Filosofická fakulta ostudně poplivala oběť Horákové i Palacha

Česká právnička a politička Milada Horáková je asi nejznámější obětí justičních vražd komunistického režimu. Nyní si připomínáme 70. výročí tohoto zločinu. Filosofická fakulta Univerzity Karlovy se ale odmítla připojit. 

Je to ostuda, kterou nelze omluvit.

O co jde? Řada institucí nyní na svých fasádách vyvěšuje banner, který zobrazuje Miladu Horákovou s jasným heslem: Zavražděna komunisty. Filosofická fakulta ale banner odmítla vyvěsit. Prý památku Milady Horákové připomene jiným způsobem. Těžko říci, jakým vlastně, ale je to skoro jedno. Klíčový signál už totiž fakulta vyslala.

Můžeme se jen dohadovat, zda byl motivován strachem z možné odvety komunistů, kteří bohužel opět mají „díky“ Andreji Babišovi nezanedbatelný podíl na moci, nebo se dokonce fakulta rozhodla spolupodílet na komunistických snahách o retušování či přepisování historie. Ať tak či tak, je to ostuda a plivnutí do tváře nejen Miladě Horákové, ale také všem dalším lidem, kteří byli perzekvováni komunistickým režimem, a v neposlední řadě celé akademické obci, která byla odnepaměti centrem odporu proti diktaturám a útlaku. Nelze nepřipomenout, že mezi oběťmi různých totalitních režimů bychom po celém světě našli miliony studentů a vyučujících všech možných vysokých škol. Nelze také nepřipomenout, že studentem právě Filosofické fakulty Univerzity Karlovy byl Jan Palach. Mladý muž, který přinesl oběť nejvyšší. I tu jeho alma mater nyní poplivala.

Je mi z toho smutno a úzko. A taky jsem naštvaná. Možná nejvíc kvůli tomu, že v jiných případech je Filosofická fakulta ve vyvěšování nejrůznějších bannerů velmi aktivní. Například při nedávné tzv. okupační stávce za klima byla fasáda fakulty nejrůznějšími transparenty poseta. Bylo jich možná víc, než stávkujících studentů. Možná není bez zajímavosti, že na jednom z nich (uvnitř budovy) stálo: Kdy už skončí kapitalismus?

Náhoda? Nejspíš ano, ale symbolicky ilustruje, kam Filosofickou fakultu její vedení směřuje. Bojovníky proti kapitalismu nechává blahosklonně přespat v budově a hlásat svou propagandu. Komunistickou vraždu Milady Horákové ale bannerem připomenout odmítá.

Na Filosofické fakultě se pochopitelně vyučuje řada oborů, které se zaměřují na studium historie. Minimálně na těchto katedrách nepochybně dobře znají slavný citát: „Kdo nezná svou historii, je odsouzen ji opakovat“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Janderová | středa 24.6.2020 13:37 | karma článku: 30,63 | přečteno: 1241x