Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politický podnikatel

Lež má velmi krátké nožičky – aneb krátká úvaha na téma, jak to vypadá, když se z podnikatele stane politický podnikatel.

Andrej Babiš se v poslední době snaží přesvědčit všechny občany u nás i v Evropě, že se jednání o příštím programovacím období 2021+ neúčastní, neovlivňuje ho a už vůbec ne ve prospěch své bývalé firmy Agrofert.

Tak snad jeden příklad za všechny – zastropování zemědělských dotací pro velké podniky. Velká a promarněná příležitost pro narovnání podmínek pro malé a střední proti velkým a mocným.

Česká republika se pod vedením předsedy vlády Babiše a ministra zemědělství Tomana stala nejzavilejším bojovníkem proti zastropování těchto dotací.  Při vyjednávání o penězích v novém programovacím období se zastropování dotací stalo prioritou, kterou se úředníci na straně českého státu pod vedením předsedy vlády snaží naplnit. Běda tomu, kdo by měl jiný názor. Své by k tomu mohli říct bývalí úředníci Ministerstva financí, kteří se bránili.

To mě vede k otázce, proč jsou úředníci tak poslušným nástrojem v rukách premiéra. Tím hlavním důvodem je skutečnost, že služební zákon, který má úředníky před zvůlí těchto politických podnikatelů ochránit, už neexistuje. Tato politická reprezentace z něj udělala cár papíru. Tvrdě a nekompromisně.  Z celého služebního zákona zbyla pouze slupka, která úředníky staví do pozice obětních beránků a služebníků premiéra.

Všimněte si, jak premiér mluví o Agrofertu. Často o něm mluví, jako o své firmě. Audity ukazují, že v nich má neustále vliv, neustále čerpá dotace a profituje z politické moci svého „bývalého“ majitele, díky kterému získává podporu, kterou by správně měly získat malé a střední firmy.

No a proč? Jak to, když má Agrofert přece být ve svěřeneckém fondu? Protože střet zájmu v Česku je pořád obhajitelný. Bohatí mají možnost získávat peníze, ale malé zemědělce a podnikatele zahlcujeme požadavky. To se musí změnit.

Vzpomínám si na spoustu drogově závislých, se kterými jsem se setkal během své praxe terapeuta. Odtud vím, jak by správný svěřenecký fond měl vypadat. Když jste totiž bohatý a chcete, aby vaše dítě nepromrhalo peníze za drogy, potom, co umřete, vytvoříte fond, který bude vyplácet peníze dítěti tak, aby přežilo, ale nepromrhalo je. Zároveň v tomto modelu vidíte, že fond neřídí nikdo blízký, kdo by mohl vyplácet peníze osobě, které jsou prostředky určeny. U premiéra to tak je. Jeho dva svěřenecké fondy řídí šéf představenstva Agrofertu a Babišův právník. Asi je všem jasné, že premiér lehce vyvine svůj vliv. Tak by to být nemělo. Měli bychom se inspirovat například v Británii, kde premiérka Mayová vložila svůj majetek do svěřeneckého fondu, který spravuje nezávislá osoba. A pokud chceme, aby se nerovnosti odbourali, aby podnikatelé nezasahovali do politiky a nelikvidovali menší podnikatele nebo zemědělce, je potřeba služební zákon a zákon týkající se svěřeneckých fondů zlepšit. Politika se má dělat pro zájmy lidí, ne pro své vlastní, jak nám tady ale pan premiér bohužel roky ukazuje.

Tak až zas uslyšíte fňukání premiéra o tom, jak o něm všichni lžou, tak si vzpomeňte na malé a střední zemědělce, kterým jejich příležitost krade chudák nevinný Andrej Babiš. Je mi jasné, že dost lidí namítne, ale vždyť vy jste s ním byli ve vládě, vy jste mohli dost věcí změnit. A já souhlasím. Ne vše se podařilo. Poučení z chyb je to nejcennější, i když bych byl raději, kdyby tyto chyby nenastaly. Poslední týdny mě ale utvrzují, že nemůžeme polevit a musíme čelit nespravedlnostem. Tady totiž nejde ani tak o premiéra, jako o to, že správný hospodář myslí na budoucnost, myslí na potřebné, myslí na budoucí generace. Jenže premiér a jeho vláda dávají peníze tam, kde se mu to hodí. Ať je to
Agrofert nebo jen skupiny lidí, u kterých ví, že si tím získá jejich hlasy a už nepřemýšlí nad ekonomickou udržitelností. Tomu říkám dobrý podnikatelský tah. Ale k čemu je to dobré, vždyť ty peníze jednou dojdou. A co pak? Zachová se Andrej Babiš ve stylu po nás potopa? Jaká bude ekonomická situace pro naše děti, vždyť už teď horko těžko vláda hledá dvě miliardy na sociální služby. Pro lidi, kteří ty peníze opravdu potřebují.

Žijeme v době, kdy nás trápí situace na naší planetě. Místo toho, abychom v České republice dávali prostor malým a středním zemědělcům, kteří se často chovají k půdě a životnímu prostředí šetrně, jedním z hlavních hráčů je Agrofert, který nehledí doprava ani doleva a směřuje pouze k zisku. Bez ohledu na to, jaký vliv to bude mít na stát, který máme jen dočasně svěřený a jednou ho předáme dál, našim dětem. A nevím jak vy, ale já opravdu nechci, aby mé děti museli říkat, jako pan premiér, že chceme tady zase motýle a včely. Včely jsou strašně důležitou součástí našeho ekosystému. A premiér může říkat donekonečna, jak včely mají rády řepku, ale pokud včelaři říkají, že jim umírají včely kvůli řepce, že se z ní otrávily, tak já opravdu nechci, aby tento důležitý tvor od nás zmizel, aby vnoučata nevěděla, co je pravý med.

Podnikatelé jsou pro společnost důležití. Jakmile ale vstoupí do politiky a myslí jen na to, jak si ze státního nakoupit hlasy a zvýšit zisky své firmy, je to špatně. Každý z nás si musí zodpovědět, co je pro něj důležité. Zda budoucnost našich dětí nebo teď drobné úplatky od vlády, které ale zadluží naše děti na další řadu let?

Autor: Jan Bartošek | pátek 7.6.2019 20:29 | karma článku: 21,70 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Jan Bartošek

Politika by neměla být o plytkých frázích a falešném populismu

A nebylo to tak vždycky! Ale kdy se to tak změnilo? Těžko říct...V některých zdrojích najdete teze, že k proměně politiky došlo koncem 19. století (případně přesněji: v 80. letech téhož st.

4.3.2024 v 11:28 | Karma: 10,43 | Přečteno: 352x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

V Praze se sešli premiéři V4 aneb Být tak zlatou muškou…

Výsledky i celkové veřejné vyznění pražského setkání premiérů V4 nejspíš nikoho moc nenadchlo. Sešla se poměrně nesourodá čtyřka (lidsky i politicky).

1.3.2024 v 11:11 | Karma: 11,89 | Přečteno: 309x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Válka na Ukrajině podle Putina: Osud, otázka života a smrti..

Pár dní a bude to přesně dva roky, co Rusko začalo válku na Ukrajině. A jinak, než válkou tuto agresi nazvat nejde. Byť to ruská propaganda od začátku ostentativně označuje jako speciální vojenskou operac

21.2.2024 v 10:05 | Karma: 20,50 | Přečteno: 393x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Mezinárodní humanitární právo nesmí být porušováno!

Zásadní je v tuto chvíli role suverénních států.Před více než 4 měsíci byla Izrael nečekaně napadena Hamásem. Jedná se o jedno z nejkrvavějších napadení v soudobé historii.

11.2.2024 v 19:50 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Není medvídek jako medvídek aneb HHC

Hra s češtinou pro zatraktivnění titulku je čajíček oproti skutečnosti a zkušenosti, které za sebou mají ti, co nechtíc přišli do „kontaktu“ s produkty obsahujícími látku HHC.

5.2.2024 v 15:01 | Karma: 13,02 | Přečteno: 410x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 157
  • Celková karma 13,03
  • Průměrná čtenost 736x
Třetím volebním obdobím jsem poslancem PS PČR. Působím jako zastupitel JČK a města Dačic. Zabývám se bezpečností, obranou a kyberbezpečností.

Seznam rubrik