Divadlo v Řeznické zachránilo partnerství

Bohužel se objevil další příklad, který potvrdil, jak špatný systém momentálně na magistrátu Hlavního města Prahy funguje v oblasti rozdělování grantů kulturním zařízením a akcím. 

Tentokrát jej odneslo Divadlo v Řeznické, které shodou okolností v letošním roce slaví 35. výročí své existence.

Umělecká komise, kterou tvoří 2 (slovy dva) prakticky nikomu se nezodpovídající „odborníci“, totiž shledala divadlo, které na letošek přichystalo dvě české premiéry a 220 představení, roky se těší mimořádnému diváckému zájmu a spolupracuje s řadou špičkových divadelníků všech profesí včetně například Vilmy Cibulkové, která za roli v představení Leni získala cenu Thálie, jako organizaci, která nedostatečně využívá svůj potenciál a ztrácí jedinečnost programové nabídky, svébytnou poetiku a tematizaci umělecké činnosti. Na základě zmíněných výtek nezískala žádost divadla o celoroční grantovou podporu pro rok 2016 v hodnocení expertů dostatečný počet bodů. Lidsky řečeno, dva lidé rozhodli o tom, že divadlo nezíská grant, čímž jej prakticky odsoudili k zániku, protože scéna s kapacitou 70 míst nedokáže ze vstupného ani při úsporných opatřeních pokrýt ani polovinu nákladů.

V tomto konkrétním případě se naštěstí povedlo nalézt řešení. Na výboru pro kulturu jsme prosadili podporu divadlu pro letošní rok formou partnerství, kdy se hlavní město stane partnerem oslav 35. výročí divadla. Jedná se o politické rozhodnutí, za které nesou hlasující politici svou odpovědnost.  A právě zde se dostáváme k jádru pudla.

Grantový systém je totiž nastaven tak, že žádosti posuzují dle svého subjektivního pohledu odborníci, kteří za následné rozdělení desítek milionů korun žádnou odpovědnost nenesou. Stačí, že do posudku žádosti napíšou, že dramaturgii divadla považují za eklektickou, a divadlo tím potopí. Jsem přesvědčena, že voliči volí své zástupce právě proto, aby rozhodovali a za své rozhodnutí nesli odpovědnost. Systém, kdy se politici schovávají za rozhodnutí jakési anonymní umělecké komise, považuji za alibistický, ale především mimořádně nešťastný vůči žadatelům. Udělám vše proto, aby byl co nejdříve změněn za transparentnější, kdy ti, kdo rozhodují o rozdělení veřejných peněz, budou muset svá rozhodnutí také muset obhájit před Pražany.

Autor: Jaroslava Janderová | čtvrtek 4.2.2016 20:24 | karma článku: 8,14 | přečteno: 197x