina je prý nejširší veřejnost bez konkrétního zacílení projektu a rozpočet enormní.

A výsledek? Hlasy těch, co pochopili historii a tradici této akce, nestačily. Já jsem akci samozřejmě podpořila. Leč hlasy členů z Praha sobě, ale bohužel i Pirátů a jednoho nezastupitele (STAN) akci potopily. Navalis se tak dost možná letos konat nebudou.

Novou vládnoucí garnituru a její členskou základnu v Praze zřejmě  tradice ani oblíbenost akce nezajímá. Zřejmě jim nepřipadá dost dobrá. Nezajímá je, že na akci každoročně přijíždějí do Prahy tisíce lidí nejen z řad věřících. Nezajímá je, že z akce doslova dýchá odkaz na slavnou historii našeho města.

Co bude dál? Možná se znelíbí Pražské jaro? Jsem přesvědčena, že každý zvolený zastupitel či radní by si měl po celou dobu svého mandátu uvědomovat obrovskou zodpovědnost, která mu byla svěřena. Praha a její historie je totiž něco, co nás všechny přesahuje. Tradice, které se budovaly celá staletí, si zaslouží úctu. Musíme je chránit, abychom je mohli předat dalším generacím. Rozbořit takové tradice, by bylo vrcholem hlouposti a arogance.

Autor: Jaroslava Janderová | středa 16.1.2019 10:33 | karma článku: 25,84 | přečteno: 968x