ODS slaví čtvrtstoletí

Když slaví člověk 25. narozeniny, je stále pokládán za mladého. U politické strany je to zejména v českých podmínkách trochu jinak. Občanské demokraty je třeba na české pravici považovat za již tradiční a zavedenou stranu. 

Kulaté narozeniny vždy svádějí k bilancování. Nejinak tomu je u ODS, která by rovněž měla využít výročí k ohlédnutí za svou historií. Ale uplynulých 25 let bychom měli využít především k poučení pro vytyčení směru do budoucna.

Ani největší kritici nemůžou ODS upřít její zcela zásadní roli v polistopadovém vývoji, významný podíl na budování parlamentní demokracie, tvorbě zákonů, podpoře podnikání a zahraničněpolitickém směřování naší země a jejím pevném začlenění do struktur NATO a Evropské unie.

Bylo by pochopitelně naivní se pouze plácat po ramenou. Vedle řady nesporných úspěchů a přínosu pro občany České republiky najdeme v historii ODS samozřejmě i chyby. Úspěch působí jako magnet. Bohužel vedle těch, kteří se chtějí aktivně podílet na jeho budování, přitahuje i jedince, kteří se chtějí pouze svézt na jeho vlně, v horším případě jej zneužít pro své vlastní zájmy. Potkalo to všechny úspěšné politické strany ve světě, nevyhnula se tomu ani ODS.

Za klíčové ale považuji, že občanští demokraté před těmito problémy nestrčili hlavu do písku. Kdo sleduje situaci podrobněji, tak si nemohl nevšimnout, jak důsledně se ODS od problematických jedinců, kteří poškozovali pověst strany, očišťuje. Daří se to díky tomu, že strana nikdy nebyla postavená na jednotlivcích, ale byla vybudována na pevných základech konzervativních hodnot a idejí, které hájí. Díky nim ODS nepostihl osud nejrůznějších rychle kvašených politických komet, které bleskově zazářily, ale ještě rychleji shořely.

ODS se i v těžkých časech mohla vždy opřít o svůj program, který hájí zájmy občanů a podporuje šikovné a podnikavé lidi. Musíme a budeme tak činit i nadále. Nacházíme se totiž znovu v nelehkých dobách. Když říkám my, mám na mysli jak ODS, tak Českou republiku. Naše strana pod vedením předsedy Petra Fialy tvrdě pracuje na tom, aby se zvedla z problémů, které jsme si samozřejmě zavinili částečně sami, ovšem nemalou měrou k nim přispěla i podivná monstrózní akce policie a několika státních zástupců, která vedla k pádu vlády Petra Nečase a vyvrcholila nástupem Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Právě tato dvojice je dnes bohužel symbolem české politiky, její oligarchizace, polarizace, nebezpečným příklonem k Rusku a Číně a demonstrativních setkání v Čapím hnízdě. Tato kombinace, doplněná o notnou dávku populismu a okázalé arogance, znamená pro občany České republiky zásadní ohrožení a vzkaz, že zatímco každý slušný podnikatel a živnostník bude doslova bičován elektronickou evidencí tržeb a dalšími nástroji, zmínění pánové budou svévolně vyhlašovat, že dotační podvody v hodnotě desítek milionů korun jsou pod jejich rozlišovací schopnost.

Považuji za svou povinnost, abychom tomuto směřování pomohli zabránit. Musíme udělat vše proto, aby u nás zavládla opravdová demokracie a namísto přebujelé byrokracie zde fungoval štíhlý stát, který neobtěžuje své občany. Přeji ODS mnoho dalších šťastných let a věřím, že budou úspěšné pro celou naši zem a její občany.

Autor: Jaroslava Janderová | úterý 3.5.2016 9:34 | karma článku: 20,42 | přečteno: 456x