Magistrátní tanečky na hrobě Zdeny Mašínové

Zdenu Mašínovou v minulosti věznili nacisté i komunisté.  Dnes je nedůstojně pohřbena v hromadném hrobě na Ďáblickém hřbitově spolu s dalšími několika tisíci anonymními obětmi komunismu.

Zdenu Mašínovou v minulosti věznili nacisté i komunisté. Byla aktivní členkou protikomunistického odboje. Dnes je nedůstojně pohřbena v hromadném hrobě na Ďáblickém hřbitově spolu s dalšími několika tisíci anonymními obětmi komunismu.

Její dcera Zdena se logicky snaží o exhumaci ostatků a důstojný pohřeb své maminky. Narazila však na úředního šimla řehtajícího na pražském magistrátu. Odtud jí nejprve napsali odmítavý dopis.„Bez důkladného prověření možností, jak by proces exhumace v podmínkách hromadných hrobů na Ďáblickém hřbitově probíhal, bohužel Vaši žádost nejsme schopni splnit,“píše se v dopise.

Poté, co Zdena Mašínová mladší dopis zveřejnila, strhla se lavina kritiky. Magistrát proto rychle zamítavý postoj změnil a oznámil, že se vyzvednutí ostatků nebrání.

„Pokud by se potvrdily informace o místě uložení ostatků, rádi a s úctou k její památce povedeme diskusi o jejich vyzvednutí,“citoval server iDNES.cz radní Milenu Johnovou (Praha sobě), která má pohřebnictví na starosti.

To je najednou ochoty, úcty a slov o památce. Ta měla ale zaznít hned na začátku. Místo nich však přišel jen humpolácký zamítavý dopis.

Celá záležitost jen ukazuje současný přístup k otázkám morálky, života i smrti. Navíc v případě, kdy se bavíme o osobnosti, která si během svého života vytrpěla mnohem víc, než si asi dovedeme představit.„Toto rozhodnutí je pouze dalším důkazem morálního rozpadu české společnosti,“ napsal Seznamu ze Spojených států amerických Josef Mašín.

Tanečky kolem vyzvednutí ostatků jsou nedůstojné a smutné. Věřme, že nakonec vše dobře dopadne a Zdena Mašínová se dočká důstojného pohřbu. Ale pachuť už zde zůstane. Mohla by ale pro nás pro všechny být jakýmsi mementem a sloužit k zamyšlení nad tím, jak porovnat žebříček priorit, které vyznáváme.

 

Autor: Jaroslava Janderová | čtvrtek 21.2.2019 11:02 | karma článku: 0 | přečteno: 46x