Pražská fraška autora Matěje Stropnického

Celý ten příběh připomíná frašku. Praha zřejmě zdraží život Pražanům na jedné straně a vyhodí peníze za budovu pro partu squatterů na druhé. 

A to vše jen proto, že si to vytrucuje Matěj Stropnický, na kterého mají i jeho bývalí koaliční partneři evidentně již takovou alergii, že mu v oné frašce zahrají vedlejší role.

Obnovení původní koalice na pražském magistrátu se zřejmě blíží. Pokud se tak stane, můžeme ji nazvat Koalicí Stropnického ultimáta. Bývalý náměstek je prý totiž ochotný vzdát se místa v Radě, ale pouze výměnou za to, že Praha odkoupí budovu tzv. Žižkovské kliniky a zvedne daně z nemovitosti. Pro hnutí ANO a ČSSD je to podle jejich prvních vyjádření zřejmě přijatelná cena.

Celá situace má několik rovin. Ta nejdůležitější je z pohledu nás všech, tedy 1,3 milionu Pražanů. Úplně nejvíc Stropnický zatočí s těmi, kteří vlastní na území města nějakou nemovitost. Nám se po zvýšení vodného a stočného znovu prodraží život, protože nám, na Stropnického rozkaz, obnovená magistrátní koalice zvýší daň z nemovitosti o 10 procent. Zároveň se budeme, spolu s ostatními Pražany, kteří přispívají do rozpočtu hlavního města, dívat na to, jak Praha, opět na Stropnického rozkaz, posílá de facto peníze partičce, která bez povolení obsadila nevyužívaný objekt bývalé kliniky na Žižkově, a provozuje tam diskutabilní aktivity.

Druhou rovinu představují politické strany a hnutí, které obnovují koalici na magistrátu. Ti jsou v podstatě Stropnickým vydíráni a zřejmě rádi zaplatí výkupné. Díky vlastní zkušenosti to dokážu částečně lidsky pochopit. Dohadovat se s někým, kdo neuznává kompromis a staví vlastní ego vysoko nad zájmy Pražanů, je prakticky nemožné. Jenže proč mají v tomto vyděračském příběhu být rukojmími Pražané? To považuji za naprosto nepřijatelné a neodpustitelné jak vyděrači Stropnickému, tak zbytku koalice.

No a nakonec je rovina Matěje Stropnického a jeho věrných. Ti se můžou smát, protože dosáhnou cílů, ke kterým by se nejspíš normálně demokratickým způsobem ani nepřiblížili. A navíc rozhodně nekončí. Pokud se Stropnický stane předsedou výboru pro dopravu, tak se máme určitě na co těšit. Zejména když si ověřil, že vyděračská taktika funguje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Janderová | pondělí 11.4.2016 20:17 | karma článku: 37,12 | přečteno: 1516x