Nový vítr ve sněmovně fouká do minulosti

Pirátská strana je částí veřejnosti vnímána jako strana budoucnosti, která bude prosazovat nové technologie, svobodu internetu apod. Zatím se však piráti chovají spíše jako svazáci z 50. let.

Hned od vstupu do poslaneckých lavic a po konci Sobotkovy vlády totiž začali usilovně pracovat na ustavení poslanecké vyšetřovací komise, která se má zabývat privatizací OKD. Ta sice zjevně probíhala za velmi podivných okolností, ale je zvláštní, že se do toho piráti pustili v době, kdy je kauza již u soudu. Pokud je tomu tak, pak primárně má v demokratickém právním státě přednost policie, státní zastupitelství a soudy.

Nabízí se tedy otázka proč teď, po třinácti letech, kdy tehdejší premiér již nežije, firma OKD patří pod Ministerstvo financí a má ve své péči miliardové nemovité majetky, a kauza OKD je u soudu, by měla vzniknout z iniciativy Pirátské strany parlamentní vyšetřovací komise a zabývat se vedle justice touto politováníhodnou kauzou. Poněkud nepříjemně to zavání snahou o vlastní zviditelnění, a zároveň poškozování či v horším případě likvidování konkurence.

Myslím, že konání Pirátů je třeba velmi pozorně sledovat. Uvidíme, zda budou podobně nekompromisní a akční i u dalších kauz, například těch, v nichž je namočen Andrej Babiš. Kdybych si měla tipnout, tak v těchto případech bude z jejich strany následovat mlčení či výmluvy.

Především jsem ale zvědavá, zda se od nich dočkáme také nějakých pozitivních návrhů. Věcí, které posunou naši zemi dopředu. Ono není totiž žádným tajemstvím, že pokřikovat a bořit je nesrovnatelně snazší, než něco vytvořit a uvést do života.   

Autor: Jaroslava Janderová | středa 13.12.2017 13:25 | karma článku: 21,81 | přečteno: 771x