Diktátoři z Praha sobě rozhodli. Všemu navzdory

Bez projednání v Radě i Výboru pro dopravu, přes zásadní nesouhlas Prahy 1, opozice i občanů se od zítřka uzavře jeden jízdní pruh na Smetanově nábřeží v Praze. Jan Čižinský a Adam Scheinherr z Praha sobě si to totiž usmysleli.

Vzpomínáte si, jak Praha sobě před volbami lákala voliče? Spoustou slov o tom, že budou politiku dělat jinak, bez arogance, opravdu pro lidi… Realita je však úplně jiná, taková před jakou spousta lidí varovala. Praha sobě má svou jedinou „svatou“ pravdu a tu prosazuje bez jakéhokoli ohledu na ostatní. V tomto případě bez ohledu na Prahu 1, na občany Malé Strany, ulice Karolíny Světlé a Divadelní ulice, kterým poslali auta přímo pod okna, a na všechny ostatní, kteří s jejich viděním světa nesouhlasí.

O omezení tranzitní dopravy přes Prahu 1 a uzavření Smetanova nábřeží se mluví už docela dlouho. Téma má své příznivce i odpůrce. Já patřím do druhé skupiny. Nicméně jako demokratka bych i když se skřípením zubů akceptovala, kdyby převážil názor odlišný, a po řádném projednání by bylo opatření zavedeno. To se však nestalo. Pánové Čižinský a Scheinherr si to prostě rozhodli sami. Protože se jim to tak líbí. Tak co by se obtěžovali nějakým projednáváním s ostatními?

Takto totiž přemýšlejí a fungují. Nezajímají je názory, přání ani potřeby ostatních. Jsou přesvědčeni, že pouze jejich vidění světa je to správné. Neakceptují, že komunální politika v Praze je ze své podstaty založena na složitém hledání kompromisu, protože zde žije 1,3 milionů lidí, další statisíce sem přijíždějí do práce, do školy, na návštěvu. Je nemyslitelné, že by taková masa lidí neměla na spoustu věci různé a často protichůdné názory, ale hlavně neměla různé a protichůdné potřeby a zájmy. Nikdy samozřejmě nelze vyhovět všem. Ale musí být snaha, musí se vážit na vahách, musí se diskutovat.

Uskupení s domýšlivým názvem Praha sobě toho však není schopné, ale hlavně k tomu není ochotné. Jejich politikou je diktát. Věřím, že teď už to začíná být jasné všem. Čižinského příznivcům to možná vyhovuje. Fajn, to je jejich věc. Ale všichni ostatní, kteří o takový diktát nestojí, to musí dát hlasitě najevo.

Autor: Jaroslava Janderová | pátek 22.5.2020 12:23 | karma článku: 34,03 | přečteno: 1341x