Směnárny a ruličkáři, aneb příběhy z legislativního výboru zastupitelstva Prahy

Na jednání legislativního výboru se mi konečně dostala otázka, která v poslední době hýbe Prahou. V době, kdy vedení Prahy považuje za svůj hlavní cíl ,,čistit“ naše město od tzv. nekvalitního umění.

Na jednání legislativního výboru se mi konečně dostala otázka, která v poslední době hýbe Prahou. V době, kdy vedení Prahy považuje za svůj hlavní cíl ,,čistit“ naše město od tzv. nekvalitního umění (Lev na Klárově, Neprašův Hašek na Žižkově, sochy Anny Chromy na Senovážném a u Stavovského divadla…), vesele nám v Praze vyrostl jeden z řady SKUTEČNÝCH problémů. Řeč je o některých směnárnách a hlavně tzv. ,,ruličkářích.

 

O směnárnách netřeba dlouze hovořit. Všichni víme, že řada směnáren v centru Prahy nemá valnou pověst a dostat v nich za euro ostudných 15 korun není problém. Taktika je přitom jednoduchá – schovat skutečný kurz mezi několik falešných (a podstatně lépe viditelných) a pak tvrdit, že se zákazník špatně podíval.

 

To ruličkáři hrají ještě vyšší ligu. Ti totiž rovnou beze studu kradou a podvádí ty, kteří mají odvahu vyměnit si pod nabídkou výhodného kurzu peníze na ulici. Taktika je na rozdíl od směnáren trochu odlišná – ruličkář nabídne kurz (velmi výhodný) a ten také dodrží. Problém je, že namísto českých korun dá zákazníkovi (turistovi) staré běloruské rubly, které nemají žádnou hodnotu (1000 rublů odpovídá asi 2 Kč).

 

Ruličkáři to navíc mají zmáknuté tak, aby šlo o směny do 5.000 Kč, tedy aby šlo maximálně o přestupek, nikoliv trestný čin. Nikdo si už nedá práci prokázat jim, že těch směn do 5.000 Kč provedenou za den bezpočet a o trestný čin tak nepochybně jde. A tak nám tihle chlápci, takřka výlučně původem z Rumunska a Bulharska, vesele kradou a podvádí dál. Prostě klasika. Pokud jste normální český živnostník, co provozuje svůj krámek, zadusí Vás Andrej Babiš EET, kontrolním hlášením, pokutami a zajišťovacími příkazy. Pokud jste ovšem ganuer co sprostě okrádá lidi, vedení města v čele s ANO jen mlčí a raději zkoumá uměleckou hodnotu děl v Praze.

 

Jako členka legislativního výboru budu tlačit na zásadní a rychlou změnu legislativy. Směnárny musí začít hrát fér a všechny kurzy ukazovat zákazníkům zcela jasně a srozumitelně tak, jak jsou. Když jdu do obchodu, také se řídím cenou, která je uvedena velkým písmem přímo u zboží a ne cenou, která je schovaná nečitelným písmem o dva regály vedle. No a ruličkáři, ti prostě zcela evidentně porušují zákon. Policie tyhle vydařené kousky zejména z Rumunska a Bulharska dobře zná, neboť v této ,,živnosti" pracují již mnoho let. Tak je čas konat vážení, chce to jen trochu vůle.

Autor: Jaroslava Janderová | pondělí 25.9.2017 10:43 | karma článku: 13,78 | přečteno: 383x